Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Silnik JTS - dymienie ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 156 2.0 JTS, AR GT 3.2 V6, Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Jestem nowy na forum więc automatycznie świeżo po przeczytaniu „regulaminu: więc stosując się do jego zaleceń nie zaśmiecam tylko odgrzewam istniejący wątek.
    Podobnie jak przedmówcy posiadam silnik 2,0 JTS i ten sam objaw – nadmierne dymienie po odpaleniu. Dymienie to występuje nie tylko po zimnym rozruchu. Generalnie barwa i zapach nie budzi zastrzeżeń – bardziej ilość wspomnianego dymu. Uprzedzam oczywiste pytania: samochód nie wykazuje absolutnie żadnej oznaki niesprawność – nie bierze oleju, nie ubywa płynu chłodzące pracuje równo, czy zimno czy ciepło odpala od kopa, spadku mocy nie ma, w pamięci ECU błędów brak. A jednak opisane dymienie jest niepokojące, występuje ono tylko na wolnych obrotach i tak jak wspomniałem – dymu jest sporo więcej niż w przypadku innych aut. Po przejechaniu kilku kilometrów dymienie całkowicie ustaje, ale wystarczy aby postało ok. 30 min. i po odpaleniu dymienie pojawia się. Post swój kieruje do osób, które posiadają/posiadały alfe z silnikiem jts i zgłębiły problem – proszę, podzielcie się wiedzą czy to faktycznie normalne czy może jednak nie do końca.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Kolego masz prawdopodobnie wodę w zbiorniku paliwa, która po spaleniu kondensuje się w układzie wydechowym. Jazda na krótkich odcinka też sprzyja temu zjawisku. Wlej do zbiornika jakiś preparat wiążacy wodę (np. STP) i tankuj na lepszych stacjach.
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Wlej stp jak chcesz ale z moich obserwacji wynika że jts to bardzo "parujący" silnik. Nawet nie chodzi o niskie temp. tylko wilgotność. Siły nie ma, jak rosa, mgła itp jts ciągnie białą chmurkę.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

z dolewaniem czegokolwiek do paliwka radzę uważać - wtryskiwacze nie są tanie

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Znam i ludzi co parę lat dolewają i wszystko ok. Tylko środki polecane a nie wymysły z alle za 10zł.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

napisz zatem co dolewają bez szkody dla silnika - może się komuś przyda

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Mi kolega polecił do jtsa Redex-a, sam do jtsa dolewa parę lat i problemu nie ma. Szkoda że tani nie jest i słabo w Pl dostępny.

Tak może poza tematem, jak byś miał chwilę i chęci opisz mi mocne strony i te słabsze Twojego nowego wozidła. Za 159 już długo się rozglądałem, ale chyba czas na zmiany.
    Ostatnio edytowane przez dance1 ; 27-10-2009 o 19:57

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Dziękuję za zainteresowanie i chęci.
    Diagnoza z wodą w zbiorniku jest moim zdaniem nie trafiona – woda nie ma prawa tam być a ja z otwarty wlewem nie jeżdżę. Dodatkowo tankuje tylko na shell-u więc z racji iż przepłacam mogę mieć spokojne sumienie jeśli chodzi o jakość paliwa – mam przynajmniej taką nadzieje. Dolewać też niczego do baku nie mam zamiaru. Wybaczcie koledzy ale teorie skąd bierze się nadmiar tego „dymu” to ja znam. Zdaję sobie sprawę z tego, że auto posiada bezpośredni wtrysk paliwa a co za tym idzie zaawansowany układ sterowania i oczyszczania spalin. Z racji, że silnik ma możliwość pracować na dwa różne sposoby regulacji powoduje konieczność stosowania kilkukrotnie wyższego niż w klasycznym układzie wtryskowym stopnia recyrkulacji spalin - z tego co się orientuję to silnik spełnia normy czystości spalin euro 4. To dodatkowo wymusiło zastosowanie dwóch katalizatorów o szerszym zakresie pracy niż klasyczne i o wiele większej higroskopijności. Sumując więc to ostatnie i wysoki stopień recyrkulacji mamy większe i dłuższe niż w klasycznych układach „dymienie”. Jak już wcześniej wspomniałem – teorie znam. Pisząc ten post intencją moją było uzyskać potwierdzenie powyższej, że owo nadmierne i frustrujące kopcenie jest rzeczywiście rzeczą normalną. Wcześniej użytkowałem samochód z klasycznym układem zasilania a alfę użytkuje od niedawna, więc nie bardzo wiem jak się do tego ustosunkować i jak to powinno wyglądać w przypadku sprawnego układu. Dlatego proszę o wypowiedzi „praktyków” którzy mają lub mieli przyjemność użytkować silnik 2,0 JTS. W moim przypadku szczegół przedstawiają się tak:
    - Zaraz po rozruchu nic się nie dziej – spaliny nie widoczne.
    - Po kliku minutach zaczyna wydobywać się dym identyczny z klasyczną prą wodą jaka wydobywa się z innych silników tyle, ze szacunkowo 2- 3 razy więcej.
    - Nadmierne dymienie jest zauważalne tylko na wolnych obrotach – podczas jazdy, wydaje mi się, ze nie odbiega od standardów..
    - Po przejechaniu kilku kilometrów dymienie znika i już się nie pojawia - chyba, że wyłączę silnik na około 30 min.
    Bardzo proszę zatem mnie uświadomić - czy to normalne czy nie?
    Dodam, że opisywane dymienie zauważyłem niedawno - kiedy zaczęły się chłodniejsze i deszczowe dni.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

pisałem już że to normalne - miałem 2.0JTS i było tak samo

tuż po rozruchu może nie dymi bo musi się odrobinkę rozgrzać aby woda zamieniła się w parę wodną , woda która na postoju osadza się gdzieś tam w wydechu po paru minutach jazdy odparowuje i więcej jej nie ma więc i nie ma się z czego zrobić para

co do pary w czasie jazdy - może pęd powietrza rozwiewa parę na tyle że jej nie widać

skraplanie się wilgoci w wydechu zapewne jest większe podczas chłodów i dni wilgotnych - nic dziwnego że wtedy JTS parują bardziej po rozruchu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Dziękuję Panowie
    Muszę przyznać, ze mnie uspokoiliście.
    Zauważyłem, ze ostatnio to nieszczęsne "dymienie" zmniejszyło się - na pewno ma to związek ze zmiana pogody na ”bardziej suchą” – nadal jest większe niż standard na ulicy ale zauważalnie zmalało. Obserwacje, rzecz jasna, prowadził będę dalej – przynajmniej utwierdzam się w przekonaniu, że silnik nie bierze oleju a płynu chłodzącego nie ubywa.
    Dzięki raz jeszcze za opinie.