Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Alfa- Pisk tylko z rana

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

To nie bendix tylko tulejki, miałem dokładnie to samo. Nie wymieniałem ich bo nie było od ręki ale były w dobrym stanie tylko zasyfione wszystko, od tamtej pory kręci jak nowa

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Dzięki koledzy. A więc czeka mnie wyciągnięcie rozrusznika i wyczyszczenie. Dzisiaj patrzyłem, że od góry spokojnie go wymontuje po demontażu przepustnicy. Miejsca jest sporo. Tylko tak się zastanawiam jakim kluczem podejść do dwóch górnych śrub.....grzechotka raczej odpada bo kolektor jest dość nisko....a z tego co pamiętam te śruby są nieźle doj***ne.

Dzisiaj na plusie 5 stopni i błoga cisza, nic nie piszczy. A więc piszczy tylko z na minusie.
    Ostatnio edytowane przez Paazik ; 19-10-2011 o 07:17

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Płaskim kluczem spokojnie odkręcisz wszystkie 3 śruby

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Ja też na tym skorzystałem w wielu TDI to słyszę.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

A mi coś dziś po postoju 3 dniowym zaczeło "ćwierkać" pod maską...Problem w tym ,że zlokalizować cięzko bo i rozrząd i wielorowkowy z tej samej strony i po karoserii się niesie...Po przejechaniu 10km przestało cwierkać ale coś zaś lekko rzęzi...Boje się ,że to rozrząd...Rolke mimośrodową z wielorowkowego wymieniałem , prowadząca rolka ma mini luz ale nie szumi i nie chodzi cięzko ( wymienie na czasie ) no i została jeszcze rolka z napinacza ( tyle ,że trza pod auto wlyz.....Trzeba poczekac do weekendu i zrzucic pasek i odpalić bez co by wykluczyć rozrzad....choć jeszecze mi 15000km do 60tkm ( wymiany zostało ) tylko pytanie czy poprzedni własciciel wymieniał kompoletny rozrząd ??? George'u a ty rozrząd byś mi wymienił czy mam ci du.y nie zawracać jak co i do Italauto dzwonić??? Ps. I pytanko bo na allegro są same rolki do kupienia do napinacza ze sprezyną za 50pln....Brał to ktoś???bo cały napinacz 350pln to mi się nie usmiecha....

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    156 3.0 V6 '01 blu cosmo

Domyślnie

Wziąłbym też pod uwagę pompę wspomagania. U mnie ze spadkiem temperatury poniżej zera, przy rozruchu zimnego silnika słychać przez chwilę pompę wspomagania. Zaobserwuj, czy kręcąc kierownicą, zaraz po odpaleniu zimnego silnika, będzie się zmieniało natężenie tego dźwięku.

Użytkownik Ogier Avatar AdiUssj
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0

Domyślnie

U mnie z kolei po odpaleniu auta na zimnym silniku po wciśnięciu sprzęgła słychać taki świst. To wina sprzęgła czy czegoś innego?
    Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Najpierw wrzuciłem podobny temat w dziale GT, bo sytuacja była u mnie niemalże identyczna, a dopiero później zorientowałem się, że tata miał podebny problem i winą był bendix (sama część kosztowała do VW transportera ok 60 zł). Do tego regeneracja rozrusznika, czyszczenie czy coś koło tego. Nie pamiętam szczegółów. Z rozrusznikiem, bendixem i naprawą wyszło go 250 zł.

u mnie problem póki co tak szybko jak się pojawił, tak zniknął.

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał marcin 80 Zobacz post
    Wziąłbym też pod uwagę pompę wspomagania. U mnie ze spadkiem temperatury poniżej zera, przy rozruchu zimnego silnika słychać przez chwilę pompę wspomagania. Zaobserwuj, czy kręcąc kierownicą, zaraz po odpaleniu zimnego silnika, będzie się zmieniało natężenie tego dźwięku.
    Pompa wspomagania gitara...Jak wymieniałem maglownice to sprawdzali wszystko .Nic nie buczy jak się do oporu skręci...Zrzuciłem pasek wielorowkowy i na szczęscie nie piszczy czyli nie rozrząd...Na 90%rolka z napinacza no i 10% alternator ( ale go już wymieniałem więc obstawiam rolke napinacza ) W sobote sciągam nadkole i ogien...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Paazik Zobacz post
    Witam! Tak jak na filmiku, pisk tylko z rana i tylko sekundę. Potem już jest wszystko ok. Pasek ma jakieś hmm 10 tys. km, żadna rolka nie "bije". Pasek Bosh 1980 / dłuższy o 5 mm od Dayco 1975, ale nie wiem czy to ma znaczenie. Napinacz wymieniony jakieś 15 tys. km temu na Ruville. Codziennie rano jest tak samo :-).

Wystarczy przesmarować.Hałas powoduje sucha tulejka na bendixe(sprzęgiełku jednokierunkowym)w momencie gdy koło zamachowe obróci zębatką bendixa.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.