Nie, nie jest tak
Nie, nie jest tak
a na czym polega programowanie kluczy ?? jeśli moglibyście powiedzieć/wytłumaczyć (tak myślę czy tu chodzi o to, że wczytuje się kod z ecu do kluczyka włożonego w stacyjkę czy po prostu sczytanie kodu z pestki czy jeszcze coś innego??)
Ja również proszę o instrukcję programowania kluczy, dostałem do samochodu 2 klucz ale nieaktywny od nowości i chciałbym go zakodować.
Pozdro
- 0 warunek mamy kartę kodową, a czy jest kod poprawny to zaraz sprawdzimy na początku, bo musimy się za pomocą tego kodu zalogować ( czyli tzw. login , PIN, CODE )
- 1 warunek - licencja na program.
- 2 warunek, mam wszystkie klucze do zaprogramowania przy sobie.
- 3 warunek, piwo odstawiamy wcześniej, to poważna operacja.
- pierwszy kluczyk w stacyjke, położenie MAR.
- uruchamiam program body komputera, wybieram key programming.
- program zczytuje pierwszy transponder, oraz od razu kasuje jego wystąpienie w pamięci body komputera.
- jeśli teraz nacisnę Stop, to po restarcie stacyjki, ten klucz będzie nie aktywny ( czyli w ciągu 10 minut muszę go doprogramować ).
- program prosi o włożenie kolejnego klucza, robimy to w ciągu 10 - 15 sekund.
- program odczytuje transponder i kasuje jego pozycję w body komputerze.
- jeśli juz nie mamy kluczy do zaprogramowania, wciskamy Zapisz odczytane klucze.
- program prosi o wyłączenie stacyjki.
- po tej operacji klawisz Stop jest juz nie aktywny.
- jeszcze tylko po wyłączeniu i włączeniu stacyjki sprawdzamy nasze programowanie.
- UWAGA: notebook musi mieć super naładowaną baterię, mi padła po odczycie pierwszego klucza, dlatego wiem że działa jednak te 10 minut czasu.
- czym to grozi jeśli coś pójdzie nie tak, nie mamy wtedy aktywnego klucza, licznik zablokowanych kluczy zwiększył sie o jeden.
- co nam pozostaje oprócz zakupienia nowego klucza, karty kodowej i zaprogramowania w naszym ASO.
- wymontowanie body komputra i wysłanie do firmy Ko-Car albo do euroscana. ( za miesiąć ja tez poznam tajniki odczytu Body Komputera, podania piniu z pliku imaga ).
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
a nie da się zczytać z body komputera kodu z karty kodowej jeśli ktoś takowej nie posiada??
- no nie panowie, miało być raczej "amatorsko" a nie profesjonalnie.
- ale jak padło pytani: TAK, jest taka mozliwość, Zed-Bull z kablem OBD potrafi po połaczeniu odczytac kod PIN, wykasowac klucze i dopisać nowe.
- dla chętnych cena tego urządzenia około 2.500 Euro.
- proszę tylko nie mylić Zed-Bull z kablem OBD ze zwykłym Zed-Bull ( no limit token ) z alegro za jedyne 1.400 zł. !!.
Bubu, działa poprawnie proxy alingment w najnowszej pełnej wersji programu?
- NIE, nie ma jeszcze takiej opcji.
- autor widzę zajął się kluczami, abs, pilotem.
- czyli tym co niema FES.
- w 2.8 wersji FES-a Proxy działa poprawnie, ktoś chyba pisał że uaktywnił domykanie okien..
Mam takie pytanie
Programowanie kluczyków tyczy się tylko immobilizera, czy też pilota zdalnego sterowania. Bo jeden pilot coś mi nie działa z samochodem.