Zapytaj też na Chmielewskiego w Szczecinie,TomCAR robiłem tam parę rzeczy i polecam.
Z premedytacją nie podałem koledze tego warsztatu... Już mówię dlaczego.
Kolega z forum, który także śmiga 159, był u nich na wymianie wahacza (górny, przedni). Sprawę zje***li, więc skoro nie znają 159-tki na tyle dobrze, aby wymienić w niej bądź co bądź podstawową część jaką jest wahacz, to nie mam pewności co do kwalifikacji w zakresie rozrządu w tym aucie (chociaż sam robiłem u nich rozrząd w 147 1,9 JTD 8V). Co więcej, kolega ma motor 2,4, który jest zdecydowanie rzadziej spotykany, więc istnieje ryzyko "uczenia się" na nim wymiany rozrządu...:/
PS. Żeby była jasność - Mozga też nie jest taki super...
Jedyne co go w tej partykularnej sytuacji "ratuje" to dostęp do profesjonalnej dokumentacji technicznej (jako ASO Fiata, bo m.in. w Cromie też występował silnik 2,4 JTDm 20V).
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Ja robiłem na Chmielewskiego rozrząd zarówno w 2,4 JTD i V6, zrobili wszystko dobrze, dobry kontakt konkretny termin z którego się wywiązali, także złego słowa o nich nie powiem. Nie wiem jakie mają doświadczenia w AR159 z silnikiem 2,4 JTDm ale nie wydaje mi się żeby była im obca. Decyzja należy do DanielK gdzie zaprowadzi auto, prawda jest taka że ile ludzi tyle opinii o warsztacie, jaki póki co nie mam powodu by ich nie polecać.
Ja tez nie jestem przeciwko nim - do sprawdzonych konstrukcji nadaja sie bardzo dobrze. Sam u nich wiele rzeczy robilem w 147.
Jednak do nieco bardziej skomplikowanych zagadnien (jak np. silnik 2,4 JTDm po 2008 roku, ktory jest u kolegi) lepiej wybrac kogos bardziej doswiadczonego - wynika to z prostego faktu ze nie maja tak szerokiego dostepu do materialow producenta jak ASO i ich wiedza jest bardziej oparta na praktycznym doswiadczeniu - w przypadku silnikow JTD, JTD M-jet, TS czy V6 maja go zapewne sporo - jednak moze byc go troche mniej w przypadku silnika 2,4 JTDm (210KM), bo mniej tych aut jest na rynku a tym samym mniej ich sie serwisuje.
Ale tak jak mowiles - wybor nalezy do kolegi ze Stargardu
PS. Sory za brak polskich liter - nadaje z mobilka.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Nie ma żadnej filozofii przy wymianie rozrządu w JTD-kach. Nie potrzeba blokad, o których na forum dużo można poczytać jeśli chodzi o TS'y. Zrób po prostu na rachunek/fakturę u mechanika z dobrą opinią i tyle...
Dzięki za info chłopaki. Ale dalej nie wiem skąd taka rozbieżność cenowa (1300zł a 400zł). Czy ktoś wymieniał rozrząd w serwisie? A jeżeli chodzi o warsztat to jak to wygląda cenowo?
Witam, odnosnie wymiany w warsztacie, to ostatnio wymienialem rozrzad w swojej belli w katowickim Italauto (polecam ślonzokom ;-), komplet SKF z robocizna 900 zl. Obsluga fachowa i konkretna, poki co smiga az milo.
Zadzwoniłem do Mozgi - cena w granicach 400 za robociznę. Wniosek taki, że wcześniej chcieli mnie naciąć na grubą kasę, niestety nie pamiętam, który to był serwis, bo obdzwoniłem kilka. We wtorek jadę na wymianę, później zdam relacjęDzięki za porady.