Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Car Audio

screwdriver
    Gość

Domyślnie

Tak mogą być te Magnaty ,co prawda miałem na myśli inne trochę starsze wersje które mają całkiem fajne głośniki średnio-wysokotonowe ale w tych przynajmniej nie wystają poza resor, więc możesz osłonę założyć (zobacz na aukcji nawet dają do nich).No dźwięk górnych głośniczków może nie ten sam co w starszych, ale bas może być całkiem fajny ,a szczególnie jakbyś dał do nich jakieś podkładki dystansujące z filcu, nie dość że bas lepszy to nie będą przeszkadzały szybom .

Użytkownik Romeo Avatar Wicked
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Jakiś link do tych podkładek?

screwdriver
    Gość

Domyślnie

Hm ja nie widziałem żeby coś takiego sprzedawali ,to się samemu wycina . W sumie zapraszam do mnie, jestem elektronikiem i na systemach car audio też trochę się znam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał screwdriver Zobacz post
    Hm ja nie widziałem żeby coś takiego sprzedawali ,to się samemu wycina . W sumie zapraszam do mnie, jestem elektronikiem i na systemach car audio też trochę się znam.
    Nie chcę byc niegrzeczny i nie lubię krytykować innych, ale moim zdaniem guzik się znasz. Nikt, kto jest trochę zorientowany w temacie caraudio, nie będzie proponował montażu głośników wielodrożnych w drzwiach, bo to bez sensu. Wiesz w ogóle co to zestaw odseparowany? Wysokie tony rozchodzą się kierunkowo. One głównie + średnie tworzą scenę muzyczną oraz efekt stereo i ich źródło powinno być skierowane w kierunku głowy słuchacza (kierowcy, pasażera), a nie na jego łydki
    W 145/146 już fabrycznie montowali skromny system odseparowany z głośniczkami wysokotonowymi na wysokości lusterek, a ty proponujesz koledze jakiś współosiowy badziew, czyli coś gorszego niż dała fabryka

Cytat Napisał Wicked Zobacz post
    Możesz polecić jakiś zestaw odseparowanych głośników na przód?
    Kilka propozycji:
    http://allegro.pl/powerbass-s-6c-2-d...678912715.html
    http://allegro.pl/helix-b-62c-blue-n...678944079.html
    http://allegro.pl/phonocar-pro-tech-...679691264.html

Coś tańszego:
    http://allegro.pl/zestaw-glosnikow-g...665162385.html
    http://www.audiosklep.pl/soundstream-sc-6t-p-3008.html

Ja mam ten ostatni zestaw zamontowany, zasilony wzmacniaczem i według mnie w tej cenie nic lepszego nie ma na rynku.
    Wygłusz sobie drzwi matami STP lub GMS, wiem że to żmudna i nieprzyjemna robota, ale naprawdę warto.
    Głośniki w 145/146 są przykręcone razem z boczkiem poprzez tulejki plastykowe do poszycia wewn. drzwi. Między boczkiem i blachą jest szczelina, którą trzeba wypełnic np. kawałkami maty dla lepszego efektu. Ja tam dałem pierścień MDF dla lepszego usztywnienia.
    Niestety wysokotonowe z zestawów nie mieszczą się w oryginalnych miejscach i trzeba coś pokombinować z montażem.

DO MODERATORA:
    Proszę przenieśc temat do odpowiedniego działu.
    Ostatnio edytowane przez piter ; 04-07-2011 o 12:08

screwdriver
    Gość

Domyślnie

Kolego piter nie rób proszę Cię z samochodu filharmonii. Głośniki wielodrożne osobiście montowałem ludziom w autach i byli zachwyceni. A zapewniam Cię ,słoń mi na ucho na pewno nie nadepnął i odsłuch w drzwiach jest z wielodrożnych o niebo lepszy niż ze zwykłych. Poza tym nie produkowaliby takich głośników które umożliwiałyby montaż do drzwi jakby to była prawda audio-naukowcu z Bożej łaski. Wicked, montuj te głośniki i ciesz się dobrą muzą a filozofów nie słuchaj.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

