Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: kłopoty z indentyfikacją silnika JTD prośba do znawców

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

numer silnika sprawdziłem w eper no ale dojście do niego fizycznie jest możliwe ale bardzo trudne.Dzięki za foteczki.Pokrywe mam metalową i silnik wygląda jak na obrazie z mocą 105KM na tabliczce też numer wersji auta jest AR 32302- prawie się zgadza ,tylko dlaczego czujnik położenia wału mam od wersji 115KM. w dwóch wcześniejszych wersjach (110 i 105) jest inny Boscha a 115KM ma inny.Z tego co ustaliłem to raczej nie są zamienne bo mają inne parametry więc teoretycznie 105 KM nie pójdzie na czujniku od 115KM a ja taki mamWięc zagadka trwa nadal...

Użytkownik Rowerzysta Avatar kosik17
    Mieszka w
    Zbąszyń
    Auto
    156 1.9 JTD 2000r.

Domyślnie

Pozwole sie podlaczyc do,tematu gdyz mam podobny problem moja alfa 156 jest z lutego 00 w papierach i w eperze mam silnik 105km 77kw jednak wymieniajac swiece okazalo sie ze,mam przewody na szybkozlaczkach i swiece nie pasowaly(eper mowil,ze sa,montowane,na nakretke )
    tez nie wiem co jest grane

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

No a jest u mnie tak: tabliczka znamionowa wskazuje na wersję silnika AR 32302,dostęp do numerów silnika jest bardzo trudny więc chyba odpuszczę.Pokrywa zaworów jest metalowa(aluminiowa),pokrywa silnika srebrna taka jak w 105KM,wszystko ok ALE:wymontowany czujnik położenia wału Bosch jednoznacznie wskazuje na 115 KM ponieważ w 2 wcześniejszych wersjach 110 i 105 jest zamontowany o innym numerze a z tego co się dowiedziałem nie są zamienne i mają inne parametry ,idąc tym tropem 105 km nie chodzi z czujnikiem od 115 KM a ja taki właśnie mam zanotowany i śmiga jak rakieta.Więc temat dalej rozwojowy ,szukam dalej...

Ps. Apropo EPERA jak wpiszesz nr nadwozia i dasz szukaj to się wiesza - przynajmniej u mnie...jakaś awaria serwa czy coś wyskakuje,ale części sprawdzac można.Na szczęście mam zrzuta ekranu kiedyś sobie zrobiłem

Użytkownik Rowerzysta Avatar kosik17
    Mieszka w
    Zbąszyń
    Auto
    156 1.9 JTD 2000r.

Domyślnie

Moze poprzedni wlasciciel wymienial czujnik nie mogl dostac tego do wersji 105km wiec na probe wsadzil od 115 okazalo sie ze dziala wiec jezdzi do dzis ....teoria dziwna choc czasami moze byc prawdziwa , ja do dzisiaj sie zastanawiam dlaczego mam swiece na szybkozlaczkach
    musialbys poszukac innych czesci charakterystycznych dla 105km

---------- Post dodany o godzinie 20:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:07 ----------

A epera odpal w internet explorer , moze,to rozwiaze twoj problem Z wieszaniem sie

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

mam jedno ale co do pokryw. Mianowicie wersja 110kM też miała taką samą pokrywe jak 105, sam sie z tym spotkałem.

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o czujni położenia Boscha to nie wydaje się że był wymieniany ,jest tam taka plastikowa podstawa mocowania wtyczki zapinana na plastik oraz złączki przewodów ,jest tam bardzo trudne dojście i gdyby było to wcześniej robione to plastik byłby pokaleczony a był w stanie nienaruszonym,wszystkie złączki na miejscach więc na 99% nie było nic ruszane.

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie czujniku Boscha porownanie

Witam,czy ktoś ma pomysł czym się różnią ?Katalog Boscha dość skąpy , Eper też nic nie powie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    mam jedno ale co do pokryw. Mianowicie wersja 110kM też miała taką samą pokrywe jak 105, sam sie z tym spotkałem.

Dokładnie tak , 105KM i 110KM miały te same ( srebrne ) pokrywy , dopiero 115KM ma czarna.
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

xDusterx
    Gość

Domyślnie

Witam, równiez mam problem z identyfikacją silnika. W dowodzie mam wpisane 105 KM (77kw) ale plastikowa pokrywa silnika wygląda jak ta z 115 KM....co jest nie tak? Sprawdzałem na eper wyświetla że powinien być ten 105 KM (samochód jest z '99), poza tym wyświetliło mi, że oryginalnie powinienem mieć niebieskie fotele z materiału, a mam szare skóry momo. Wygląda na to, ze ktoś zrobił swapa w/w elementów. Ok, tylko nie wiem teraz jakie części kupować do 105KM, czy 115 KM. Już sam nie wiem, wychodziły Alfy 1.9 jtd 105 KM z pokrywą silnika jak z 115KM? . Poza tym gdzie znajdę tabliczkę/miejsce z nr silnika ? Dzięki z góry za odpowiedź.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Czy pokrywa silnika świadczy o mocy samochodu??? Ktoś tak sobie po prostu by wpisał w dowód np. 85KW czy inną liczbę? Eper chyba nie mówi całej prawdy, bo jedyne co mi się zgadzało jak wbiłem VIN'a to welurowa tapicerka. Ja mam 115KM i do takiej wersji silnika kupowałem części i wszystko jest ok.