Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Temat: wyprzedaż rocznika - oszustwo klientów

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Cytat Napisał ergomarcin Zobacz post
    ...generalnie wydaje mi się że pewne różnice w jakości wykonania wynikać mogą ze standardów kontroli jakości przewidzianych dla poszczególnych rynków
    Tu trafiłeś w sedno sprawy w FAP Tychy, ale w dalszej części wypowiedzi piszesz, że raczej nie możliwe jest to, o czym ja pisałem (gorsza jakość niektórych podzespołów), że się zdarzało jeszcze 4/5 lat temu i z tego co wiem od kolegów dalej się zdarza... Także albo żyjemy w błogiej nieświadomości albo wiemy co się dzieje na rynku w PL..
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Hmm... Nie wierzę, że przy obecnej standaryzacji produkcji komuś opłacałoby się zamawiać 2 rodzaje tłumików. Tak czy owak, rabaty na końcówki są na tyle niskie, że moim zdaniem nie warto. Jeśli dodatkowo trzeba brać coś z placu, a nie egzemplarz skonfigurowany, to w ogóle szkoda zachodu.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Pracuję dla koncernu samochodowego i wiem że jest to niemożliwe aby auta przeznaczone na wyprzedaż rocznika byłby wykonane z materiałów gorszej jakości, albo chociażby tłumiki z cieńszej blach jak to napisał alces. Nie ma takiej opcji. Koncerny samochodowe nie mają czegoś takiego w planach produkcji jak samochody przeznaczone na wyprzedaże roczników. Nieopłacalne byłoby wprowadzanie na linię montażową różnych standardów wykonania w zależności od tego na jaki rynek jest przeznaczony samochód. Tym bardziej nie opłaca się stosować do wybranych samochodów tłumików z cieńszej blachy. To są jakieś mity wymyślone przez ludzi którzy nie mają pojęcia o przemyśle samochodowym.

GrzesiuŻar piszesz że auta na zachodnie rynki były lepiej zmontowane. Ciężko mi sobie wyobrazić gościa na linii produkcyjnej który będzie sprawdzał każdy samochód przed zamontowaniem danego elementu na jaki rynek idzie to auto i w zależności od tego, mniej lub bardziej będzie się starał przy montażu. Człowiek pracujący na linii jest jak maszyna. Kiedy montujesz 200 lub 300 samochodów na zmianę to jedyne co cię obchodzi to jaką wersję danego elementu masz zamontować do danego nadwozia, odczytujesz numerki, sprawdzasz czy się zgadzają i montujesz, a standard jest zawsze tan sam.
    Jedyne z czym mogę się zgodzić to to że samochody na Polski rynek mogą być gorzej wyposażone, ale nie można mylić tego z gorszym wykonaniem czy jakością

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Romeo Avatar ergomarcin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    brak

Domyślnie

[QUOTE=GrzesiuŻar;720731]w dalszej części wypowiedzi piszesz, że raczej nie możliwe jest to, o czym ja pisałem (gorsza jakość niektórych podzespołów), że się zdarzało jeszcze 4/5 lat temu i z tego co wiem od kolegów dalej się zdarza... QUOTE]

...ale ja się zgadzam że różnice jakości mogą wystąpić zależnie od podwykonawcy ale zawsze i tak w granicach tolerancji producenta...

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

trochę to dziwny zabieg, żeby montować części 'gorszej' jakości do samochodów na wyprzedaże
    jakoś nie zauważyłem, żeby samochody z wyprzedaży rocznika bywały częściej na serwisie

Cytat Napisał pepol1 Zobacz post
    Nie napisze wam ile kosztuje wartośc wyprodukowanego samochodu zjeżdzającego z lini z dobrym wyposażeniem bo mogło by to przyprawić o ból głowy co niektórych.
    a ja napiszę, że jest to 1/3 ceny w salonie i gwarancję, to sobie klient zapłacił przy zakupie, a czy się popsuje...

verdebiancorosso

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

|Już ktoś wcześniej podawał przykład ale też go podam..

