Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Brak wspomagania - wyciek

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

No to fajnie sobie porozjaśnialiśmy temacik wiemy jakie są skutki i jak je usunąć ale czy ktoś wie jakie są tego zjawiska przyczyny i jak im zapobiegać? Wiadomo że lepiej zapobiegać niz leczyć. zastanawiam się patrząc na schemacik czy w obiegu chłodzenia płynu gdzie występują nasze awarie jest aż tak duże ciśnienie że może zerwać węże? czy coś może powodować powstawanie zbyt dużego ciśnienia? przecież to jest obieg, którym płyn po schłodzeniu wraca do zbiorniczka. Pamiętam że w dniu awarii po odpaleniu trochę jęczała mi pompa wspomagania ale jak się nagrzała to było ok a potem wywaliło płyn, płyn wymieniałem na wiosnę więc stary i brudny nie był. Poziom płynu był sprawdzany miesiąc przed awarią i było ok. Zastanawiałem się trochę o co w tym chodzi czy mróz mógł mieć tu kluczowe znaczenie czy to tak musiało po prostu być? Jak ktoś rozkminiał ten temat szczegółowiej i ma jakieś spostrzeżenia to proszę się podzielić.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

po I to węże gumowe twardnieją na mrozie i mogą sie łatwiej zsunąć ale nie koniecznie. Po II olej ze wspomagania gęstnieje również a co za tym idzie jego ciśnienie rośnie zanim sie zagrzeje, tak samo jest w silniku zanim olej sie zagrzeje ciśnienie na wolnych obrotach jest maksymalne a po zagrzaniu spada do niecałych 2 atmosfer na wolnych. tu szukałbym przyczyny rozszczelniania układu wspomagania

---------- Post dodany o godzinie 20:27 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:26 ----------

po I to węże gumowe twardnieją na mrozie i mogą sie łatwiej zsunąć ale nie koniecznie. Po II olej ze wspomagania gęstnieje również a co za tym idzie jego ciśnienie rośnie zanim sie zagrzeje, tak samo jest w silniku zanim olej sie zagrzeje ciśnienie na wolnych obrotach jest maksymalne a po zagrzaniu spada do niecałych 2 atmosfer na wolnych. tu szukałbym przyczyny rozszczelniania układu wspomagania

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

No dobra pierwsza teza jest. Ja czytałem kiedyś w jakimś poście że coś z tym wspólnego może mieć zaworek w maglownicy, że czasem się przytyka i że na mrozie lubi się dziwnie zachowywać, czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!