a może 2 bieg wentylatora sie nie załącza i temp tak wzrasta? pierwszy bieg nie jest w stanie schłodzić a 2 bieg sie nie załącza i temperatura rośnie aż do odcięcia
a może 2 bieg wentylatora sie nie załącza i temp tak wzrasta? pierwszy bieg nie jest w stanie schłodzić a 2 bieg sie nie załącza i temperatura rośnie aż do odcięcia
kolego a może masz brudną chłodnice bo wentylator powinien spokojnie schłodzić przy temp około 30 stopni a mamy teraz 10 a ci się układ chłodzenie nie wyrabia lub może masz zapchaną chłodnice jakimś syfem od środka. Jak nagrzejesz autko to sie zatrzymaj i poczekaj aż się nagrzeje do tych 110 stoopni i sprawdź temp weży na chłodnicy jeśli oba (ten górny i dolny bedą bardzo gorące to znaczy że masz brudną chłodnice a jeśli będzie wyczuwalna spora różnica to znaczy że masz za mały przepływ przez chłodnice spowodowany przez np złą pompą lub zły termostat, dzieje się tak jesli kupiłeś jakaś tanią podróbkę.
---------- Post added at 06:11 ---------- Previous post was at 05:40 ----------
aha musi przy tej próbie pracować wentylator najlepiej na drugim biegu.
Poczytaj o biodegradacji chłodnicy, odpowiedz ile lat ma twoja, a jak się okaże że jeździ od nowości w aucie to ją wymień zanim uwalisz głowice. Pewnie masz wyciek w chłodnicy a że ciepła to zaraz odparuje. Masz klasyczne objawy zużytej chłodnicy (lamelki się nie sypią pod palcem?) lub zapowietrzonego układu.
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Dziś dostałem kabel diagnostyczny, odpaliłem FiatEcuScan i sprawdziłem temperaturę silnika podczas jazdy. Efekt? Temperatura na wyświetlaczu ~105 stopni, a na kompie 90 stopni. Na wyświetlaczu ~112 stopni, a na kompie 97.5 stopnia i załącza się pierwszy bieg wentylatora. Wszystko zatem wygląda ok, zauważyłem tylko że raz na jakiś czas nie załącza się wentylator i wtedy temp na wyświetlaczu przekracza 112 stopni i zmierza nieubłaganie do 130 stopni. Wystarczy wtedy, że wyłączę i włączę silnik i wentylator się załącza i wszystko gra. Pytanie tylko dlaczego ten jeden raz samochód został unieruchomiony i ciekawe przy jakiej realnej temperaturze to nastąpiło. Kontrolka czerwona od temp się wtedy nie zapaliła. Co do błędów to wywaliło P0155 - czyli prawdopodobnie sonda lambda do wymiany? Ale to już inna historia..