Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Montaż CA w AR - co i jak

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

co do sprzetow audio w niskiej cenie polecam stare markowe , made in japan. z nowych w sklepie to tak jak kolega wyzej napisal .. soniacze pajonery nie zabardzo. raczej sklanialbym sie ku alpine , clarion. te firmy w miare trzymaja poziom. Narazie skup sie na samych glosnikach (+zabudowa wygluszenie) bo tutaj jest najwieszke pole do popisu i najbardziej zauwazalny efekt. czasem byle jaki tani glosnik odpowiednio dobrany i zabudowany lepiej zagra niz konstrukcje za kilka stowek. Wracajac do radia to tez nalezy brac pod uwage nie tylko firme ale jaki jest jeszcze model radia. Co do wymiany kabli to nie wiem czy ktos zauwazyl roznice . To raczej stosuje sie w bardziej zaawansowanych systemach. moim zdaniem jest to najmniej istotna sprawa.

Użytkownik Świeżak Avatar Renegat
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 159 2,4 JTDm , Wcześniej 156 2.0 TS, kiedyś może Giulia

Domyślnie

Co do głośniczków...
    w przednie drzwi jakiś dobry odseparowany zestaw ( najlepiej Hertz ), w tylne drzwi jakieś współosiówki (Alpine lub Hertz), co do bassu to jeśli planujesz konstruować lub kupić gotową tubę, to polecam JBL, Magnat (lub nieco tańsza siostrzana marka magnata MAC-Audio)
    W tylnej półce wiele nie poszalejesz, gniazda są eliptyczne, więc albo zastosujesz jakieś ramki-przejściówki, albo zrobisz jak to jest u mnie, wstawione mam tam 3 drożne elipsy MAC-Audio, co prawda aby je zamontować w dyskretny sposób, tak by fabryczne maskownice w półce pozostały ( mimo wszystko ładniej to wygląda niż jakiekolwiek maskownice dołączane do głośników) trzeba się troszkę pobawić sprzętem warsztatowym, lecz efekt jest zadowalający według mnie
    jeśli boisz się sam nawiercać i robić podcięcia na blaszki montażowe w gniazdach głośników tylnej półki, zleć robotę fachowcom w jakiejś SOLIDNEJ firmie zajmującej się CAR-Audio, tylko na litość boską nie rób głupoty pod tytułem "Montaż w Media Markt" , wierz mi, ich jakość usług jest dość mizerna.

Alfa jest jak piękna i namiętna kobieta....
    z tą różnicą, że Alfa jest tańsza w utrzymaniu

Była: 156 2.0TS
    Jest: 159 sportwagon 2.4jtdm 200hp
    Dusza by chciała: Stelvio Quadrifoglio

qba_wawa
    Gość

Domyślnie

W każdym z postów, które traktują o CA w AR użytkownicy piszą, że montaż głośników w tylnej półce to kiepski pomysł, bo ani dobrze one nie zagrają (nie ma tam zamkniętej przestrzeni będącej miejscem do rezonansu dźwięku tak jak ma to miejsce chociazby w drzwiach) a poza tym pasażerowie tylnej kanapy będą cały czas narażeni na głośne dźwięki dodatkowe odbijające się od tylnej szyby. Jest też wielu sceptyków co do montażu głośników w drzwiach tylnych bo podobne tylko mogą zakłócać dźwięki lecące z zestawu przedniego. Proponują dobre głośniczki na przód i jakiś bas do bagażnika, więc sam już nie wiem co lepsze.
    Co do basu w bagażniku, to w związku z tym, że jest to sedan i jego bagażnik nie jest zbyt wielki to nie chciałbym go jeszcze bardziej zmniejszać wrzucając tam zwykłą skrzynię. Myślałem aby zrobić zabudowę na zamówienie po prawej stronie, w tej małej wnęce, która tam jest. Tylko nie wiem, czy pojemnośc takiej skrzyni nie będzie zbyt mała, ale w tej kwestii zwrócę się do jakiegoś fachowca.

Mieszka w
    Lubelskie
    Auto

Domyślnie

A widziałeś subwoofer z fabrycznego zestawu Bose ? no gigant to on nie jest, a swoją robotę robi
    Zaś co do głośniczków w półce... u mnie udało się to tak połączyć i dobrać w całość, że nie ma takiej tragedii jak opisujesz, cudów co prawda też nie ma, ale i tak jest dość ładnie, po prostu u mnie głośniki w półce są nie po to by "walić" tylko po to by wypełnić "scenę"

qba_wawa
    Gość

Domyślnie

Tylko, że jak tylko ktoś wspomina o jakości fabrycznego zestawu Bose to od razu słychać głosy, że to wstyd aby taka firma wkładała do auta takie badziewie.
    Dlatego też nie jestem przekonany czy to jest dobry model aby porównywać choć, przyznam szczerze, nie słuchałem tego zestawu jak gra on w rzeczywistości.

