Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: problem ze sprzęgłem

M&M
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ExO Zobacz post
    A ja powiem tak: Dup, dupa, dupa ;p żadny docisk, żadne łożysko, żadna tarcza.

Temat sprzęgła przerobiłem od A-z w swoim aucie.

Pierw strasznie ciężko chodziło i delikatnie się ślizgało. Wymieniłem sprzęg i wysprzęglik.
    Pedał mi się od czasu do czasu zacinał,. że nie mogłem go w ogóle wcisnąć. Doszedł również luż w górnej części sprzęgła. Z mechanikiem wnioskowaliśmy, że może z dociskiem coś się dzieje, ale nie chciałem zrzucać skrzyni, więc zaryzykowałem 160zł na nowa pompkę pedału sprzęgła. Wszystkie problemy jak ręką odjął. I to samo polecam Tobie.
    Zgadzam się, też jestem za pompką. Temet był wałkowany wielokrotnie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Mocny tekst, rozumiem że zrekompensujesz koledze wydatek jak to nie będzie pompka?
    Mówię to pewnie gdyż przez pół roku walczyłem z tym dziadostwem i zrobiłem wszystko w tej kwestii, a pompkę zostawiłem na sam koniec.
    Chyba lepiej pierw wymienić pompkę za 160zł niż kupować sprzęgło kompletne za 600 + 250-300 za robote?

beziorek
    Gość

Domyślnie

posłucham sie waszych rad i zaczne od tej pompki tylko moze mi ktos powiedziec w ktorym miejscu ona sie znajduje zebym nie potrzebnie nie tracił czasu na szukanie no i w jaki najprostrzy sposob ja wymienic

Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Pompka znajduje się w kabinie, przy pedale sprzęgła. Do niej jest zamocowany cały pedał i ejst przykręcona do podłogi na 2 śruby. Na pewno poznasz.

M&M
    Gość

Domyślnie

Napisał
    slavol
    Mocny tekst, rozumiem że zrekompensujesz koledze wydatek jak to nie będzie pompka?
    A ty koledze w razie czego sprzęgło i docisk??

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

A dlaczego? Czy ja kategorycznie i z przytupem stwierdziłem co jest nie tak? Na odległość? Na podstawie objawów? Napisałem co było u mnie i rozwiązanie problemu (u mnie) i nie była to wałkowana pompka, nic nie karze wymieniać pochopnie. Autor posta wyciągnie sobie wnioski sam.
    Potem jeden z drugim narzeka że pół auta wymienione niepotrzebnie.....

P.S. jak by Wam mechanik wymienił niepotrzebnie pompkę to nie żądalibyście rekompensaty......
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

beziorek
    Gość

Domyślnie

powiedzcie mi jaszcze czy czekaja mnie jakies niespodzianki podczas wykrecania tej pompki np. wyciek plynu, wymiana uszczelki itp no i jak mam sprawdzic czy ta pompka jest zepsuta czy nie bo nie chcial bym wydawac pieniedzy niepotrzebnie

Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Co do samego montażu, musisz ją poluzować od strony silnika i wykręcać ją od środka. Przy wymianie na pewno wyleci Ci trochę płyny hamulcowego. Najwięcej wygiasów jest z wężykiem który jest za pompką.

Co do sprawdzenia samej pompki...hmm...
    Nie ma jako takiego sposobu. Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić to rozłączyć cały pedał sprzęgła i sprawdzić czy pompka ma duże luzy na boki, czy nie sączy się z niej płyn hamulcowy i w jakim stanie jest gumowa tulejka na uszku, które znajduje się na samej górze tłoczka.

beziorek
    Gość

Domyślnie

szczerze mowiac jeszcze sie nie zabierałem do tej pompki ale zobaczylem lekki luz na samym poczatku wciskania pedzlu ok 2-3 cm robi to takie wrazenie jak by bylo lekko zapowietrzone zadnych wyciekow nie zauwazylem moze ma ktos namiar na jakis sklep z tanimi czesciami bo u mnie krzykneli 260 zl a tu pisalliscie ze kosztuje 160 jak by nie patrzec to 100 do przodu

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

kolego beziorek, jeżeli masz luz na pedale to przyjrzyj się dokładnie miejscu gdzie "tłok" wchodzi w pompę (ściągasz gumę na końcu pompy)
    jeżeli tam masz luz to może do wymiany masz tylko sprężynę z środka pompy
    ja dobrałem taką sprężynę za grosze
    u mnie pękła i musiałem pomagać pompie wybić tłoka do góry (nie odbijał pedał sprzęgła)