Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Car Audio

Użytkownik Romeo Avatar Wicked
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie Car Audio

Jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie, tak więc mam kilka pytań. Szukam głośników do przodu i tyłu w oryginalne miejsca montażowe. Jakiej średnicy są to głośniki? Czy muszę stosować dystanse? Rozumiem, że bez wymiany kabli, wymiana głośników nie ma sensu? Chciałbym się zmieścić w około 300zł za głośniki + do tego kable. Radio to JVC R422. Co możecie polecić?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Z takim budżetem to ja bym odpuścił. Poczekaj i pomnóż go trochę żeby coś konkretnego zamontować

Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Może źle się wyraziłem w poprzednim poście, chodzi mi o 300zł za jeden głośnik

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Nie wiem Kolego, czy w TS-ach jest tak samo, jednak z tego co pamiętam u mnie w głośnik przedni ma rozmiar 160, tylny zaś 130 mm. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Z przodu zostawiłem odziedziczone po poprzednim właścicielu samochodu głośniki MAGNAT Stratos 216, do tyłu zakupiłem za ok. 70 zł dwudrożne głośniki MAGNAT Car Fit 132. W miejsce gwizdków przy zakupie radia (KENWOOD KDC-W3041), zamontowali mi za ok 40-50 zł głośniki MAGNAT Car Fit T15. Całą instalację głośnikową zrekonstruowałem sam i jestem zadowolony z uzyskanego efektu

Co do praktycznych wskazówek:
    1. Przy zakupie głośników, szczególnie tych niskotonowych na przód - OBOWIĄZKOWO zwróć uwagę na ich głębokość, co by się później nie okazało, że nie możesz opuścić szyby na sam dół. Ja niestety musiałem się zdrowo nagimnastykować, ale dałem radę
    2. Nie oszczędzaj na przewodach tj. ustal, jaki potrzebujesz przekrój i długość - weź nieco grubszy niż potrzebujesz i więcej niż potrzebujesz jeśli chodzi o długość, co by później nie pluć sobie w brodę i nie kombinować, jak braknie kilka cm.
    3. Poszukaj kostki ISO z możliwie grubymi przewodami w przeciwnym wypadku co z tego, że poprowadzisz instalację z grubych przewodów skoro przewody kostki nie będą miały odpowiedniej przepustowości.
    4. Nie wiem, czy masz zamiar lutować przewody z głośnikami, czy montować na wsuwki - jednak jeśli to drugie końcówki przewodów możesz zarobić sobie wcześniej - dzięki temu sam montaż i podłączenie odbędzie się szybciej.
    5. Zastanów się, czy radio ma grać przy wyłączonej stacyjce na postoju, czy nie - jeśli tak wymaga to odpowiedniej modyfikacji przewodów przed kostką zasilającą.

Jeśli chodzi o sam zakup myślę, że nie ma się co rzucać, zaś zaoszczędzone fundusze przeznaczyć np. na konserwację podwozia. Prawda jest taka, że gdybyś chciał uzyskać na prawdę odjazdowy efekt, należałoby zainwestować dodatkowo we wzmacniacz, tubę basową oraz odpowiednie wygłuszenie wnętrza.
    Ostatnio edytowane przez as ; 03-07-2011 o 15:48
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Wicked Zobacz post
    Może źle się wyraziłem w poprzednim poście, chodzi mi o 300zł za jeden głośnik
    W zestawach stereo ceny głośników podaje się za parę/komplet na lewy i prawy kanał.
    300 zł w zupełności wystarczy na kupno dobrego zestawu odseparowanego na przód. Wymiana kabli nie jest potrzebna, jeżeli nie będzie podłączany wzmacniacz, można wykorzystac kable z fabrycznej instalacji.
    Wymiana głośników tylnych też nie jest konieczna, jeżeli są sprawne. Najważniejszy jest przód.

Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    Nie wiem Kolego, czy w TS-ach jest tak samo, jednak z tego co pamiętam u mnie w głośnik przedni ma rozmiar 160, tylny zaś 130 mm. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Z przodu zostawiłem odziedziczone po poprzednim właścicielu samochodu głośniki MAGNAT Stratos 216, do tyłu zakupiłem za ok. 70 zł dwudrożne głośniki MAGNAT Car Fit 132. W miejsce gwizdków przy zakupie radia (KENWOOD KDC-W3041), zamontowali mi za ok 40-50 zł głośniki MAGNAT Car Fit T15. Całą instalację głośnikową zrekonstruowałem sam i jestem zadowolony z uzyskanego efektu

Co do praktycznych wskazówek:
    1. Przy zakupie głośników, szczególnie tych niskotonowych na przód - OBOWIĄZKOWO zwróć uwagę na ich głębokość, co by się później nie okazało, że nie możesz opuścić szyby na sam dół. Ja niestety musiałem się zdrowo nagimnastykować, ale dałem radę
    2. Nie oszczędzaj na przewodach tj. ustal, jaki potrzebujesz przekrój i długość - weź nieco grubszy niż potrzebujesz i więcej niż potrzebujesz jeśli chodzi o długość, co by później nie pluć sobie w brodę i nie kombinować, jak braknie kilka cm.
    3. Poszukaj kostki ISO z możliwie grubymi przewodami w przeciwnym wypadku co z tego, że poprowadzisz instalację z grubych przewodów skoro przewody kostki nie będą miały odpowiedniej przepustowości.
    4. Nie wiem, czy masz zamiar lutować przewody z głośnikami, czy montować na wsuwki - jednak jeśli to drugie końcówki przewodów możesz zarobić sobie wcześniej - dzięki temu sam montaż i podłączenie odbędzie się szybciej.
    5. Zastanów się, czy radio ma grać przy wyłączonej stacyjce na postoju, czy nie - jeśli tak wymaga to odpowiedniej modyfikacji przewodów przed kostką zasilającą.

Jeśli chodzi o sam zakup myślę, że nie ma się co rzucać, zaś zaoszczędzone fundusze przeznaczyć np. na konserwację podwozia. Prawda jest taka, że gdybyś chciał uzyskać na prawdę odjazdowy efekt, należałoby zainwestować dodatkowo we wzmacniacz, tubę basową oraz odpowiednie wygłuszenie wnętrza.
    Kolego, dzięki za wyczerpująca wypowiedź, na pewno zapamiętam sobie twoje rady

---------- Post added at 19:08 ---------- Previous post was at 19:08 ----------

Cytat Napisał piter Zobacz post
    W zestawach stereo ceny głośników podaje się za parę/komplet na lewy i prawy kanał.
    300 zł w zupełności wystarczy na kupno dobrego zestawu odseparowanego na przód. Wymiana kabli nie jest potrzebna, jeżeli nie będzie podłączany wzmacniacz, można wykorzystac kable z fabrycznej instalacji.
    Wymiana głośników tylnych też nie jest konieczna, jeżeli są sprawne. Najważniejszy jest przód.
    Możesz polecić jakiś zestaw odseparowanych głośników na przód?

screwdriver
    Gość

Domyślnie

Kolega Wicked się jeszcze nie zdeklarował, czy mają one grać głośno, czy wiernie odtwarzać barwę ,czy jedno i drugie (to ostatnie raczej trudne do osiągnięcia w tym przypadku)

Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Nie mają urywać głowy, mają grac czysto i jak to powiedziałeś, wiernie odtwarzać barwę.

screwdriver
    Gość

Domyślnie

Polecam zestaw trójdrożny Magnata, koszt nie zwala na kolana, a dźwięk jest całkiem przejrzysty, trzeba tylko wybrać głośnik z dość małym magnesem (kłopoty z szybą pisali koledzy powyżej), ale generalnie Magnaty dobre w drzwi są, wadą tylko jest niemożliwość zamontowania osłony, trzeba uważać żeby nogami głośników nie pouszkadzać. Dla mnie lepszy bas miały Magnaty z resorem piankowym nie gumowym, ale to już kwestia ucha chyba.

---------- Post added at 00:37 ---------- Previous post was at 00:34 ----------

Odbiegając od tematu to widzę że kolega z Bydgoszczy, to mamy blisko

Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Mówisz o czymś takim? http://allegro.pl/magnat-classic-163...680020856.html Troche mnie zmartwiłeś tym, że nie można będzie zamontować oryginalnej maskownicy.

Daleko nie mamy, raptem godzinka jazdy