Mieszka w
    Lubelskie
    Auto

Domyślnie

no wiesz, nie można być "trochę w ciąży", jeśli chcesz dobrego i pełnego basu, to musisz mieć skrzynię o odpowiedniej objętości, więc poświęcić sporo miejsca w bagażniku, im więcej basu (większy głośnik) tym większa skrzynia, więc "tuba" we wnęce za nadkolem za cholerę nie da Ci porządnego basu, nie masz się co oszukiwać, i tu nie robi różnicy, BOSE czy Alpine, praw akustyki nie oszukasz
    pozostaje Ci zabudowa na zamówienie, taka która wypełni bagażnik na całej wysokości i zajmie mało na głębokość (odległość od oparcia kanapy w stronę klapy), wie że to ciężkie do pogodzenia, ale cóż, Alfy nie kupują ludzie którzy lubią iść na łatwiznę, lecz ludzie ambitni

Użytkownik Ogier Avatar stembalski17
    Mieszka w
    K-Z
    Auto
    AR 156 1.9JTD 105 KM

Domyślnie

witam podepne sie pod temat z zapytaniem jak sa podlaczone nasze gwizdki ? bo pewnie nie ma tam zadnych tweeterow, czy moge kupic zestaw bez tweeterow i bedzie smigac czy musza byc tweetery ? co one daja ?! :|

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał stembalski17 Zobacz post
    witam podepne sie pod temat z zapytaniem jak sa podlaczone nasze gwizdki ? bo pewnie nie ma tam zadnych tweeterow, czy moge kupic zestaw bez tweeterow i bedzie smigac czy musza byc tweetery ? co one daja ?! :|
    FAIL dnia, gwizdek to tweeter lol

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

Cytat Napisał stembalski17 Zobacz post
    jak kupisz zestaw bez tweeterow to zostawiasz stare orginalne.
    no a co one daja? przenosza ci wyzsze tony przez to mowi sie na nie gwizdki albo cykacze. w ogolnym odczuciu powiedzialbym ze nadaja tez pewnej takiej clarownosci dzwieku. w niektorych rozwiazaniach nie ma czegos takiego tylko jest glosnik szerokopasmowy. tu masz zestaw dwudrozny wiec teoretycznie niby powinno byc lepiej. "Niby" bo to wszystko zalezy od konfiguracji (lacznie z zabudowa)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 SW 2.0 TS 2000 r.

Domyślnie

Cytat Napisał qba_wawa Zobacz post
    W każdym z postów, które traktują o CA w AR użytkownicy piszą, że montaż głośników w tylnej półce to kiepski pomysł, bo ani dobrze one nie zagrają (nie ma tam zamkniętej przestrzeni będącej miejscem do rezonansu dźwięku tak jak ma to miejsce chociazby w drzwiach) a poza tym pasażerowie tylnej kanapy będą cały czas narażeni na głośne dźwięki dodatkowe odbijające się od tylnej szyby. Jest też wielu sceptyków co do montażu głośników w drzwiach tylnych bo podobne tylko mogą zakłócać dźwięki lecące z zestawu przedniego. Proponują dobre głośniczki na przód i jakiś bas do bagażnika, więc sam już nie wiem co lepsze.
    Co do basu w bagażniku, to w związku z tym, że jest to sedan i jego bagażnik nie jest zbyt wielki to nie chciałbym go jeszcze bardziej zmniejszać wrzucając tam zwykłą skrzynię. Myślałem aby zrobić zabudowę na zamówienie po prawej stronie, w tej małej wnęce, która tam jest. Tylko nie wiem, czy pojemnośc takiej skrzyni nie będzie zbyt mała, ale w tej kwestii zwrócę się do jakiegoś fachowca.
    I mają rację. Jednak zawsze dochodzi tutaj kwestia osobistych preferencji. Ja osobiście lubię jak mi coś z tyłu gra (drzwi).
    Zawsze można zainwestować w radio z procesorem lub osobno w procesor i wysterować scenę na środek np. Alpine 9887 r
    Co do mat to APP, BOLL-a ani rolki z castoramy nie polecam z własnego doświadczenia. Dopiero po zastosowaniu profesjonalnej maty drzwi zaczęły grać. Lepiej tu zainwestować na początku niż w super hiper głośniki.
    Do wyliczenia ile kupić, w jakiej cenie itp. zrobiłem nawet kalkulator MAT w excelu - mogę przesłać na e-mail. Wystarczy wpisać powierzchnię drzwi i ceny.
    Dokładny opis jak wyciszyć drzwi wstawiłem do wątku w zrób to sam (jednak admin jeszcze go nie puścił). Można się jeszcze posilić o zakrycie blachą otworów w drzwiach przed oklejeniem, ale moim zdaniem jest to sens jak się robi już wysokiej klasy zabudowę. Kable warto pociągnąć nowe - nie muszą być jakieś extra. Ważne żeby miały dobrą izolację.
    Z tapicerką nic nie trzeba przerabiać a jedynie wyciąć plastik, co zajmuje 5 min.
    Wzmacniacze można ładnie w boczki schować a jako bas polecam skrzynię, bo gra a tuba łomot robi i tyle.
    Magnaty, Boschmany i resztę tego co w MM lub innym zobaczysz możesz sobie od razu odpuścić.
    Szukaj lepiej jakiegoś starszego sprzętu, który był jeszcze robiony na sprawdzonych i dobrych komponentach STEG, JL Audio, Genesis, Alpine V12, Rockford, Brax, DLS, Soundstream, Precision Power, Polk Audio, Zapco Studio, Hertz. Do takiego zestawu to warto już założyć kondensator – pewność napięcia w każdym momencie.
    Radio - im starszy (2005-2008) japoniec z wyższej półki tym lepiej a i cena przyzwoita. Tu już doradzą Ci specjaliści pod kątem tego co chcesz w aucie uzyskać.