Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Temat: Kontrolka poduszki

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał cin1 Zobacz post
    Wydaje mi się że napięcie po odpaleniu masz dobre(czyli ładuje) natomiast napięcie na wyłączonym silniku, troche niskie. Jak kolega wcześniej wspominał aku w dieslu potrzebny jest tylko do rozruchu.
    A później już nie?

Akumulator ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania elektryki i elektroniki w aucie. Im jej więcej, tym znaczenie większe - to chyba oczywiste.
    Istotne jest nie tylko napięcie na zaciskach, ale również parametry prądowe.
    Za wikipedią:
    Siła elektromotoryczna = 12,6 V
    Minimalne napięcie (wskazujące na stan głębokiego rozładowania) - 10,8 V
    Prawidłowe napięcie ładowania - minimalne: 13,9 V - maksymalne 14,5 V
    Napięcie przeładowania - występujące w trakcie wydzielania wodoru > 14,7 V
    W przypadku rozładowania akumulatora celowe jest ładowanie go niskim stałym prądem do napięcia nawet 16,5 V

Tu jest sporo:
    http://www.akumulatory.auto.pl/porady

O błędzie 0001 (bo rozumiem, że o tym błędzie piszesz) sporo jest http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ie_airbag.html

Reprogramowanie zawsze wiąże się z ryzykiem - kwestia do rozważenia we własnym rozumie.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Świeżak Avatar dipisi
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa 166, 2.4 jtd, 2002 r., lancia thesis 2.4 jtd 20v, 2003

Domyślnie

Cytat Napisał iwok Zobacz post
    Sterownik (centralka) poduszek jest pod centralną konsolą, za ics`em. Musisz odkręcić dolny boczek od strony pasażera i odnaleźć aluminiowe pudełko 10x10cm z dwoma wiązkami przewodów.
    Sprawdź, czy puszka jest przykręcona śrubami - powinna być.

Chyba problem rozwiazałem. Jeszcze raz przyjrzałem się centralce, porządnie ją dokręciłem (choć na początku myślałem, że trzyma się dobrze), błąd dało się wykasować i na razie nie powrócił. Może komuś przyda się na przyszłość.
    Dzięki IWOK, bo to dzieki tobie

P.S. A nowy akumulator swoja drogą już kupiony

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

Cieszę się, że mogłem pomóc. Pozdrawiam.

powerkiller
    Gość

Domyślnie air bag

Witam wszystkich.
    Na forum jestem nowy. Mam AR 166 2.4 jtd od 2 tygodni. Alfa spisuje się znakomicie jednak po wymianie żarówek w liczniku ,bo świeciło ich tylko połowę, gdy włozyłem licznik w gniazdo świeci się kontrolka poduchy i nie gaśnie. Wszystko inne gra i buczy łącznie z zawiechą i motorem. Proszę Kolegów Szanownych o małą poradę. Zaznaczam ,że tylko wyciągłem licznik, zmieniłem żaróweczki oświetlenia zegarów, a tych na dole nie ruszałem. Jakieś zwarcie???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Poprzedniego właściciela denerwowała świecąca się kontrolka poduchy więc ją zdemontował (niestety bardzo częsta praktyka). Ty uzupełniłeś brak żaróweczki i jest błąd. Musisz skasować błąd poduszek, może wystarczy. Martwić się będziesz gdy błąd ewentualnie znowu się wyświetli.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

A czasem kontrolka poduchy nie jest na diodzie? Poza tym kolega pisze, że nie ruszał tych kontrolek, tylko podświetlenie zegarów.
    Bez podpięcia pod kompa się nie obejdzie, po odczytaniu błędu będzie można mniej więcej ustalić co jest nie tak. No i skasować tego błędu się inaczej nie da, tylko pod kompem, sam nie zniknie.

powerkiller
    Gość

Domyślnie

dzięki Panowie teraz idę do przcy a jutro rano pojadę na kompa. serdeczne dzięki jeszcze raz. Jak się powtórzy to się odezwę.Pozdrawiam

powerkiller
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie. Byłem na kompie z tą poduszką i dało się to skasować ten błąd. 50 zł i po kłopocie. Dziekuję za porady Koledzy i pozdrawiam. Jak umyję bellę to wrzucę fotki.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

A powiedzieli co to był za błąd?

powerkiller
    Gość

Domyślnie

Witam, ten błąd to jakaś przerwa w obwodzie ale niekoniecznie przerwa powiedział fachman. Przy wyciąganiu licznika musiałem poruszyć taśmę albo jakiś styk i dlatego tak sie zaświeciło. Skasował błąd i do tej pory jak teraz wracałem z pracy nic nie świeci. I tak nie rozumiem tego ale jest oki. Przy zapłonie świeci tak jak ma być a po kilku sekundach gasnie i jest w porządku. Oby tak było zawsze. Spadam spać po pracy. Pozdrawiam i dobranoc.