Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Czy AlfaDiag jest w stanie sprawdzić selespeeda>?

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

To tak ciśnienie masz na pewno za wysokie,
    Potrzebny mi jest plik z jazdy
    cisnienia.
    prądu biegów selekcji
    sprzegła.
    Aha
    do ilu nabija na postoju ciśnienie?
    dokładnie o moment kiedy wrzucasz wsteczny lub 5 bieg.
    Generalnie całość wymaga przeglądu.Wywalaj akumulator i jazda czyścić wszystkie styki.
    na czujnikach i we wtyce.
    Aha moja rada nie jeżdzij tym bo i rozwalisz akumulator ciśnienia.
    Sprzegło ciut wysoka temperatura ale widzę jazda na trójce a pewnie trochę deptałeś

---------- Post added at 22:34 ---------- Previous post was at 22:15 ----------

A zapomniałem sprzęgło też do kalibracji
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Dorwałem się dzisiaj jak radziłes do tego SS przeczyściłem wtyki i zauwazyłem że jest wyciek oleju gdzies przy czujniku EV1 (czerwona kropa) małymi czerwonymi zaznaczyłem gdzie jest widoczny wyciek podejrzewam też te czujniki EV3 i EV4 (zaznaczone na zielono) przy nich tez wyczułem nieznaczne ilości oleju ale nie wiem czy po prostu nie zleciało z tego wyżej co jest EV1/ I teraz pytanie który jest od 5 biegu i R czy ten własnie? mam zapasowy selespeed ale dziś nie brałem się za to bo niedziela i tylko wymacałem. Ciężko sie tam dostać i chyba by trzeba było całego SS wyjmować. A potem programowanie pewnie>? Oj chyba za wysokie progi Piotriix mówisz że sprzęgło do kalibracji>>? a sam, dam radę je skalibrować>(jak>?) Jak co to gdzie można do Ciebie podjechać>? Pepsi będzie Na razie dziubię sam ale nie wiem czy nie jechać z tym do kogoś.Tyle że wiadomo zedrą z człowieka skórę. Rady i sugestie mile widziane.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	496
Rozmiar:	157.4 KB
ID:	25768Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	499
Rozmiar:	105.9 KB
ID:	25769Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	492
Rozmiar:	97.7 KB
ID:	25770Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	822
Rozmiar:	146.5 KB
ID:	25771

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

Sposób kalibracji opisałem w dziale zrób to sam.
    Podałem ci to czujnik numer 4 na rysunku.
    Prawdopodobnie pociekło bo wali wysokie ciśnienie.Masz ponad 70 barów a powinno być max 55

---------- Post added at 00:43 ---------- Previous post was at 00:38 ----------

A ten zapasowy jest sprawny?
    Jak tak to podmieniaj i tyle.
    Odpowietrzysz bez problemu.
    W fesie masz wszystkie potrzebne funkcje
    PS.Czy w silniku i abs są jakieś błędy?
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Piotriix błędów w silniku i abs nie ma, czy jest sprawny ten zapasowy nie wiem, nie sprawdzony jest ten zapasowy selespeed, także może być cacy albo i nie.
    <Pytanie czy muszę wywalić cały mechanizm ss czy uda mi się to odkręcić na żywca bo dostęp jest fatalny. Torxem nie idzie odkręcić tam tego i jest ciężko ruszyć śrubę.
    Powiedz mi czy mogę zbić to ciśnienie w FES-ie do 55 barów czy to zależy od tych zaworów, od czego ? Jak mi pompa ładuje to komp wskazuje 75 barów. Jak zmniejszę to wyciek zlikwiduję, czy nie ma szans już teraz?> Powiedz mi bo mam jutro trasę 200km do zrobienia, czy mogę jechać w tym stanie? Przynajmniej na 4 jak emeryt 80km/h? Czy raczej nie ruszać samochodu w ogóle. Ten wyciek mam już sporo czasu i mechanik twierdził uparcie że to ze zbiorniczka przelewa się. Ale teraz to jestem zły na siebie że wcześniej nie zajrzałem do tego. Po pracy zajrzę jeszcze kompem co tam się dzieje. Ty mi pisałeś nr 4 (EV2) czujnik, a Homer EV4 więc byłem zmieszany i nie wiedziałem który jest prawidłowy od 5 i R.

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Witam, więc powoli się za to zabieram bo czasu nie było ostatnio, żeby tylko się ostatecznie upewnić że wykręcam właściwe rzeczy przesyłam foto,z wykręcaniem czujnika oleju nie powinno być źle, ale będzie z tym EV4. Po odkręceniu śrubek ani drgnie , już podejrzewam ze to może być na coś tam przyklejone>klej albo jakiś sylikon fabryczny.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Co do wymiany kopia.jpg
Wyświetleń:	789
Rozmiar:	166.5 KB
ID:	26161

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Dzięki piotriix za rady, niestety po podmiance czujnika ciśnienia oleju problem pozostał taki sam. Wkurzyłem się i pojechałem do mechaniorów. Na szczęście zrobili mi to za free. Bardzo miło z ich strony. Cóż okazało się że to była wina potencjometru , mechanik jakoś go tam ustawił i błąd skasował teraz już nic nie powraca. Jeszcze się okazało że elektrozawór EV1 nie miał jakiegoś gumowego oringa i spod niego się pocił olej. Został uszczelniony i teraz poczekam i popatrzę czy przez noc coś nie kapnie znowu. Jest jeszcze pozostający problem z biegiem 1. Jak wyjechałem od mechanika było tip top ale po dłuższej jeździe, znowu zrzuca z 1 na N po zahamowaniu. Nie wiem teraz od czego to zależy > wina nie ustawionego prawidłowo skoku sprzęgła? jak gdyby nie miał ciśnienia do trzymania go na 1 przez te 90 sekund. W mieście wkurzające zjawisko bo trzeba hamować do 0 i wajchę w górę i gaz żeby 1 złapała.

