Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Komunikat ABS, EBD, VDC failure...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Cannabis
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 156 1.6 TS 99' AR 156 2.5v6 02'

Domyślnie

Akumulator-też tak miałem czyszcze se Alfe słucham radia nagle wszystko zgasło sprubuje odpalić słabo kręci i ABS, EBD, VDC failure - trun off engine, and turn on again

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał pniaq Zobacz post
    Aku jest 60Ah 380A, fabryczny Alfa Romeo

---------- Post added at 11:18 ---------- Previous post was at 11:17 ----------

No tak - ale co do podmiany aku to mam pytanie, czy jezeli odepne akumulator, to samochod/radio mi sie czasem nie zakoduje?
    Fabryczny to on może i jest... ale nie do tego modelu. Taki akumulator (choć częściej 55Ah) miały 2,0 TS a JTD powinien mieć minimum 68 albo 74 w zależności od wersji. Poza tym w tej kwestii chodzi o prąd rozruchowy a ten powinien być na poziomie co najmniej 580A.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 156SW 1.9JTD 2005r

Domyślnie

Problem rozwiązany - i jak się okazuje wcale nie był winny akumulator.
    Przyczyną był łuźno dokręcony bezpiecznik ABS pod maską (ten 60A). Styk raz był - raz nie i stąd pojawiał się błąd.
    Dokręcenie bezpiecznika skutecznie wyeliminowało problem!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Fabryczny to on może i jest... ale nie do tego modelu. Taki akumulator (choć częściej 55Ah) miały 2,0 TS a JTD powinien mieć minimum 68 albo 74 w zależności od wersji. Poza tym w tej kwestii chodzi o prąd rozruchowy a ten powinien być na poziomie co najmniej 580A.
    Niemniej jednak kolega Belfer27 zwrocil Ci absolutnie poprawna uwage. Twoj aku jest ZLY do tego motoru! Jest poprostu ZA MALY!
    alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

U mnie te komunikaty poajwily sie ,podczas majowych opadow sniegu ,jechalem do tesciow ,okolo 8-9km pod gorke ,raz bardziej plasko raz stromo ,pod koniec nie moglem wyjechac (opony LATO) droga zawalona sniegiem (okolice Czarnej Góry) ciagle slizgaly sie kola (wlaczony system ARS) do samego domu na poslizgu jechalem gdy zatrzymalem auto wywalilo te wlasnie komunikaty ale nie bylo trun off engine, and turn on again chyba ,tylko go to dealer ,po wylaczeniu silnika i po ponownym odpaleniu nic juz nie swiecilo...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9JTDM 150KM '06r

Domyślnie

Cytat Napisał pniaq Zobacz post
    Problem rozwiązany - i jak się okazuje wcale nie był winny akumulator.
    Przyczyną był łuźno dokręcony bezpiecznik ABS pod maską (ten 60A). Styk raz był - raz nie i stąd pojawiał się błąd.
    Dokręcenie bezpiecznika skutecznie wyeliminowało problem!
    Czyli tak jak pisalem wczesniej bylo podobnie jak u mnie ;]

Viggen
    Gość

Domyślnie

to sie podepne:

u mnie raz na 3-4 odpalenia zaczal sie pojawiac komunikat "ABS i EDB failure". Komunikat wyskakuje w momencie rozruchu silnika, po czym gasnie razem z reszta kontrolek i cisza, przy jezdzie/hamowaniu nie ma bledow. Czy to bedzie slaby aku? Mialem ostatnio wymieniane przeguby zewn. i zastanawam sie czy to nie ma zwiazku.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Uszkodzony czujnik ABS też chyba coś takiego pokazywał.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Viggen Zobacz post
    to sie podepne:

u mnie raz na 3-4 odpalenia zaczal sie pojawiac komunikat "ABS i EDB failure". Komunikat wyskakuje w momencie rozruchu silnika, po czym gasnie razem z reszta kontrolek i cisza, przy jezdzie/hamowaniu nie ma bledow. Czy to bedzie slaby aku? Mialem ostatnio wymieniane przeguby zewn. i zastanawam sie czy to nie ma zwiazku.
    Najłatwiej będzie podmienić aku albo Twój naładować porządnie przez kilka godzin i wtedy się okaże, czy to było winne zamieszania. Moim zdaniem tak skoro podczas jazdy nie wywala błędu. Czujnik się "ujawnia" dopiero po ruszeniu z miejsca bo wcześniej nie dostaje sygnałów z łożyska.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar dawidee26
    Mieszka w
    Wrocław/Wałbrzych
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SPORTWAGON Distinctive1.9 JTD 16v 150KM/Alfa Romeo Mito 1.4 Multiair 105KM

Domyślnie

a Ja właśnie jestem po wymianie : sprężyny/amortyzatory obniżające przód tył , wymiana tarcz i klocków , po odpaleniu auta wyskoczył mi właśnie taki komunikat z vdc i abs. Osoba ,która mi to wymieniała powiedziała ,żebym rano odpiął i podpiął akumulator ,że to powinno pomóc. Coś mi się wydaje ,że to może być jakiś czujnik ?Wcześniej tak nie miałem , może raz jak by mrozy po -30