Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: chiptunning benzyny?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Chip jest drogi, squadry kosztuje 320e, ale tak się zastanawiam gdyby ten program dało się skopiować i znalazło się kilku chętnych to można by kupić grupowo jeden i skopiować dla każdego z grupy Problem w tym ze ta grupa musiałaby mieć takie same silniki z tym samym ecu, np. do 2.0ts są 3 rodzaje chipow, do euro2 1997 - 2000 wrzesień (ja taki mam), do euro 3 po 2000 wrzesień, i chyba są jeszcze 2 rodzaje do selespeed'ow jak się nie mylę.
    POZDRO

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Mnie ciekawi na czym polega fenomen S-T.nl. Zazwyczaj benzyna N/A po chipie nie dostaje praktycznie nic a oni piszą o wzrostach 10-15KM - czyżby sterowniki w AR były tak zachowawczo ustawione??

Użytkownik Rowerzysta Avatar Młody_Alfista
    Mieszka w
    Okolice Olkusza i... zagranica
    Auto
    Civic ej9

Domyślnie

Nie wiem na czym polega fenomen tych chipow ale czytałem trochę na ich temat na innych forach obcojęzycznych (bo w pl nie są znane) i odczucia są pozytywne. Zdaje się ze squadra poleca jeździć po zamontowaniu ich chipa na paliwie 98.
    Ostatnio edytowane przez Młody_Alfista ; 16-12-2010 o 20:56

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Nie rozumiem czemu może służyć ten chip-w żaden sposób nie zwiększa ilości powietrza dostającego się do silnika bez którego o wzroście mocy nie powinno być mowy.Seryjnie komputer na bazie tps'a odczytuje zamiar kierowcy,następnie bazując na odczytach innych sensorów decyduje o ilości paliwa-jeśli gaz jest wciśnięty w podłogę to komp podaje taką ilość paliwa aby stosunek masowy powietrza do paliwa wyniósł o ile dobrze pamiętam ok 12 lub trochę ponad (poprawcie mnie jak się mylę),na moje oko ten czip może tylko dolać paliwa co oprócz spalania i zawartości toksyn w spalinach nie zwiększy niczego albo druga opcja-producent zobliguje do zmiany paliwa i wprowadzi trochę nerwowości do reakcji silnika na zmianę obciążenia,sprawiając ,że zadowolony użytkownik będzie odnosił wrażenie dosiadania dużo mocniejszego silnika

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał grzybek_bgi Zobacz post
    czyżby sterowniki w AR były tak zachowawczo ustawione??
    Dokładnie tak.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Romeo Avatar NERO2287
    Mieszka w
    Kwidzyn/Bydgoszcz
    Auto
    jest- Alfa Romeo 156 FL 1.9 JTD 16V, była-alfa romeo 155 2.0 ts 16v

Domyślnie

ale gdybanie, to nie wynik placebo tylko takie mody sa przeprowadzane razem z hamownia, sory bardzo ale podaj mi choc jedna teze skad by tyle wiecej mocy i momentu wzieło sie na hamowni(na wykresie) przeciez sami nie domalują

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Dobra może nie do końca jest tak jak napisałem ,ale wielu przyzna ,że te chipy to trochę takie pie*****e kotka za pomocą młotka i tutaj tuning tego typu nie będzie powodował takich przyrostów jak w silnikach doładowanych chyba,że weźmiemy pod skalpel nowe zdławione wersje silników ,które można "otworzyć" zmieniając mapkę,są zdławione bo mają drive-by-wire jednym słowem komputer ma większą władzę od człowieka

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Cytat Napisał kenobi Zobacz post
    w wolnossacej benzynie szkoda kasy na chipa, znikome przyrosty mocy - lepiej juz dobre kolo na wiosne kupic
    A ja jestem odwrotnego zdania - mapa wtrysku w relacji przyrost mocy/koszty jest i tak niezła - wskaż mi tańszą i nie będącą placebo (jak "sportowy" tłumik czy filtr) modyfikację do wolnossaka - stopnia sprężania nie podniesiesz, bo jak? Mody głowicy dla 16V zaczynają się od 2,5-3 koła a dla V6 jeszcze ze dwa razy tyle, porządne wydechy (które zwykle dadzą mniej od chipa) - podobnie. Swapa w tej cenie nie zrobisz, soft turbo to z 10 klocków. A przejście na PB98 tak naprawdę nie jest koniecznością, ale wtedy uzyskany przyrost mocy jest faktycznie minimalny.
    Zresztą, główną zaletą nie jest sama zmiana wartości maksymalnych, ale uzyskanie lepszej charakterystyki w całym przedziale obrotów oraz posiadanie wysterowania pod konkretne auto. Jak najbardziej na tak, choć najlepiej jako wisienka na torcie innych modów.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

lukasgt
    Gość

Domyślnie

podejżewam że prawda w fenomenie chipów jest taka-niektóre auta sa ustawione bardziej na ekologię inne bardziej na sport-na dodatek na niektórych rynkach producenci musz astosowac takie programy aby jak najbardziej ograniczyć szkodliwość spalin