Jacek1515
    Gość

Wink

Kolego, wg moich doświadczeń z selespeed to zbyt duze cisnienie w układzie i wyrzucanie biegu na N zamiast utrzymywanie biegu 1 i nie załączanie podczas jazdy którego kolwiek z biegów ( w Twoim przypadku 5) może być spowodowane uszkodzeniem akumulatora ciśnienia ( czarnej gruszki). Ciekawy jestem czy zaobserwowałeś żeby pompa ciśnienia załączała się zbyt często? Podłącz selespeed pod kompa i sprawdz jak zachowuje sie cisnienie w układzie podczas przełączania biegów, czy ciśnienie przy załączaniu biegów spada poniżej 45bar? jeżeli spadnie poniżej 45 i zostanie doładowane powyżej 55 to niestety akumulator ciśnienia do wymiany ale jest i w tym pozytyw ponieważ cena nowego (salonowego) wynosi 268zł ( cena sprzed miesiąca)

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Cóż okazało się że to była wina potencjometru
    Jakiego potencjometru?
    Daj screeny
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jacek1515 Zobacz post
    Kolego, wg moich doświadczeń z selespeed to zbyt duze cisnienie w układzie i wyrzucanie biegu na N zamiast utrzymywanie biegu 1 i nie załączanie podczas jazdy którego kolwiek z biegów ( w Twoim przypadku 5) może być spowodowane uszkodzeniem akumulatora ciśnienia ( czarnej gruszki). Ciekawy jestem czy zaobserwowałeś żeby pompa ciśnienia załączała się zbyt często? Podłącz selespeed pod kompa i sprawdz jak zachowuje sie cisnienie w układzie podczas przełączania biegów, czy ciśnienie przy załączaniu biegów spada poniżej 45bar? jeżeli spadnie poniżej 45 i zostanie doładowane powyżej 55 to niestety akumulator ciśnienia do wymiany ale jest i w tym pozytyw ponieważ cena nowego (salonowego) wynosi 268zł ( cena sprzed miesiąca)
    Kurczę Jacek to mnie znowu zmartwiłeś, bo rzeczywiście mam problem z ciśnieniem nadal skacze jak oszalałe, mechanik na to mi odpowiedział że on się spotkał z różnymi typami doładowań pompki ciśnienia i że niektóre pracują szybko i często ok pół sekundy pracy co kilka sekund a niektóre kręcą dłużej za to rzadziej. Twierdzi że to normalne, i różnie bywa. Martwi mnie to bo rzeczywiście spada poniżej ustalonych wartości. Pomimo że naprawił 5 i R to po dłuższej jeździe po mieście już mi 1 nie trzymało. Trzyma jedynkę jak go odpalam jak jest zimny, później już mu się nie chce. Obawiam się że możesz mieć rację z tym akumulatorem ciśnienia, tyle że już uważają mnie za przewrażliwionego klienta wariata ci mechanicy. Ewentualnie może się podejmę samodzielnej wymiany jeżeli to jest wykonalne bez potrzeby wyciągania całego SS ze skrzyni. Mam zapasowego Selespeeda ale nie wiem jaki jest ten akumulator czy sprawny itp> Więc ryzyk fizyk. Jutro jeszcze podepnę pod kompa, minimalny wyciek jeszcze jest jednak i pomimo uszczelnienia skądś się sączy olej. Facet wszystko spryskiwał płynem czyścił i suszył sprężonym powietrzem by zaobserwować ewentualne wycieki. Jak zauważyliśmy, (pompa pracował podpięta na kable) to leciało z tego jednego miejsca elektrozaworu EV1. Wyciągnęliśmy, stwierdził brak oringa założył i nic nie leciało później, teraz nie wiem skąd ten dodatkowy wyciek skoro kapie nadal. Z tym selespeedem ciągle mam zagadki. Piotriix ten potencjometr znajduje się po przeciwległej stronie do akumulatora ciśnienia, czarna plastikowa obudowa, w środku jest jakaś sprężynka i takie "delikatne elektroniczne paski". Nie wiem jak to się nazywa. Jest tam jakiś trzpień jeszcze z tego co zauważyłem on jakoś go regulował patrząc na kompa i ustawiał. Jutro postaram się zrobić fotkę jak to wygląda i prześlę. Pozdrawiam koledzy i nadal walczę z tym ciśnieniem. Jak wymienić tą gruchę ewentualnie będę się dowiadywał jeszcze.

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

Ktoś opisywał jak wymienić akumulator ciśnienia.Chyba w zrób to sam
    A sam czujnik ciśnienia sprawdziłeś?Przecież on powinien,, wyłączyć ,, pompę
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była