Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Temat: Kupiłem 145 ma parę bolączek.

janio
    Gość

Domyślnie

Tak, jak pisali wcześniej koledzy, w Twoim silniku nie ma "wariata". Jeśli chodzi o termostat, jeśli nie ma "spadku" na wskaźniku, diagnoza jest prosta - termostat nie działa, dla pewności możesz to sprawdzić również w inny, bardziej wiarygodny sposób - odpal zimny samochód i trzymaj za gumowy przewód idący od termostatu do chłodnicy, jeśli nagrzewa się powoli, wraz z nagrzewaniem silnika, to znaczy, że termostat jest do wymiany, jeśli natomiast, po jakimś czasie nagrzewa się momentalnie (otwarcie termostatu), znaczy, że termostat jest ok, w każdym razie w zakresie "zamyka - otwiera". Nie wiem, jak jest w dyszlach, ale w u mnie wskaźnik zatrzymuje się tuż ponad środkową kreską.

Allkey
    Gość

Domyślnie

Co do zasad działania silnika i termostatu to nie musisz mi tłumaczyć kolego
    @Myślałem że włochy chodzą tak nisko, stara astra chodziła na 98 stopni więc nic by mnie nie zaskoczyło. Będę zmieniał płyn i czyścił radiator to ogarnę czy termostat jest już durszlakiem.

- Chodziło mi o podgrzew na świecach, o ile dobrze kojarzę do tego jest stycznik wielkości paczki fajek ( rocket 40 ) ?

I jeszcze takie pytanko, ogólnie auto na tyle mi się podoba że będę szukał walca, z tym że fajnie było by wiedzieć w jakich wersjach był central na pilota, o ile był?

janio
    Gość

Domyślnie

Nie tłumaczyłem Ci zasady działania, tylko sposób sprawdzenia Skoro piszesz, że nie ma spadku na wskaźniku, to znaczy, że termostat "is dead".

Allkey
    Gość

Domyślnie

Termosik zakupiony jutro ma nie wiać masakrycznie to od razu przeczyszczę układ.

A tak swoja drogą gdzie jest ustawienie mieszanki w starych dieslach, w carinie miałem to na ciśnieniu pompy albo gazem do regulowania. Zakładam że ciśnienie można jakoś prosto na pompie tu mieszać?

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Termostat - jak Ci trzyma w granicach 90 stopni ( jest dobry ) jak jest inaczej jest walnięty .
    Termostaty mają to do siebie ze padają zawsze w środkowej pozycji i się Silnik nie nagrzewa ( wskazówka na 70 stopni ) .

Obroty wolne około 800-900 obrotów , na zimnym są większe około 1100-1200 . ( zależy jak sobie ustawisz ) .

Wariata , dwumasa , i innych cudów w tym nie masz jest to powiększona jednostka 1,7 , silnik starej konstrukcji , nie katuj go a będzie służył .
    O jakiej Ty mieszance ? mówisz? hmm to nie benzyna!
    na pompie możesz tylko zwiększyć dawkę paliwa ( jest z boku taka śrubka z niebieską plombą )
    Sterownik świec żarowych pod akumulatorem , tzn jak patrzysz od ryja to z tyłu obudowy akumulatora .
    kontrolka na liczniku nie zawsze wskazuje czy chodzą świece żarowe

Hamowanie silnikiem , przepłukujesz itd. jest oszczędniejsze ( i zawsze tak będzie i było ) .

Na końcu Alkey - pisz normalnie bo mówiąc jakimiś dziwnymi sloganami nie jest to COOL , i nie jesteś TRENDY hehhhe ( bo to żałosne )

Allkey
    Gość

Domyślnie

Dzięki za info mi trzymał na 80
    Ale tu widzę udziwnienie bo mi obrotomierz wskazuje wartości odpalenie około 700 po chwili około 950 na na tym stoi, więc "ssanie muszę ogarnąć jeszcze"

Co do sloganów ja wiem, u mnie tak wszyscy gadają np. heble to standard rzadko słyszę już hamulce ( chyba że w motoryzacyjnym ). Ale ze względu na komunikatywność się dostosuję.

Dzięki za poradę odnośnie hamowania silnikiem. Ostatnio jeżdżąc do 2-2.2 tys obrotów w zależności od temperatury i warunków rozpędzania udało mi się zejść do 7.5 na 100 ( w baku była 5 z lotosu i około 17-18 extra diesel ) mierzone na km do zapalenia się denerwującej kontrolki.

A i miałem się zapytać bo w TDI kolegi tego nie doświadczyłem tak mocno jednak. Jak u siebie ruszam metodą pół sprzęgła to autem rzuca obroty spadają na 500, nie jest to kwestia wysprzęglania. Te silniki mają jakieś wspomaganie dawki paliwa które pod większym obciążeniem dają bogatszą mieszankę czy nie?

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    Termostat - jak Ci trzyma w granicach 90 stopni ( jest dobry ) jak jest inaczej jest walnięty
    Tu się z kolegą nie zgodzę, ponieważ termostat ma za zadanie, oprócz utrzymywania stałej temperatury rozgrzanego silnika, obsługę małego i dużego obiegu chłodniczego, ergo - to, że wskaźnik wskazuje 90 stopni świadczy jedynie o tym, że termostat jest otwarty, a nie o tym, czy jest sprawny, czyli zamyka się i otwiera.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar radkuj
    Mieszka w
    TOMASZÓW MAZOWIECKI
    Auto
    Była Alfa Romeo 146 1.6 BOXER jest Lancia Lybra 1.9 JTD

Domyślnie

Stary moja mowa pisemna będzie krótka kup sobie zetora lub ursusa może wtedy będziesz zadowolony z pojazdu, który posiadasz. Zetor lub ursus bez kabiny wtedy masz pewność naturalnej klimy. Porażka tacy właściciele AR. Użytkownik forum typu srali mazgali szkoda miejsca na takich. Co do reszty problemów kup sobie w szmatexie koc i będzie Ci ciepło. Ni zasługujesz na żaden pojazd poza taczką choć to nie pojazd.

---------- Post added at 00:33 ---------- Previous post was at 00:31 ----------

Jeszcze jedno bolączką jest właściciel.

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Janio - jak trzyma termostat stałą temperaturę 90 ( bądz blisko przy niej ) to jest dobrze .

Jak by było inaczej to by albo się nie dogrzewał , albo przegrzewał więc nie ciskaj mi tu regułek z Wikipedi! .

Allkey
    Gość

Domyślnie

@Radkuj
    Mam nadzieję że to przez wrednego szefa a nie przez ułomność narodową w aspekcie pytający = głąb.

A co do alfy samej rozwiązałem już chyba jej wszystkie ale do których coś miałem. Silnik i podświetlenie pułki jest naprawdę kosmiczne jak na te lata. Ale zawieszenie ma komfort w/w taczki więc po zimie wrócę do hydrauliki jednak.

Jedynie wiedza odnoście włochów skończyła mi się na światłach, bez kluczyka na 1 nic się nie świeci, to norma czy maniana?