Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Źle działająca turbina

jerzykman
    Gość

Domyślnie

Póki co nic nie zrobiłem, bo oczywiście samochód się zepsuł w trasie i dopiero teraz go udało mi się ściągnąć do domu. Na dodatek wogóle nie chce zapalić. Jak byl ciepły to jeszcze palił. W sobote rano wstałem zobaczyć czy coś będzie banglał i niestety nie mogłem go zapalić. Chwyta na chwile 2-3 obroty i gaśnie.
    Narazie na noc dałem akumulator do ładowania i wymieniłem filtr paliwa na nowy. Nie wiem, moge się mylić, ale pomyślałem że może woda jakaś z paliwa się w nim zebrała i dlatego nie chciał startnąć. Jutro startuje z czyszczeniem EGR i popatrze na overboost.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Jak Ci mechanik będzie czyścił EGR-a to to zwróć uwagę czy rozkręci go to znaczy czy wyczyści przestrzeń pomiędzy zaworem a elektromagnesem. Podepnij się FES-em i zobacz błędy. U mnie dopiero po pewnym czasie EGR dał błąd. Początkowo tylko auto nie miało mocy od czasu do czasu. Wymiana lub czyszczenie EGR-a jest naprawde prosta i miożna to zrobić samemu i zaoszczędzić trochę. Serwis liczy sobie 180 zł. za diagnozę i 110 zł. za wymianę .

jerzykman
    Gość

Domyślnie

Właśnie sam skończyłem czyścić EGR. Sadzy nagromadzonej było bardzo dużo i pozostał niewielki prześwit. Przeczyściłem wszystko tak jak było to opisane m.in. pod tym linkiem:

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html

i wszystko wróciło do normy Komputer w samochodzie nie wyświetlił mi żadnego błędu, ale jeszcze podjadę do elektryka się podpiąć i wykasować jakby jakiś się pojawił.

Co do serwisu, to jak dzwoniłem to powiedzieli mi że EGR się nie czyści i koszt wymiany na nowy to około 750zł

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i informację.
    Pozdrawiam
    Damian z B-B

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

W mojej miejscowości elektromechanik bierze za podpięcie do kompa 50 zł. co równa się prawie kosztowi zakupu interfejsu. Zakupiłem go i nie żałuję. Bardzo się przydał ostatnio. Tobie też proponuję taki zakup. Gdybyś miał jakieś problemy służę pomocą.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

czy jednym objawem zapchania EGR jest brak mocy i blad w komputerze? Moze byc tak, ze EGR jest zapchany a nie ma bledu, jest moc w calym zakresie a jedyna rzecza niepokojaca jest delikatne "ciecie" rozgrzanego silnika na biegu jalowym. Przy zimnym silniku jest ok.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Może też szarpać podczas jazdy ze stałą prędkością z niskimi obrotami silnika.
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

to mi nic nie szarpie przy niskich obrotach. Auto płynnie przyspiesza i nie ma problemów z mocą. Tylko te obroty na biegu jałowym jakieś takie delikatnie (bardzo delikatnie) nierówne i tylko przy rozgrzanym silniku.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

A mnie czasem poszarpuje, ale EGR jest czysciutki i mam zaslepke (dlawik) - bledow zadnych nie ma.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar spike
    Mieszka w
    Gdynia/Fjellsa
    Auto
    159SW 2.0 jtdM

Domyślnie

Jeżdżenie z niesprawnym EGR-em,przyczynia się do zapchania filtra DPF,widziałem w serwisie fiata-cromę właśnie po tym zaniedbaniu,nie było już szansy na czyszczenie.

macben73
    Gość

Domyślnie

Witam. 18 stycznia kupiłem wymarzoną AR159 2.4 TI. Wszystko było ok aż do ubiegłej środy kiedy nagle podczas ruszania spod świateł odczułem brak mocy. Turbina wkręca się jedynie do połowy skali i nie idzie dalej. Po ponownym odpaleniu silnika problem znika. Pojawia się ponownie po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Co to może być? Na jutro jestem umówiony na sprawdzenie u dilera w Inverness. Nie chciałbym jechać nieprzygotowany, żeby mi nawciskali jakiś bajek. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.