2 lata temu pracowałem na nowej lakiernik w Fiat Auto Poland TYCHY..... i już na starcie zapoznali mnie panowie kierownicy i pracownicy z ciekawostką.

Gdzie co jakiś czas było zmieniane hasło: "Auta idą zagranice na rynek DE itp" , "Auta idą do Polski"

Jaka była różnica?
    Że na rynek zagraniczny każdy miał się przykładać i dodawali po kilka nawet osób na linie sprawdzające jakość wykonania i czy nie ma jakiegoś ubytku, a gdy szły na rynek polski to tyłem, śpiewając i robiąc fikołki mogłem pistoletem robić zabezpieczenia i podkłady, a i tak nie wracała do mnie żadna kabina.

ot ciekawostka.

Tak więc jestem w stanie uwierzyć to co alces napisał.
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Romeo Avatar ergomarcin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    brak

Domyślnie

...to potwierdza przypuszczenia co do różnych standardów kontroli jakości w zależności od docelowego rynku

Użytkownik Ogier Avatar mikolajpn
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP Distinctive

Domyślnie

To ciekawe jestem w fabryce VW co weekend i nie widzę żeby tłumiki były inne czy składali jakoś szybciej.

ml0da
    Gość

Domyślnie

Pracuje z tłoczniami ( prasami) na codzień i jakoś nie wyobrażam sobie aby ktos modyfikowal matryce do produkcji danego elementu tylko po to zeby klepnac kilka tysiecy sztuk jakis elementow z cienszego materialu i pozniej znow modyfikowac matryce. Malo oplacalny interes, pochlania zbyt duzo czasu... Ale nie wyobrazam sobie takze kierownika szkolacego swojego podwladnego aby bral sie za robote tylko wtedy gdy pada hasło "Auta ida...". Czy ja jestem az tak oderwana od rzeczywistosci?
    Procedury jakosciowe sa dosc podobne we wszystkich firmach. Jest kontrola wejsciowa materialu, kontrola procesu i kontrola wyjsciowa. Kazda czesc ma swoj wymiar ( i jego tolerancje odchylenia). Sa audyty, wszyscy dostawcy sa certyfikowani....
    Uwierze w to ze czasem czesci wybiegaja po za specyfikacje ( nie zawsze musi to od razu skazywac dany egzemplarz na wyrzucenie czy zwrot), ale nie wierze ze dana firma ktora docelowo zajmuje sie przeciez tylko montarzem pozwli sobie na to aby jej dostawcy wciskali jej kit i narazali firme ( i marke) na duzo wieksze straty niz koszt danego elementu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar KID
    Mieszka w
    DW / OB
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    Nieopłacalne byłoby wprowadzanie na linię montażową różnych standardów wykonania w zależności od tego na jaki rynek jest przeznaczony samochód. Tym bardziej nie opłaca się stosować do wybranych samochodów tłumików z cieńszej blachy. To są jakieś mity wymyślone przez ludzi którzy nie mają pojęcia o przemyśle samochodowym.
    Od wielu lat pracuję (już w kolejnej) firmie dostarczającej komponenty, zarówno na pierwszy montaż w OEMach, jak i do poddostawców poszczególnych systemów. Mam też wielu znajomych (z wieloletnim doświadczeniem w branży). I mogę jedynie powtórzyć (bez dłuższego wywodzenia się) to, co powyżej napisał sickboy: to niemożliwe.

---------- Post added at 21:25 ---------- Previous post was at 21:24 ----------

Cytat Napisał ml0da Zobacz post
    Uwierze w to ze czasem czesci wybiegaja po za specyfikacje ( nie zawsze musi to od razu skazywac dany egzemplarz na wyrzucenie czy zwrot), ale nie wierze ze dana firma ktora docelowo zajmuje sie przeciez tylko montarzem pozwli sobie na to aby jej dostawcy wciskali jej kit i narazali firme ( i marke) na duzo wieksze straty niz koszt danego elementu.
    Jest właśnie dokładnie tak.