ogolnie chodzi mi o to, że części drogie są![]()
ogolnie chodzi mi o to, że części drogie są![]()
Widzę, że generalnie taki kierunek, że 8v były mniej problematyczne, raczej się potwierdza.
aj czepiacie siędla mnie - człowieka szukającego pracy - koszta napraw i kupno części są "drogie"
choć fakt, części które kupowałem do najdroższych nie należą jak audi, bmw czy mercedes hehe
![]()
1.4 8v
Awarie jakie dopadły to elektryka na silniku - czyli czujniki które lubily sie zdupic i kostki które sie same wypinaja
padniete uszczelki pod glowica.
Remont - kapitalke robilem sam
Cała góra splanowana dotarte gniazda zaworowe nowe UPG nowe uszczelniacze simmeringi itd
Panewki posprawdzalem - jak nówki wiec ich nie wymieniałem.
Najwiekszy ból- dostać części jest ich po prostu brak.
No i najlepszym przyjacielem boxerowicza to silikon wysoko temperaturowy i pasta uszczelniajaca do kolektora wydechowego.
Obsługa banalna - każdy kto potrafi trzymac klucz wymieni rozrząd czy naprawi podstawowe usterki
no i ten dziweeek
147 powodów do zadowolenia
1.4 8v
Zalety to na pewno dźwięk i prowadzenie, nie ma siły żeby oderwać ją od nawierzchni
Wadą jest spalanie, chociaż dzwięk kusi zeby wcisnąć i pewnie dlatego spalanie rzędu 13-14 litrów...
Belle posiadam od kilku miesięcy więc za wiele nie powiem...
jak ją kupiłem to była w opłakanym stanie zawieszenie wybite, hamulców zero...
wahacze i drążki kierownicze wymeniłem i wahacze(TRW) x2 drążki x2 wyszło mnie razem 280zł![]()
ostatnio wymieniony rozrząd i olej koszty - 340zł dwa napinacze, dwa paski, pompa wody, olej, filtr oleju
Części nie są drogie chodz nie które ciężko dostepne :/
przy czyszczeniu zacisków hamulcowych pękły "bolce" co trzyma zacisk z jarzmemczęść nie do dostania i tylko rzeźba u tokarza.
Przez ten krótki czas większe usterki mnie nie spotkały, więc jak najbardziej zadowolony z samochodu !
Zaletą może być także jak dla mnie agresywny wygląd !
Tylko nie powiem dokładnie z jakiego - ale jak mój sie skrzywił (zapieczone hamulce musiałem wybijać bolce młotkiem)
To kolega poszedł do swojej złomowni i za 15 minut przyniósł mi prościutkie - i mówił właśnie że to od jego starej polówki którą pociął na części.
147 powodów do zadowolenia