Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Temat: układ wspomagania - czym uzupełnić

alfister
    Gość

Domyślnie

A u mnie wygląda to trochę inaczej. W układzie wspomagania mam płyn poniżej minimum i chciałbym dolać płynu. Odkręciłem zbiorniczek i w środku jest płyn o kolorze rdzawo-żółtym. W instrukcji jest podany GI/E a na nalepce, na masce podają tylko symbol Tutela GI. Jaki płyn dolać, GI/E czy GI/R ?
    Proszę o informacje. Dzięki. Pozdrawiam.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Domyślnie

Cytat Napisał alfister Zobacz post
    A u mnie wygląda to trochę inaczej. W układzie wspomagania mam płyn poniżej minimum i chciałbym dolać płynu. Odkręciłem zbiorniczek i w środku jest płyn o kolorze rdzawo-żółtym. W instrukcji jest podany GI/E a na nalepce, na masce podają tylko symbol Tutela GI. Jaki płyn dolać, GI/E czy GI/R ?
    Proszę o informacje. Dzięki. Pozdrawiam.
    Wylej go trochę na papier toaletowy i rób zdjęcie i wklej celem porownania z moimi zdjęciami tutaj
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...roblem-21.html
    pozdrawiam

alfister
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ryki67 Zobacz post
    Wylej go trochę na papier toaletowy i rób zdjęcie i wklej celem porownania z moimi zdjęciami tutaj
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...roblem-21.html
    pozdrawiam
    Czytałem "Wspomaganie - wielki problem!!!".. I teraz już nie wiem, czy mam dolać zielony czy czerwony płyn?. Z tego co pisaliście ten kolor na chusteczce nie wskazuje jednoznacznie jaki mam dolać, czy GI/E (czerwony - gęstszy) czy GI/R (zielony - rzadszy). Z tego co napisał mario33 to mogę mieć zalany zielony, natomiast z tego co napisał Ryki67 mogę mieć zalany czerwony. Zbaraniałem. ASO w Lublinie chluśnie taki jaki bedą mieli pod ręką a to nie jest bagatelne jaki doleję. Na razie jest OK i nie chciałbym coś popsuć w mojej ślicznotce. To jest fotka płynu ze zbiorniczka na białej chustce do nosaKliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0053.jpg
Wyświetleń:	286
Rozmiar:	13.3 KB
ID:	55860

Kolor przypomina rozrzedzoną coca-colę. Ryki67, nie mogę odnaleść twoich fotek z próbkami koloru tego płynu jaki miałeś zalany. Jak masz chwilę, to proszę o pomoc.
    Dzięki... Dodam, że w katalogu SELENIA podają GI/R do AR 159 150KM JTDM

Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz1uqz6RW4S

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ryki67
    Mieszka w
    Spod Wawy
    Auto
    159 2.4 JTDM 210KM

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pablo83_05
    Mieszka w
    WROCŁAW I OKOLICE
    Auto
    ALFA ROMEO 159 1.9 150KM 2008, AR GTV 2.0 TS SPORTIVA

Domyślnie

Po przeczytaniu tego postu udałem się do garażu i sprawdziłem strzykawką jaki kolor mam płynu. Kolor to strasznie ciemny bordowy prawie czarny ... co to może oznaczać ?
    Dodam że nie ma żadnych wycieków, wspomaganie działa prawidłowo a samochod jest z czerwca 2008 .
    Może coś doradzić , może trzeba go wymienić ?

Mieszka w
    WROCŁAW I OKOLICE
    Auto

Domyślnie wymiana płynu wspomagania Alfa Romeo 159

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    Olej GI/R ma kolor zielony, natomiast GI/E jest czerwony.

Na początku produkcji do układu wspomagania kierownicy w 159 wlewano GI/E (czerwony, gęstszy). Jednak olej ten powodował uszkodzenia sitka, które jest w zbiorniczku. Awaria ta objawiała się buczeniem przy kręceniu kierownicą po rozgrzaniu układu. Producent wprowadził rozwiązanie serwisowe polegające na wymianie zbiorniczka, płukaniu układu i zalaniu nowym płynem o rzadszej konsystencji GI/R (zielony). Uwaga - płyny te nie są mieszalne!!! Dlatego instrukcja serwisowa zalecała dokładne przepłukanie przewodów przed zalaniem nowym olejem.

Jeżeli nie masz problemów z układem to sprawdź jaki masz kolor płynu - zielony czy czerwony - a potem zalej go odpowiednio GI/R lub GI/E.
    Dla zainteresowanych tym tematem. Potwierdzam opinię kolegi. Byłem dzisiaj w serwisie i GI/R to kolor zielony który był wlewany przy okazji akcji serwisowej, jest także mowa o wymianie zbiorniczka ale pod warunkiem że po odczepieniu od niego przwodów widać że z jednego z wystających plastikowych króćców wystaje mosiężna tulejka - jeżeli tak to zbiorniczek do wymiany kosztuje około 120 zł .
    Ja będę to robił na dniach ponieważ ktoś we Włoszech zapomniał zrobić akcje serwisową i mój płyn jest koloru- buraków zmieszanych z węglem

Ktoś wie jaką ma pojemność układ wspomagania?

Napisze jaki jest efekt po wymianie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ktory masz rok produkcji auta??Jezeli 2006 to ja bym sie zastanowil nad wymniana plynu na zielony gdyz moze nie mowie ze napewno grozic to rozszczelnieniem ukladu tj.maglownica moze kleknac.Czytalem ze nie jest to wskazane.Sa tez tacy koledzy ktorzy wymieniali i nic sie im nie dzieje ale moze tez byc na odwrot.Ja bym zostal przy czerwonym.Ja mam czerwony i nic sie nie dzieje zlego.Wymienilem tylko zbiorniczek bo mi zaczela wyc pompa.Po tym zabiegu jest wszystko OK.Uzupelnilem tylko plyn bo troche go ubylo - jakies 200 ml.

Mieszka w
    WROCŁAW I OKOLICE
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    ktory masz rok produkcji auta??Jezeli 2006 to ja bym sie zastanowil nad wymniana plynu na zielony gdyz moze nie mowie ze napewno grozic to rozszczelnieniem ukladu tj.maglownica moze kleknac.Czytalem ze nie jest to wskazane.Sa tez tacy koledzy ktorzy wymieniali i nic sie im nie dzieje ale moze tez byc na odwrot.Ja bym zostal przy czerwonym.Ja mam czerwony i nic sie nie dzieje zlego.Wymienilem tylko zbiorniczek bo mi zaczela wyc pompa.Po tym zabiegu jest wszystko OK.Uzupelnilem tylko plyn bo troche go ubylo - jakies 200 ml.
    No i bądź mądrym i pisz wiersze...
    Teraz to mi dałeś do myślenia ale dzięki za info. Rok mojej Alfy to 2008 po liftingu.
    Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z tym związane ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar losdamianos
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Poczytałem to wszystko i poleciałem do auta sprawdzić płyn od wspomagania. W sumie jest kolor zielony ale tak proforma umówiłem się jutro do aso na jego wymianę ponieważ nigdy ten płyn nie był wymieniany. To forum to niesamowita kopalnia wiedzy. Słowo daje.
    "Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
    Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

moze jeszcze ktos niech sie wypowie bardziej doswiadczony ktory zmienial plyn z czerwonego na zielony.Z tego co wiem zielony jest rzadszy i moze powodowac takie dolegliwosci.Podkreslam moze ale nie musi