To nie są żadne wymysły dla melomanów kolego, tylko podstawowe reguły poprawnego montażu głośników w samochodzie według prostych zasad, nie wymagających żadnej tajemnej i naukowej wiedzy.
    Montuj głośniki wielodrożne sobie i swoim znajomym, ale nie udzielaj na forum publicznym kiepskich rad.
    Ostatnio edytowane przez piter ; 04-07-2011 o 13:24

mocher_kg
    Gość

Domyślnie

piter ma racje wielodrożny system jest dobry do starego golfa na tylną półkę coby półka nie skakała na nierównościach. Jeśli chcemy dobry dźwięk (tanim kosztem) to jedynie system odseparowany, jak największe średnicowo głośniki niskotonowe+ dystanse z mdf-u. i wysoko tonowe umieszczone mniej więcej na wysokości głowy. Co do głośników sam w swoim golfie (wiem że wstyd) mam podane wyżej GSM 960xt+ wyciszenie drzwi i dystanse (szału nie ma ale wielu człowieków myślało że mam jakąś skrzynkę w bagażniku) Bass potrafi nieźle ruszać lusterka. Tylko nie wiem czy trafiłem na jakąś wadliwą serię czy coś bo się w jednym zawieszenie spsuło. A i jeszcze jak będziesz kupować głośniki to patrz na moć w RMSie bo to jest prawdziwa moc.
    Ostatnio edytowane przez mocher_kg ; 04-07-2011 o 20:49

1dawidb
    Gość

Domyślnie

Polecam zestaw z USA Powebass S-6C, ewentualnie głośniki firmy MacAudio MAC MOBIL EXCLUSIVE 2.20 (granie za rozsądną cenę - zresztą u mojego ojca założyłem zestaw w aucie i grają nienajgorzej), MB Quart FSA-216, PHONOCAR PRO-TECH 165mm zestawy które tu wymieniłem używałem lub pomagałem w montażu i mogę z czystym sercem polecić. Może nie najwyższa półka ale dla nieaudiofila wystarczą.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Panowie - kwestia Car Audio to żadna tajemna wiedza, jednak zarówno przy doborze zestawu głośnikowego jak i wszelkich innych czynnościach związanych z montażem i strojeniem (tak, taki system musi być zestrojony aby grał jak powinien) wymagana jest koncepcyjna czystość i głowa na karku aby efekt był warty wydanych pieniędzy - nieraz nie małych. Oczywistą sprawą jest, że inwestycja w audio na poziomie kilku tysięcy w aucie o podobnej wartości to czyste szaleństwo, więc zanim cokolwiek zaczniemy robić musimy określić budżet maksymalny i się go trzymać. Piter ma rację - głośniki współosiowe to wynalazek niskich lotów - pali licho kiedy są to zestawy szerokopasmowe, ale w przypadku zestawów niskośredniotonowych to najzwyklejsza zbrodnia. Z drugiej strony ich producenci doskonale zdają sobie sprawę z tego, że wnętrze samochodu to trudne wyzwanie z punktu widzenia akustyki i nie przykładają się do jakości produktów z półki "popularnej" i znakomita większość "słuchaczy" nawet nie zwróci uwagi na to z czego słucha radia czy też innego źródła. Zestawy trójdrożne zostawmy profesjonalistom, w przypadku instalacji amatorskich to pomyłka i szkoda wydawać na nie pieniędzy. Nie wypada nic innego jak korzystać z doświadczeń innych maniaków Car Audio, których w ostatnich latach pojawiło się sporo. Rrozsądnym rozwiązaniem jest system odseparowany, dwudrożny uzupełniony przez monoblock z bezpośrednim zasilaniem z aku, napędzający skrzynię basową o rozsądnych, powtarzam rozsądnych parametrach - stosowanie basów 18" w samochodzie typu AR145/155 to totalna głupota. Oczywiście, jeżeli dobre kickbasy o średnicy 165 mm produkują dobrą bazę w zakresie niskich tonów i użytkownikowi ona odpowiada to spokojnie ze skrzyni można zrezygnować a pieniądze wydać np. na lepsze radio - to będzie bardziej trafiona inwestycja. Należy zwrócić uwagę na staranny montaż, odpowiednie przewody i złącza oraz odpowiednie dopasowanie charakterystyki całości przez dostrojenie charakterystyki do wnętrza auta i dopiero wtedy możemy powiedzieć, że temat został wyczerpany. Niezbędne minimum to dobry, sprawdzony odtwarzacz, i dwa zestawy odseparowane w drzwiach wraz z ich wytłumieniem. Przy dobrze dobranych elementach i odpowiednio zestrojonych całość naprawdę może sprawić wiele radości. Z głośników tylnych całkowicie bym zrezygnował, gdyż z punktu widzenia kierowcy - a ten jest głównie odbiorcą w przypadku Car Audio - nie mają one żadnego wpływu na scenę stereo a jest jedynie ukłonem w kierunku pasażerów z tyłu, więc wystarczy tam cokolwiek. Najlepszym rozwiązaniem jest trójkanałowy wzmacniacz do napędzenia kanału prawego i lewego z przodu oraz basu w bagażniku z bezpośrednim zasilaniem z akumulatora dwoma przewodami o takim samym przekroju (oczywiście mówię o przewodzie plusowym i masie), uzupełnionym kondensatorem. Końcówka mocy w radiu może zostać wykorzystana do nagłośnienia tylnych foteli a w przypadku braku takowego zamiast odtwarzacza można pokusić się o kupienie decka. Po za tym tak jak wspomniałem wcześniej, staranność i myślenie bo można sobie zrobić zdrowe kuku, Powodzenia
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Vespucci
    Gość

