Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Temat: [156] 2.0 TS na zimno chodzi przez ok. 20-30 sek na 2 lub 3 cylindry

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kynium
    Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

U mnie jednak musi być coś z wtryskami PB.
    Tydzień temu podmieniłem (na używany ale sprawny) cały element zapłonu czyli cewki i kable na model chyba CF3 i dzieje się tak samo. Dodam, że mam gaz i na gazie lata aż miło (więc z moim CF2 z gazem nie było idealnie ale problem pozostał więc to nie to). Wcześniej nie podejrzewałem PB gdyż nie zwróciłem uwagi na to, że na benzynie chodzi tylko chwile (moment przełączania 35 st). Jak chodzi na PB (juz na 4 cylindry) to i tak są jakby przerwy w pracy przez ułamek sek.
    Muszę jednak na początek posprawdzać wtyczki, a jak nie to będę musiał już kombinować z wtryskami.
    Ostatnio edytowane przez Kynium ; 19-07-2011 o 12:49
    Alfa Romeo 156 2.0TS '99 MOMO Nero 601- była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 manual '01 Blue Odyssey - była
    Lancia Phedra 2.0 JTD '05 Automatic - była
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automatic '02 nero vulcano - jest
    plus dwa jakieś wozidełka do szurania na ropę

Była jeszcze masa innych, mało znaczących samochodów.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Dokładnie popraw wtyczki i te spinki popodginaj. Mi też chodził na 3 cylindry.... bo mechanik lipnie zabezpieczył wtyczkę i się ruszała jak chol**a po poprawieniu wszystko OK.
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto
    Alfa 166 3.0 '02 AT + Toyota Corolla Verso '04 na ropa + jakiś tam kombiaczek (Focus 1.6TDCI '05)

Domyślnie

Uaktualnię trochę. problem nie zniknął a się powiększa. Odpala na zimno na 2 cylindry i czasem zgaśnie, później dołącza się trzeci by później chodzić już na 4. Cała operacja trwa około 1,5-2 minut.
    Jak chodzi na 4 to okazuje się, że na dole i tak nie chodzi tak jak powinien - lekko się dusi. Poszczególne cylindry dołączają się "impulsowo" czyli chodzi na zmianę - 3 lub 4 cylindry. Ten objaw wskazywałby na jakiś problem natury elektrycznej. Ostatnio wymieniłem jeszcze świece (i tak już był ich czas) i dodałem dodatku do paliwa aby przeczyścić wtryski, gdyż podejrzewałem wtryski.
    wczoraj zaobserwowałem jeszcze jeden objaw. gdy chodzi na 2-3 cylindry to śmierdzi benzyną. Natomiast jak chodził na 4 to po przygazowaniu z rury wydobywał się czarny dym i można było zaobserwować krople paliwa w rurze wydechowej. Czy takie "niedziałanie" poszczególnych cylindrów może być przyczyną "lania" wtrysków.
    po podłączeniu do alfadiaga komputer nie wykazał żadnych błędów.
    Sonda lambda (oryginał) w normie
    Przepływka (oryginał) w normie. zarówno napięcie (chyba max 4,5v), objętość powietrza 408 (480), temperatura powietrza ok +30 st.
    Parametr TRA ok 70tys (jednak tu jest problem, nie zrobiłem zrzutu ekranu i nie pamiętam czy ujemne czy dodatnie. Chyba ujemne (czyli za bogato) ale ręki sobie nie dam uciąć. Sprawdzę jeszcze raz i podam. Dodatkowo podam czasy wtrysków i korektę.