--ale jak ktos mądry to jest w stanie zniwelować [ zwykle kosztem nieco wyższego zużycia paliwa czy też brudniejszych spalin] te róznice-zoptymalizowac mapy paliwa,zapłonu i td..do tego służą chipy lub...komputery typu PIGGY BACK-zapraszam do rozwinięcia tematu na poście który pozwoliłem sobie założyć na tym forum--takie urządzenie daj dużo więcej efektu od samego chipa
    http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...m_czy_smt.html
    Ostatnio edytowane przez lukasgt ; 18-01-2011 o 13:12

Bastek333
    Gość

Domyślnie

To ja troche odswieze kotlety ;-) W chip tuningu N/A wazniejsze jest uzyskanie lepszej charakterystki momentu - juz ktorys kolega o tym wspomnial - czyli pomimo nie podniesienia MOCY albo bardzo znikome mozna znacznie "podniesc" lub tez wyprostowac charakterystyke momentu obrotowego w dolnym i srednim zakresie obrotow co jest ZNACZNIE bardziej odcuwalne przy jezdzie niz moc maksymalna ktora uwzywamy TYLKO przez pare sekund krecac silnik "do odcinki" Cale przyspieszanie auta i reakcja na gaz to moment obrotowy (zreszta MOC to moment*obroty) Teraz wracajac do tematu zmiany map - po moim logowaniu parametrow wynika ze alfa jest utopiona w paliwku (przynajmniej moj selespeed 2001) - napiecie lambdy przy pelnym gazie (czyli pracy softu na closed-loop czyli bez mieszania w zabawe sondy lambda) jest jakies 0.85-0.88 co na parametry AFR ciezko przeliczyc bo zalezy to od charakterystki sondy i jej temp. ale generalnie napewno jest to AFR mniejszy od 12.5 ... skacajac wywod - za duzo paliwka - zapewne po to aby oszczedzic silnik przed zlym paliwem wysoka temperatura itd itd itd. Kuriozalnie zubozenie mieszanki powinno poprawic dynamike i przy okazji spalanie - ale niestety zabawa i eksperymentowanie z dawkami paliwa to BARDZO zmudna zabawa (i niebezpieczna przy okazji) wiec bez hamowni obciazeniowej lepiej sie tego nie tykac. Troche (ale tylko troche) lepiej zajac sie zaplonem - przyspieszenie zaplonu takze powinno dac efekt wzrostu mocy (i znowu fabryka ustawia zaplon delikatnie spozniony do optymalnej wartosci aby chronic silnik) Przy przyspieszonym zaplonie silnik lepiej toleruje ubogie dawki wiec zabawa w wyprzedanie i zmniejszanie TYLKO PROFESJONALNA i z pelnym monitoringiem moze przyniesc wysmienite efekty i totalnie inne auto do jazdy. Wlasnie usiluje zglebic ta tajemna wiedze w jakich zakresach firmy tuningowe (szczegolnie te zajmujace sie alfami) operuja wartosciami zaplonu i wtrysku - tylko jeszzce nie udalo mi sie zdobyc zadnej rozsadnie wygladajacej "przerobionej" mapy Gdyby ktos z was posidal takowa - obojetnie z jakiego modelu 2.0TS to chetnie przyjme do rozbebeszania i porownywania co gdzie i po co zosatlo zmienione. Narazie odkrylem ze rozne wersje ECU dla 2.0 maja rozne podstawowe mapy i to w dosc duzych zakresach co mnie troche dziwi - teoretycznie wybierajac najbardziej agresywne mapy z roznych ECU moznaby stworzyc cos dobrego :-) ale to tylko teoria i chyba sie nie odwaze na jej sprawdzenie na swojej alfie :-) Tak wiec jesli ktos posiada z Chipowane 2.0 i uwaza ze sa pozytywne efekty zmian to chetnie przygrane softa. A tak wogole jesli ktos chce troszke zglebic wiedze tunigu to polecam strone www.godula.pl - jest tam pare naprawde dobrych tekstow a propo tunigu i to od Profesjonalisty (wielokrotny mistrz Polski w wyscigach - ach te piekne stare dobre czasy Estoni 25 i 21 na polskich torach)