Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: [156] SW 1.6 Słabo sie wkreca na obroty

under28
    Gość

Domyślnie

Spotkalem sie w sobote z kolega piotr_alex ktory sie przejechal i potwierdzil ze "moł niesamowity" i zdiagnozowal ze to przepływomirz, potem tak jak kazal odpiolem go i faktycznie samochod idzie lepiej ale tez nie jest to jakas diametralna róznica, jednka czuc poprawe, wiec chyba to to? nie pozostaje nic innego jak kupno nowej przeplywki i mam nadzieje ze bedzie smigalo jak nalezy jak wymienie to napisze jak sie zachowuje

xaraf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał under28
    Spotkalem sie w sobote z kolega piotr_alex ktory sie przejechal i potwierdzil ze "moł niesamowity" i zdiagnozowal ze to przepływomirz, potem tak jak kazal odpiolem go i faktycznie samochod idzie lepiej ale tez nie jest to jakas diametralna róznica, jednka czuc poprawe, wiec chyba to to? nie pozostaje nic innego jak kupno nowej przeplywki i mam nadzieje ze bedzie smigalo jak nalezy jak wymienie to napisze jak sie zachowuje
    to ja tylko dla przestrogi: kup przepływkę Boscha, nie daj się skusić na tani szajs z Allegro. Ja niestety popełniłem już raz ten błąd i pieniądze wyrzucone w błoto :?

under28
    Gość

Domyślnie

czy cos takiego bedzie dobre:

http://www.allegro.pl/item316994412_...osch_nowy.html

bo u mnie w sklepie chca sobie za nia 369 zl... a tu jest po 240 i nie wiem gdzie tkwi chaczyk

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

do alfy 156 ts powinien być montowany przepływomierz 0 280 218 019 z wkładem o numerze F 00C 2G2 030 ( lub 044)
    Taki wkład ma przepływnośc 480 kg/h i zapewnia poprawne warunki pracy dla silnika i jego dynamiki. to nie znaczy że nalezy kupowac taki po 450 zł, szukaj tańszego.
    Z alegro zwykle te wkłady mają numer F 00C 2G2 027 i ich przepływność nie jest dla mnie znana.

Ktoś powie "ale facet na alegro sprzedaje tysiące przpływomierzy i nie ma reklamacji".
    Tak, taki przepływomierz będzie u ciebie działał w aucie, ale on nie poda poprawnych parametrów długo-terminowych.
    Po tygodniu, dwóch zaczyna brakować mocy powyzej 5000 obr i wtedy płacz, kto skojarzy że to przez ten zakup ?
    Zapytaj tego sprzedawcy z alegro jaki numer wkładu ma ten jego przepływomierz.
    Najlepiej wymontuj swój wkład i podaj jego numer na tym forum.
    -

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał under28
    faktycznie samochod idzie lepiej ale tez nie jest to jakas diametralna róznica
    kolego...to "tylko" 1.6 w jakby nie patrzec duzym i rodzinnym "kombi" :wink:
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

U mnie obecnie jest założony szajs za 120zł o czym informował mnie sprzedający i też chodzi ale Alfa nie ciągnie powyżej 3 tyś obrotów oraz strasznie dymi a po odłączeniu przepływomierza problemy te nie występują wiec diagnoza jest prosta , zamówiłem dziś przepływomierz z zaufanego serwisu autosklep24.pl za 269zł, sprzedający zapewniał mnie że jest to oryginał BOSCHA wraz z hologramem także czekam aż przyjdzie i będę montował. Zobaczymy jak będzie się sprawował.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321
    do alfy 156 ts powinien być montowany przepływomierz 0 280 218 019 z wkładem o numerze F 00C 2G2 030 ( lub 044)
    Taki wkład ma przepływnośc 480 kg/h i zapewnia poprawne warunki pracy dla silnika i jego dynamiki. to nie znaczy że nalezy kupowac taki po 450 zł, szukaj tańszego.
    Z alegro zwykle te wkłady mają numer F 00C 2G2 027 i ich przepływność nie jest dla mnie znana.

-

Obrazek
    witam , ale nr wkładki F 00C 2G2 030 to nr jaki mialem w swoim v6, wTS byłby ten sam ? nie chce mi się wierzyć .

a co do sprawdzenia przepływki to najlepiej podpiąć inną dobrą . nie proboj niczym czyścić bo ją zepsujesz do końca. chyba , żeby przedmuchać sprężonym powietrzem , ale nie podaje jako sprawdzonej metody .

pozdrawiam

under28
    Gość

Domyślnie

dzis ide zamawiac ta przepływke w sklepie, bo do tego jeszcze jeden sie problem zrobił jak samochod stal troche na dwarzu i bylo ok 3 stopni nie chcial odpalic , potem odpiolem przeplywke odpalil bez problemu , zostawilem go tak na noc rano wstalem odpalilem bez problemu ( z odpieta przeplywka) wyjechalem z bramy i specialnei go wylaczylem i odpalilem jeszcze raz to odpalil mi za drugim razem dopiero Czy to moze byc spowodowane jazda z odpieta przepływka?

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Jeśli się słabo wkręca lub falują obroty to oznacza początek końca przepływomierza lub może łapać "lewe" powietrze (może być gdzieś pęknięta rura doprowadzająca powietrze za przepływomierzem). Jak to nie pomoże to warto sprawdzić świece bo jak się ma platynowe to czasem zapomina się o nich przez te 100.000km i potem potrafi autko zamulić się. Jeśli chodzi o przepływkę to jedynie BOSCH 0280218019.

under28
    Gość

Domyślnie

No ja wlasnie mam przejechane prawie 100.000