Kontrolka hamulca ręcznego to jedna kontrolka z wykrzyknikiem
zużycie okladzin to inna kontrolka kółko po bokach z przerywaną linią
Tak jak kolega wyżej napisał sprawdź włącznik przy dźwigni recznego i dodatkowo przewód dochodzący do niego mógł sie przetrzeć.
dwa sprawdź czy masz cały pływak w zbiorniku płynu hamulcowego i znów jak wyżej styki w nakrętce plus dodatkowo kable dochodzące do korka zbiorniczka plynu.
trzecią opcją jest pompa abs-u niestety przy jej awari tez zapala sie kontrolka hamulca chodź niezawsze sprawdź czy wtyczka przy pompie nie ma zwarcia np woda sie niedostała we wtyczkę.
Pozdrawiam
kolego to może być spowodowane zwarciem w instalacji elektrycznej. ja w moim 146 1.4 tw, miałem ten sam problem. zrobiło mi się zwarcie przy tylniej prawej pozycji. wymieniłem kabelki i żarówkę i kontrolka od hamulca ręcznego się nie paliła. pozdrawiam.
odgrzewam. problem, w sumie ciekawy. kontrolka hamulca (z wykrzyknikiem) pali się i mruga na dziurach. przyuwazylem pewna tendencje do zapalania sie przy ruszaniu, potem gasnie by znowu sie zapalic przy ok. 1.7-2.5 obr/min wciskam sprzeglo zmieniam bieg w gore i to samo. auto hamuje normalnie, sprzeglo pracuje prawidlowo, stan plynu sprawdzany codziennie ten sam. na wybojach to nie ma znaczenia, czasami pomruga a czasami nie. ignorowac nie bede bo jak zasygnalizuje ze cos na prawde jest nie tak to bedzie nie fajnie. dodam, ze w grudniu zeszlego roku byly zmieniane sztywne przewody hamulcowe z przodu, do wymiany opon z zimowych na letnie (alu 15, wieksza opona) to problem jakis czas pozniej wyszedl na jaw. gdzie zaczac szukac, czy tak jak wczesniej przy recznym czy to raczej prognoza czegos innego?
If you just let me I'll find a way
To ease your mind and for you to stay
And I will untie all the ropes
It's hard for me but believe me, I'm trying.
Jak mruga na dziurach to stawiałbym na włącznik przy dźwigni ręcznego.
Polo 86c2f -> E30 -> Polo 86c2f -> Mondeo MkI -> Mondeo MkII -> Xedos -> 146-> Volvo V50/Opel Astra F
Albo urwany kabel pod wykładziną.
Zobacz też kable wchodzące do klemy. Miałem podobnie w zeszłym tygodniu, tylko że u mnie dodatkowo zapalał się ABS i wyłączało się radio podczas włączania długich. Możliwe że masz spadki napięcia.
Ostatnio edytowane przez n1k0d3m ; 17-05-2014 o 07:17
Using Tapatalk