posłucham sie waszych rad i zaczne od tej pompki tylko moze mi ktos powiedziec w ktorym miejscu ona sie znajduje zebym nie potrzebnie nie tracił czasu na szukanie no i w jaki najprostrzy sposob ja wymienic
Pompka znajduje się w kabinie, przy pedale sprzęgła. Do niej jest zamocowany cały pedał i ejst przykręcona do podłogi na 2 śruby. Na pewno poznasz.
A dlaczego? Czy ja kategorycznie i z przytupem stwierdziłem co jest nie tak? Na odległość? Na podstawie objawów? Napisałem co było u mnie i rozwiązanie problemu (u mnie) i nie była to wałkowana pompka, nic nie karze wymieniać pochopnie. Autor posta wyciągnie sobie wnioski sam.
Potem jeden z drugim narzeka że pół auta wymienione niepotrzebnie.....
P.S. jak by Wam mechanik wymienił niepotrzebnie pompkę to nie żądalibyście rekompensaty......
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
powiedzcie mi jaszcze czy czekaja mnie jakies niespodzianki podczas wykrecania tej pompki np. wyciek plynu, wymiana uszczelki itp no i jak mam sprawdzic czy ta pompka jest zepsuta czy nie bo nie chcial bym wydawac pieniedzy niepotrzebnie
Co do samego montażu, musisz ją poluzować od strony silnika i wykręcać ją od środka. Przy wymianie na pewno wyleci Ci trochę płyny hamulcowego. Najwięcej wygiasów jest z wężykiem który jest za pompką.
Co do sprawdzenia samej pompki...hmm...
Nie ma jako takiego sposobu. Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić to rozłączyć cały pedał sprzęgła i sprawdzić czy pompka ma duże luzy na boki, czy nie sączy się z niej płyn hamulcowy i w jakim stanie jest gumowa tulejka na uszku, które znajduje się na samej górze tłoczka.
szczerze mowiac jeszcze sie nie zabierałem do tej pompki ale zobaczylem lekki luz na samym poczatku wciskania pedzlu ok 2-3 cm robi to takie wrazenie jak by bylo lekko zapowietrzone zadnych wyciekow nie zauwazylem moze ma ktos namiar na jakis sklep z tanimi czesciami bo u mnie krzykneli 260 zl a tu pisalliscie ze kosztuje 160 jak by nie patrzec to 100 do przodu![]()
kolego beziorek, jeżeli masz luz na pedale to przyjrzyj się dokładnie miejscu gdzie "tłok" wchodzi w pompę (ściągasz gumę na końcu pompy)
jeżeli tam masz luz to może do wymiany masz tylko sprężynę z środka pompy
ja dobrałem taką sprężynę za grosze
u mnie pękła i musiałem pomagać pompie wybić tłoka do góry (nie odbijał pedał sprzęgła)