Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 102

Temat: Spore spalanie

Użytkownik Rowerzysta Avatar marcianno1
    Mieszka w
    Grzędy (WPI)
    Auto
    AR 147 '02r. 1.9 JTD 115 KM BOSE

Domyślnie

Cytat Napisał laurin Zobacz post
    Dzięki wszystkim za info.

Zastanawiam się może to jeszcze jest wina czujnika temperatury?
    Tak miałem w skodzie jak mi szalała wskazówka :-) z tym że tam czujnik temperatury był 2 w 1ym - jeden zaczytywał do kompa dane a drugi na szafę.

Musze postudiować program FES bo jeszcze się nie wpatrywałem w niego za bardzo i posprawdzać co nieco. Do tej pory używam Vaga do skody i tam już deko ogarniam
    Ja wymieniłem sam czujnik i sytuacja się nie zmieniła ale znalazłem sposób - jak się motor rozgrzeje do tych 80st to 150-160 km/h przegonić i już 90st się trzyma
    1, 2... guma gra...

laurin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcianno1 Zobacz post
    Ja wymieniłem sam czujnik i sytuacja się nie zmieniła ale znalazłem sposób - jak się motor rozgrzeje do tych 80st to 150-160 km/h przegonić i już 90st się trzyma

heehee nie ma to jak porządnie rozgrzać furę

Czyli czujnik temperatury raczej odpada - sprawdzę jeszcze na kompie jak się rozgrzewa i rurę - dam znać.

---------- Post added at 23:44 ---------- Previous post was at 22:42 ----------

Miałem dziwne szarpania w dolnych obrotach. Po przestudiowaniu paru wątków o EGR wykręciłem u siebie EGR ale jakiegoś syfu wielkiego nie ma + jest zaślepiony od strony dolotu blaszką BEZ dziurek - co mnie zdziwiło bo raczej powinna być blaszka z 4 otworkami do mojego silnika z tego co wyczytałem.
    Zmienić ta blaszkę na tą z 4ma dziurkami - czy to może powodować jakieś dziwne zachowania auta typu szarpanie?
    Ostatnio edytowane przez laurin ; 06-05-2011 o 22:41

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

moja bella szarpala delikatnie w okolicy 2000 obr, wyminilem EGR na nowy i wszystko okej nie pojawia sie tez MCSF...nie jestem pewny ,ale spalanie moglo sie tez zminiejszyc...

laurin
    Gość

Domyślnie

MCSF - co to za skrót?

Dzisiaj podłączyłem kompa bo coś zaczął delikatnie poszarpywać i znowu pojawił się błąd P0101 - W opisie było brak sygnału do ECU i coś tam jeszcze ale nie zapamiętałem Przepływka pada czy wtyczka nie łączy?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar b0b3k
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 2.4jtdm | była 147 1.9jtd

Domyślnie

motor control service failrue

laurin
    Gość

Domyślnie

u mnie na szafie nic się nie świeci...

laurin
    Gość

Domyślnie

Dzisiaj podłączyłem kompa bo coś zaczął delikatnie poszarpywać i znowu pojawił się błąd P0101 - W opisie było brak sygnału do ECU i coś tam jeszcze ale nie zapamiętałem Przepływka pada czy wtyczka nie łączy?

Ma ktoś pomysł ??

laurin
    Gość

Domyślnie

Podkładka w EGR zmieniona na ta z dziurkami. Przepływomierz wyczyszczony -jakiś syf tam latał w nim, taki paproch długi wiec może to powodowało szarpania jak się np oplątał na czujniku.

Odnośnie temperatury - nie dobija do 90 st i czasami spada a dzisiaj rano naprawdę było ciepło wiec 90 st to powinno być moment. Rano po nocy odpaliłem samochód i przejechałem ze 3 km z przerwa 10 min w połowie drogi. Sprawdziłem ręka rurę po lewej stronie silnika i chłodnicy (dolna) i była ciepła natomiast prawa zimna (górna) - moim zdaniem termostat do wywalenia ale proszę jeszcze o opinie znawców tematu. Myślicie, że to powoduje spore spalanie? Jazda tak samo jak skodą octawią 130 km i tam spalanie mam po dojeździe do pracy w okolicach 7 i poniżej a w alfie 8,3 - 8,5 l/100
    I jeszcze jedno - czy wy też tak macie ze jak hamujecie silnikiem to chwilowe spalanie nie spada do 0 tylko jest na poziomie 2,0 l ?
    Dziwne to trochę dla mnie...
    Ostatnio edytowane przez laurin ; 12-05-2011 o 09:39

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Moim zdaniem to nie termostat powoduje większe spalanie u ciebie. Ja jeździłem na padniętym termostacie prawie rok, temperatura utrzymywała mi się na poziomie 60*C na wskaźniku i wcale dużo nie palił, po wymianie termostatu spalanie nie spadło ani trochę. Podłącz pod kompa i sprawdź jaką temperaturę pokazuje, jak będzie 80*C, to ja bym termostatu nie ruszał.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Ja tez u siebie wymienilem termostat i u mnie zero wplywu na spalanie - to co mialem to mam, u mnie kolosalne prawie 15 litrow zjadlo po 30 km