Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Alfa 147 1.9 jtd Problem z turbo dziurą od dołu ;/

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 74kW 2003r

Domyślnie

Witam.
    Chciałbym dołączyć się do tematu. U mnie usterka jest nieco mniejsza, ale zauważyłem, że auto nieco słabiej przyspiesza. Poza tym lubi czasem puścić dużego czarnego bąka w momencie gdy przy 1500 obr/min wcisnę pedał do końca, a auto zaczyna ciągnąć gdzieś pomiędzy 1800 a 2000 obr/min. Nieszczelność dolotu raczej wykluczam ponieważ nie dawno miałem wymieniany przewód turbo -> intercooler i ogolenie optycznie wszystko wygląda dobrze,a i świstów też nie słychać. Zrobiłem przejazd z FESem, poniżej załączam logi. Czy da się z tego wyciągnąć jakieś wstępne wnioski? Mój silnik to 1.9 JTD 74kW 2003r.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez nazwy-2.jpg
Wyświetleń:	698
Rozmiar:	96.7 KB
ID:	31234 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez nazwy-1.jpg
Wyświetleń:	446
Rozmiar:	108.1 KB
ID:	31235

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

@dexter103 - też przeczytaj temat i będziesz wiedział jak zrobić poprawne logi, wrzucajcie dane w EXCEL'u

- raczej będziesz miał do wymiany przepływomierz, tylko zrób logi poprawnie zanim coś wymienisz w ciemno
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jendriu Zobacz post
    @dexter103 - też przeczytaj temat i będziesz wiedział jak zrobić poprawne logi, wrzucajcie dane w EXCEL'u

- raczej będziesz miał do wymiany przepływomierz, tylko zrób logi poprawnie zanim coś wymienisz w ciemno
    Mam nadzieję że o to właśnie chodziło. Przy okazji jak poszedłem jeszcze raz przejechać się autem to zauważyłem, że zimny silnik po odpaleniu chodził delikatnie nierówno w zakresie ok. 15 obr/min. przez jakąś minutę lub półtorej, po czym w jednej chwili zaczął pracować równiutko, tak jakby się coś tam przełączyło. Przypuszczam, że to nie ma związku z osiągami ale pisze co zaobserwowałem. No i podczas przyspieszania od 1000 obr/min widać w lusterku, że samochód trochę dymi tak do osiągnięcia około 2000 obr/min, ale im wyższe obroty tym słabiej.
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Rowerzysta Avatar gontek
    Mieszka w
    Sosnowiec, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

dexter jak znajdziesz rozwiązanie swojego problemu to się podziel bo wielu boryka się z tym, tylko nie zawsze jest to samo u każdego - może komuś też tym samym pomożesz

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał dexter103 Zobacz post
    No i podczas przyspieszania od 1000 obr/min widać w lusterku, że samochód trochę dymi tak do osiągnięcia około 2000 obr/min, ale im wyższe obroty tym słabiej.
    Wygląda na przepływkę i to dokładnie w tym zakresie obrotów.
    To ostatnio jakieś fatum ?
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 147 1.9 Jtd

Domyślnie

Problem rozwiązany powiem co i jak było mojej belli po pierwsze przepływomierz po odpięciu nie było różnicy ale po wyczyszczeniu Kontakt sprayem jest i to znaczna następnie overboost przy rozbieraniu i składaniu jak w manualu należy zwrócić uwagę na to że musi być on szczelnie sklejony inaczej podciśnienie ucieka i nie działa on jak należy skleiłem go na stałe poxipolem wcześniej opaska z manuala i cybant nie dawały odpowiedniej szczelności i jeszcze jedna rzecz która także wpłynęła na poprawę dynamiki z dołu tzn trójnik który rozdziela podciśnienie z vacum pompy dziurka w nim była tak mała że nie wiem czy bym szpilkę wsadził ;P rozwierciłem ją i teraz vacum pompa szybciej nabija podciśnienie do akumulatora tak to czarne coś z tyłu się chyba nazywa ;P a co z tym idzie sztanga zmiennej geometrii ma do dyspozycji cały czas odpowiednie podciśnienie co przekłada się na zwiększenie jej dynamiki ;] to ten trójnik http://img14.allegroimg.pl/photos/or.../37/1616803758 ps mam już kabel ale nie umiem jeszcze zrobić wykresu może jurto wrzucę szkoda że nie mam starego dla porównania Dziękuję wszystkim za pomoc

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Super, że ci się udało. Tylko więcej nie czyść "Kontakt" sprayem, bo on zostawia warstwę zabezpieczającą na powierzchni, a przecież chciałeś wyczyścić, a nie zabrudzić. To po prostu służy do czyszczenia i zabezpieczania układów elektrycznych typu styki przekaźników, styki łączek itp. Możesz mieć w niedługim czasie dzięki tej warstwie ochronnej "powtórkę z rozrywki". Czego ci oczywiście nie życzę.

P.S. Jakaś faktycznie fala zabrudzeń przepływek... coś wisi w powietrzu
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

gratulacje :-) podniosło mnie to na duchu... może i mi się uda coś pogrzebać bo... przyznam że uważałem swoje auto za sprawne a po przeczytaniu tego wątku chyba wezmę się za parę rzeczy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

A ja mam już nową przepływkę (oczywiście Bosch) i jutro po pracy zamierzam się zabrać za jej wymianę. Przy okazji sprawdzę też działanie zmiennej geometrii w turbinie, tylko nie wiem jak to u mnie zrobić, bo mam inną turbinę niż w tych wszystkich filmikach o alfach które widziałem. U mnie ta gruszka jest w innym miejscu (bardzo trudno dostępnym). Sztanga jest wzdłuż osi obrotu turbiny, a nie prostopadle i w ogóle jej nie widać.

Edit:

Wymieniłem ustrojstwo i widać znaczną poprawę. Auto odzyskało pełną moc. Wprawdzie nadal występuje efekt opóźnienia reakcji na pedał gazu, ale jak turbina się już rozkręci to ciągnie jak trzeba. Najwyraźniej należy się przyjrzeć jeszcze sterowaniu turbiny, czego już dziś nie zrobiłem z racji późnej pory. A oto zdjęcie wnętrza starego przepływomierza. Zastanawiam się skąd tam tyle syfu?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2011-08-04 22.16.38.jpg
Wyświetleń:	1519
Rozmiar:	73.5 KB
ID:	31616
    Ostatnio edytowane przez dexter103 ; 04-08-2011 o 22:02

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dexter103 Zobacz post
    Zastanawiam się skąd tam tyle syfu?
    Nieszczelność w okolicach filtra powietrza ? Pęknięcie obudowy filtra ?
    Śmieci dość dużych gabarytów