Ale jak ci kopci??
Ale jak ci kopci??
2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo
Normalny ładny dymek - zimą myślałem, że to para jakaś bo tak przejrzyste spaliny.
Nie czarny dym, a taki biały/przezroczysty - ale jak naprzykład wyjeżdżam od siebie z podwórka pod góre tyłem to taka lekka chmura dymu się robi, nie jest jakaś straszna tym bardziej, że to nie jest jakaś dizlowa chmura (czyt. czarna). Myśle, że to sonda jest walnięta dlatego.
Witam podczepie sie pod temet i zapytam. Mam do wymiany sonde 3 przewody czarny,czerwony,bialy. nie moge znalesc sondy z takimi samymi kolorami. Jak juz jest to czaryn i 2 biale. pewnie mozna to jakos polaczyc, tylko jak to zrobic "domowym" sposobem, bez specjalnych narzedzi, miernikow.....?
czarny sygnal sondy biale to grzalka ,biale dowolnie podpinac
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Jak Ci kopci na biało to nie sonda raczej, tylko olej albo woda. ;// Na czarno by kopciła jak, by sonda była nietak.
2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo
Olej w sensie, że olej - czy pompa? Bo jeżeli chodzi o sam olej to zalałem jakiś 1000 km temu selenią, no i przed zalaniem już tak było.
A jeśli woda to co dokładnie?
Wykrec i obejrzyj swiiece. Jak mi bral wode to jedna jakby byla zardzewiala, gryby rdzawy nalot. Przy okazji zobaczysz czy ci pali na wszystkie gary.
Panowie co do lambdy w moim przypadku:
1. Załorzyłem "najtojsom" uniwersalną. Padła po 2 dniach.
2. Załorzyłem uniwersalną ale już Bosha. Padła po 2 tyg.
3. Dedykowana Bosch za droga.
4. Więc gdzieś na necie znalazłem katalog Bosh'a z 7-mioma podstawowymi zamiennikami na rejon Europejski. Znalazłem, kupiłem(135zł), załorzyłem i już rok śmiga. Niestety dokument gdzieś mi się zapodział...
Po przeczytaniu Twojego postu dochodzę do wniosku, że nie warto oszczedzać, ale zastanawiam się czy jeśli chcę spać spokojnie mam przepłacać. Dlaczego przepłacać? Znalazłem na stronie BOSCH-a dedykowaną do mojej BESTII sondę o numerze 0280140502 i kosztuje ona... prawie 650 zł :>>> Jaki numer ma ten Twój zamiennik i czy nadal działa? Ilu przewodowa jest ta sonda?Napisał medork
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
Ja również miałem dylemat z sondą. Orginalna Boscha faktycznie kosztuje 6xx.Napisał as
Ale Grzelutek (dzięki) polecił mi kolesia który zajmuje się tym i kupiłem orginalną sonde do mojej Belli i zapłaciłem za nią 240 z wysyłką. Jest 3 żyłowa do naszych boxerów.
W sobote jadę ją założyć i mam takie pytanko czy po zmienieni sondy powinienem podłączyć ją pod kompa jeszcze dla świętego spokoju czy nie trzeba ?