Może ktoś z was ma jakieś pomysły gdzie szukać punktów zaczepienia.
    Dodam, że na LPG chodzi prawidłowo.
    Rozwalony mam jeszcze katalizator (brzęczy i pewno trochę zapchany) ale nie sądzę aby miał wpływ na powyższe objawy (może poza małym dławieniem na niskich obrotach).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Ja bym w takim razie obstawiał wtryski, rano jak jest zimny po uruchomieniu sprawdz, na którym cylindrze "zalewa", zrobisz to poprzez odpinanie od wtrysków wtyczek, jak odepniesz wtyczkę i praca się nie zmieni to znaczy że to ten wtryskiwacz Ci zalewa iskrę i silnik nie chodzi jak powinien. Operację zrób dla wszystkich wtryskiwaczy, sygnał dla wtryskiwacza gazowego jest brany z sygnału wtrysku bęzyny więc immo raczej jest ok. Możesz też wyjąć całą listwę i po przekręceniu zapłonu sprawdzić czy któryś wtryskiwacz nie przecieka.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Poogladaj dobrze wiazke czy nie jest poprzerywana
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj alfa odmówiła posłuszeństwa. Nie chciała wcale zaskoczyć. Po wykręceniu świec wszystkie aż ociekały benzyną. A na ostatnim cylindrze świece były czarne (może nie oklejone sadzą bo przejechane miały ok 1,5kkm ale po prostu koloru czarnego). Po wyjęciu wtrysków trafiły do kąpieli w benzynie w wannie ultradźwiękowej na około 1h. Z tego co rozmawiałem z kolegą tak udało mu się zreanimować kilkadziesiąt wtrysków PB i to ze 100% skutecznością. Później był problem z odpaleniem, aż po jakimś czasie odpaliła i jak się okazało coś zaczęło klepać. Myślałem że może zawór jednak to był popychacz. po prostu przy próbie odpalenia "zgubił" olej. Kilka minut na ok 3 tys obrotów i wszystko wróciło do normy. Teraz wróciła zarówno moc jak i kultura pracy na benzynie. Mam też nadzieję, że również problem, który jest tematem, ale tego dowiem się dopiero jutro rano.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Aż się nie chce wierzyć, żeby od razu 4 wtryski padły w jednej chwili. Mi to cały czas wygląda na słabą iskrę i dlatego go zalewa - ale trzymam kciuki - może jutro odpalisz i będzie ok.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

A ja obstawiam na żle wyregulowane LPG.Rozjazd map i dlatego przelewa.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto

Domyślnie

SG0240 mi też się nie chce wierzyć, ale jest jedna rzecz. Problem się powtarzał w sumie na trzech kompletach świec (starych NGK - sprawnych do ostatniego dnia, starych Denso z przebiegiem 15kkm bardzo dobrze chodzących na gazie oraz nówkach Denso), dwóch kompletach cewek i kabli (moich CF2 oraz kupionych używanych CF3 wyjętych z innego silnika) i dwóch filtrach powietrza (stary i nowy). Fakt, że problem nasilał się z każdym dniem, ale nigdy nie wymieniałem części na raz. Zawsze wymiana pojedynczej a później kilka dni obserwacji. Ostatnie 3 tygodnie jeździłem z dodatkiem do paliwa czyszczącym wtryski (firmy nie pamiętam ale chyba ceram lub xeram). Dlatego mam nadzieję, że po prostu wszystkie były już w opłakanym stanie. Ale jak już pisałem podczas następnych porannych odpaleń wszystko się okaże.
    Trzymajcie kciuki.
    Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie sugestie.
    Krzysiek

edit.
    Cytat Napisał piotriix Zobacz post
    A ja obstawiam na żle wyregulowane LPG.Rozjazd map i dlatego przelewa.
    A tego nie brałem wcale pod uwagę. I mogłoby pasować tylko dlaczego teraz zupełnie inaczej chodzi na PB?
    Wtedy się mulił na wolnych a i na pozostałych obrotach też było tak sobie.
    Dzięki za pomysł.
    Ostatnio edytowane przez Kynium ; 01-09-2011 o 20:09

Mieszka w
    Żary/Grabik
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj rano było o niebo lepiej (odpalił od razu ) niż wczoraj ale niestety nie idealnie - pracował aż na 3 cylindry, więc chyba wersja piotriix'a pasuje.
    Tak na szybko: jak zrobię reset parametrów adaptacyjnych to mapy na jakiś czas wrócą do normy do ustawień fabrycznych? Oczywiście regulację gazu też będę robił, ale samo to i tak będzie się trochę zmieniało.