Domyślnie

Również z czystym sercem mogę poprzeć kolegę piter odnośnie głośników trójdrożnych.

Do przednich drzwi tylko midbasy (pełne głośniki) 160-165cm. Po co montować trójdrożne skoro 145 ma fabrycznie 6 głośników? To znaczy wysokotonowe w słupkach drzwi... Co do zestawów - za 250-400zł spokojnie można kupić zestaw 2+2 (midbasy i twitery wraz ze zwrotnicami). I będzie to bardzo dobrej jakości zestaw klasy średniej +.
    Ja osobiście zamontowałem u siebie Hertz'e DSK165 w starszej wersji (ze stożkami na środku) i jestem bardzo zadowolony. Dobra dynamika, czysty dźwięk i spora moc, spokojnie wystarczająca do standardowych radioodtwarzaczy 4 x 40-50W

Co do tylnych to nie wymieniałem standardowych - chociaż chodziło mi to po głowie...

Co do kabli - to do mocy standardowego radia 4 x 45 - nie potrzebujesz zmiany - no chyba że naprawdę zależy Ci na tym aby wycisnąć z niego ostatnie krople mocy. Nie uda się to jednak bez odpowiedniego wytłumienia drzwi i profesjonalnego montażu Bo po podkręceniu radia blisko maksimum, głośniki zaczną ci się dusić o ile pierwsze nie udusi się radio - o kable więc się nie martw.

Jeżeli zależy Ci na naprawdę dobrym dźwięku - pamiętaj o starannym montażu, sprawdzeniu polaryzacji i przede wszystkim zainwestuj w wytłumienie drzwi - ma to bardzo istotne znaczenie do pełnego wykorzystania potencjału głośników. Są do tego celu odpowiednie maty i inne wynalazki...
    Nawet najlepsze głośniki w powietrzu (bez odpowiedniej przestrzeni rezonansowej - jaką jest obudowa kolumny przy standardowym "domowym" głośniku) będą traciły sporo na jakości...