Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Pochylone przednie koło !!!!!

dududs
    Gość

Domyślnie

A napisz jak zużywa się opona, równomiernie czy tnie z jednej strony. Może masz tylko takie złudzenie, że krzywo stoi.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Powiem Ci tak: jeśi patrzysz z przod na auto to koła przednie wyglądają na lekko pochylone... A zużycie opony to kwestia zbieżności, prawa bądź lewa strona opony... Machnij mi fotki na maila jestesmy@wp.pl to chociaż zobaczę o co Ci konkretnie chodzi, bo tak w ciemno to sobie można spekulować.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

wachacze jak pisał zmieniał niedawno, półoś wygięta to raczej nie tylko by chuczało ale pojawiło by sie bicie drżenie samochodu (na podnośnik włączyć bieg i powinno być widać czy półoś bije)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.6 TS 99r

Domyślnie

Opony mam nowe bo w listopadzie kupione i jak patrze na bierznik to nie widze różnicy aby ta jedna strona była bardziej ścięta.

---------- Post added at 16:24 ---------- Previous post was at 16:23 ----------

Jeszcze mi piasta przychodzi do głowy czy się przypadkiem nie wygięła..

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Nie, no piasta wygięta+półoś... Mówię Ci wrzuć fotki żebyśmy wiedzieli z czym walczymy i wtedy może coś się wyjaśni.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto

Domyślnie

Fotki zostały wysłane 3 min temu na Twojego maila...

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Rozumiem, że na fotce (1) z pierwszego maila, Toja Bella bokiem, to koła były delikatnie skręcone w lewo? Bo jeśli nie, to półoś jest przesunięta do tyłu. Ogarniam teraz resztę.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Opisałeś ten dzwięk jako hu hu, więc nie jest to dźwięk jednostajny tylko pulsacyjny? A czy koło nie ociera Ci górą o zwrotnicę? (stąd mogą być te dźwięki). A jaki jest stan amorków i sprężyn?
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Rozumiem, że na fotce (1) z pierwszego maila, Toja Bella bokiem, to koła były delikatnie skręcone w lewo? Bo jeśli nie, to półoś jest przesunięta do tyłu. Ogarniam teraz resztę.
    Koła na prosto ustawiałem. Tam właśnie bokiem jedno dałem bo może też coś to da...

---------- Post added at 18:20 ---------- Previous post was at 18:19 ----------

Cytat Napisał dafi1985 Zobacz post
    Opisałeś ten dzwięk jako hu hu, więc nie jest to dźwięk jednostajny tylko pulsacyjny? A czy koło nie ociera Ci górą o zwrotnicę? (stąd mogą być te dźwięki). A jaki jest stan amorków i sprężyn?
    Stan amorków i sprężyn jest mi nie znany bo na przeglądzie poqwiedzieli mi że jest wszystko ok. Jest to dźwięk pulsacyjny. A co do koła i zwrotnicy musze sprawdzić...

---------- Post added at 18:28 ---------- Previous post was at 18:20 ----------

Ale co do amorków to na bank nie były zmieniane odkąd auto jest w naszych rękach podobnie sprężyny... Nie było takiej potrzeby bo auto w 80% jeździ po zachodni europejskich drogach gdzie naprawde ale jest równiutko i nie ma dziur... Teraz to mi dałeś do myślenia....

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto

Domyślnie

Powracając do tematu a konkretnie dzwięku wydobywającego się z koła czy może to być wina tarcz hamulcowych??