Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Montaż CA w AR - co i jak

qba_wawa
    Gość

Question Montaż CA w AR - co i jak

Witam,

przejrzałem forum pod kątem informacji dotyczących montażu CA w AR 156. Można tam znaleźć dużo informacji, m.in. to, że przy wymianie głośników dobrze byłoby wygłuszyć drzwi. Są nawet zdjęcia jak to zrobić. Ale nie znalazłem nigdzie (może za słabo szukałem) info dotyczących:
    1. jakie i jakiej firmy maty zastosować (żeby może nie były najtańsze i nie kruszyły się po pewnym czasie),
    2. ile mat wchodzi na każde z drzwi,
    3. co oprócz mat należy jeszcze zastosować aby dobrze wygłuszyć drzwi (np. czy owijać czymś przewody, czy naklejać maty także na sam boczek),
    4. jakiej wysokości dystanse zastosować i w jaki sposób należy je zainstalować (czy trzeba wycinać coś w tapicerce aby tam weszły razem z głośnikami),
    5. czy na fabrycznych przewodach (problem z przeciągnięciem nowych) nowe mocniejsze głośniki dadzą radę zagrać.

Rozumiem, że najlepiej jest założyć dobry, odseparowany zestaw na przód (np. Hertz ESK/DSK 165 lub Helix DarkBlue 6.2) i jakąś skrzynię do bagażnika aby mieć bas. I najlepiej wszystko to podłączyć przez jakiś wzmacniacz?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
    Qba

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

Witam. Ten temat przerabiałem u siebie latem zeszłego roku i wszystkie potrzebne informacje czerpałem z forum.
    Mam system hertza odseparowany. U siebie nie montowałem dystansów a dlaczego to sam zobaczysz kiedy będziesz wytłumiał drzwi.
    Wygłuszyłem przednie i tylne chociaż nie uważam to za sensowne z powodu ich konstrukcji.
    Myślę że maty nawet te z niższej półki też spełnią swoją rolę.
    Wszelkie Twoje wątpliwości na ten temat się wyklarują kiedy zabierzesz się do roboty. A to jak i ile chcesz zrobić zależy tylko od wyobraźni i KASY.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Jeśli chodzi o maty to mogę polecić APP sam ich używałem i na 2 drzwi musiałem kupić o ile dobrze pamiętam 3 opakowania, po 3 latach wyglądają jakby założone były wczoraj. Dla przykładu aukcja:
    http://allegro.pl/app-maty-miekkie-w...743403992.html
    Nie jest to tanie ale efekt naprawdę dobry. Jeśli chodzi o ilość to musisz sam przeliczyć, zmierz drzwi i dodaj +2/3szt na wszelki wypadek. Wiele osób poleca również maty dekarskie (jeśli pomyliłem nazwę niech mnie ktoś poprawi) ale osobiście nie mam w tym żadnej praktyki

Głośniki, wzmacniacz, kable... ogólnie warto zainwestować ale najważniejsza sprawa to nie same głośniki czy wzmacniacz a jednostka sterująca więc od tego może zacznijmy - jakie masz radio?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

Najlepiej to jak już się zabierasz to zrób porządnie. Ja u siebie nie wymieniłem okablowania, nie dołożyłem wzmacniacza i przy okazji nie pociągnąłem kabli do bagażnika co by podłączyć wzmaka i tubę. (trochę z lenistwa i mało czasu było. teraz mi się nie chce)
    Chciałem też założyć dystanse ale trzeba przerabiać tapicerkę drzwi więc sobie to odpuściłem.

qba_wawa
    Gość

Domyślnie

Radio, które posiadam może nie jest już najmłodsze, ale jak je kupowałem te parę lat temu to wydałem na nie prawie 900 PLN myślę, że nie jest najgorsze. Jest to JVC z serii KD-G722.
    Ma oddzielne wyjście na wzmacniacz więc chyba jest sens aby o nim pomyśleć przy podłączaniu.

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Miałem takie radio i szczerze Ci powiem, że wypadało bardzo biednie w porównaniu z Pionierem za 300zł na tych samych głośnikach Dużym atutem tego JVC jest pilot i 4 wyjścia na wzmacniacz gdzie przeważnie są 2 ale to trochę za mało.
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

uGn
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Jeśli chodzi o maty to mogę polecić APP sam ich używałem i na 2 drzwi musiałem kupić o ile dobrze pamiętam 3 opakowania, po 3 latach wyglądają jakby założone były wczoraj. Dla przykładu aukcja:
    http://allegro.pl/app-maty-miekkie-w...743403992.html
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem opis aukcji z matami. Ta cena jest za opakowanie zawierające 10szt. czy za jedną matę 50X50cm? Dzięki i pozdrawiam. ;-)
    Ostatnio edytowane przez uGn ; 08-08-2011 o 22:13

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Nie opakowanie kolego a za 1szt

Użytkownik Świeżak Avatar Renegat
    Mieszka w
    Lubelskie
    Auto
    Alfa 159 2,4 JTDm , Wcześniej 156 2.0 TS, kiedyś może Giulia

Domyślnie

Co do radia, dam krótką radę:
    Clarion
    Każdy kto miał okazję słuchać systemu opartego na jednostce tego producenta powie to samo co ja
    Żadne Pioneery, Soniacze i inne masówki nie umywają się do Clariona, marka stylistycznie może nie imponuje, ale jakość dźwięku jest nieporównywalnie lepsza niż u konkurencji w tym samym przedziale cenowym, czy to niska półka 300-500zł, czy też High-End, u nich brzmienie jest na 1 miejscu

Alfa jest jak piękna i namiętna kobieta....
    z tą różnicą, że Alfa jest tańsza w utrzymaniu

Była: 156 2.0TS
    Jest: 159 sportwagon 2.4jtdm 200hp
    Dusza by chciała: Stelvio Quadrifoglio

qba_wawa
    Gość

Domyślnie

Na chwilę obecną, to nie miałem w planach wymiany radia. Na razie pozostanę przy tym co mam, założę nowe głośniczki i zobaczę jak to będzie grać. Jeżeli stwierdzę, że to jeszcze nie to, to pomyślę o zmianie radyjka.
    Ale dzięki za podpowiedź co do producenta następnego sprzętu grającego w moim autku :-)