Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Kopci bez przerwy od 1500 obr./min. aż do końca 4000 obr./min.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Alfa 159 1,9 Jtdm++ ; Opel Zafira A OPC++

Domyślnie

Cytat Napisał kertoip160 Zobacz post
    wielkie dzieki Panowie mam nadzieje że wkońcu coś sie uda z tym zrobić pozdrawiam
    Upłynęło trochę wody w Dunajcu, aż w końcu gdy spotkałem się z Piotrem i wpiałem się w samochód, okazało się że mapy w sterowniku zostały w dziwny sposób ruszone.
    Próba przywrócenia zawartości sterownika na program fabryczny zakończyła się niepowodzeniem. Wygladało w pierwszym momencie to na uszkodzoną pamięc sterownika podczas czyichś prób "tuningu".
    W Piotra aucie po obejrzeniu na spokojnie map stwierdziłem:
    Limiter momentu obr ustawiony na dawkę 90 mg/i
    Mapy duracyjne wtrysku w całym zakresie podniesione o 19% (wydłuzony czas wstrysku)
    Mapy wykonawcze SOI zwiekszone o 20%. Limiter SOI nie ruszony (i całe szczęście)
    Mapa RAIL z 1350 podniesiona na 1600. Dobrze ze limiter RAIL nie był dotkniety.....
    Mapa dymienia - nie zmodyfikowana.
    Mapa pedału przyśpieszenia - nie zmodyfikowana.
    Fabryczny limiter temp. paliwa - nie ruszony (i całe szczęście)
    itp.
    Ponieważ w trasie nie dysponuję przenośnym warsztatem z stacją lutowniczą, zaprosiłem Piotra do siebie.
    W sobotę przed południem sterownik poszedł na stół pod "nóż" i cóż się okazało... zamiast fabrycznej AM29F400BT wlutowana jest przejsciówka z płytką i innym układem pamięci (producent) oraz dodatkowo układ GAL18V10.
    Piotr mial TuningBOX-a i o tym nie wiedział. Montowano to w Belgii jeszcze, skąd auto zostało sprowadzone do Polski. Poprzez złą modyfikację, auto dymiło jak Stefan Batory wypływający w dziewiczy rejs.
    Wyrzuciłem dołożony wynalzaek, wlutowałem mu nową zaprogramowaną pamięć AM29F400BT orginalnym wsadem, zlogowaliśmy auto dynamicznie.
    Po testach gdy stwierdziłem iż wszystko jest w porządku, zmodyfikowałem mapy by auto się lepiej "odpychało" i Piotr szczęśliwy pojechał do domu.
    Dymy z nikąd ustały.
    Ostatnio edytowane przez Ramzes_II ; 25-06-2012 o 09:33
    Diagnostyka i ChipTuning JTD, TDI, HDI, HGW ... tel: 661-104-166
    >>>> Modyfikacje softu także po przesłaniu sterownika <<<<

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

ja też bym stawiał na nieszczelny dolot. Sprawdź jego elementy narażone na przetarcia- plecionkę. Gdyby przelewał któryś z trysków, to zauważyłbym spadek mocy, wzrost zużycia paliwa i samochód nie kopciłby na całym zakresie obrotów, tylko przy wyższych obrotach (zwłaszcza wtedy kopciłby na czarno)

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

No ale kolega Ramzes_II opisał już przyczynę kopcenia, to po co jeszcze rury sprawdzać jak sprawa rozwiązana?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Alfa 159 1,9 Jtdm++ ; Opel Zafira A OPC++

Domyślnie

Dodam ze auto na TuningBox-ie paliło średnio własnie ok 9 l/100 km. Piotr sprawdzał do tego czasu wtryski, jak i regenerował turbinę. Nie pomogło. Dopiero analiza map sterownika przyniosła rozwiązanie, ze został wykonany niewłaściwy tuning. Resztę opisałem wyżej.
    Diagnostyka i ChipTuning JTD, TDI, HDI, HGW ... tel: 661-104-166
    >>>> Modyfikacje softu także po przesłaniu sterownika <<<<

kertoip160
    Gość

Domyślnie

dokładnie tak jak opisał Dominik (ramzes II). Nigdy w życiu bym nie pomyślał, że cos takiego może byc przyczyną kopcenia. Całe szczęście, że trafiłem na Dominika i zdecydowałem się na delikatną modyfikajcę i teraz nie dośc że spalanie mniejsze, bączka puściu tylko jak dostanie w palnik i potem spokój, a co cieszy równie mocno, wóz chodzi jak marzenie. Dodam że przestał też szarpać przy zmnianie biegów ( powodem tego była zbyt duża dawka paliwa co sprawiało że aoto było nerwowe i sporo paliło )
    Jeszcze raz wielkie dzieki i polecam Dominika bo Gość naprawde w temacie jest prawdziwy kozak

pozdrawiam