Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Temat: 1.8 TS a kompresor powietrza....

franz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Sasza Zobacz post
    Przeglądałem forum ale nie mogłem znaleźc nic na ten temat. Czy ktoś już próbował coś takiego połączyc? Weźmy np kompresor od mercedesa i podpiac do silniczka. Co sądzicie na ten temat?
    można śmiało zrobić, problem zawsze tylko w czasie i kosztach, i zależy od przeznaczenia pojazdu, silnik benzynowy b. ładnie współpracuje z kompresorem i dobrze się stroi, potencjał i sprawność mniejsza jak turbo, ale i mniej komplikacji, novitec czy kilka firm robiła kity do 1,8 czy 2,0 ts16v, koszty spore.
    mogę coś takiego wykreować. info na pw lub tel. 508088523

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Wszytko piękne ładne tylko pytanie po co moim zdaniem tuning taki to jedynie jeśli komuś przyjemność sprawia grzebanie i posiadanie czegoś unikalnego. Bo dużo bardziej opłaca się przecież sprzedać to co jest i kupić ładne GTA a GTA potem mozna sprzedać, czegoś takiego się już niestety nie sprzeda
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

viruskill
    Gość

Domyślnie

moje zdanie jest takie nie lepiej poszukac silnika od lanci 2.0 turbo albo fiata i przeszczepic z cala elektornika mniej problemow i mniejsze koszta a wydajnosc odpowiednia i mozliwosci ! w ts zeby go uturbic idzie cala mechanika klute tłoki, natryski, i wiele wiecej moim zdaniem nieoplacalna zabawa.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sasza
    Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto
    AR Giulia 2.0 Veloce Q2 Ti

Domyślnie

Powiem szczerze że na samym poczatku myślałem o małym turbo, ale kolega mechanik odradził mi tę opcję, powiedział że to za dużo "pier......" z tym. Zasugerował kompresor gdyż jest łatwiejsze w robocie. Chłopak młody ale widziałem kilka fur które zrobił i moge szczrze powiedziec ze jezdza bezproblemowo. Jego dziewczyna ma Alfę, co prawda kaszlaka ale Alfa

---------- Post added at 18:06 ---------- Previous post was at 17:59 ----------

Nie szukajcie sensu w czymś co go nie musi miec, miłosc nie ma sensu, jest droga i czesto zawodzi a jednak kochamy i za cholere nikt nie wie dlaczego tak jest.

GTA będzie nastepny w kolekcji jeśli nie uda mi sie zakupic 4C, oczywiście 156 i tylko w kombi - a 1,8 na kompresorze to eksperyment, wiec naprawde nie musi byc oplacalne, moze byc glupie - rzecz polega na tym by sprobowac i raczej watpie zeby trzeba bylo wszystko kuc, kompresor nie da takiej mocy wiec temperatura nie bedzie az tak wysoka, bo i cisnienie niewiele zmienie. W miescie byl kolo ktory zaturbil lanosa, spokojnie bez kucia mu jezdzilo do 0,7 bara. Potem zakul i podkrecil do 2.0, kucie splynelo
    <-- Mi amore, meravigliosa belladona

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    159, 1.9 8v 162 hp

Domyślnie

Jeżeli chcesz jakieś porządną sprężarkę od mercedesa to tylko i wyłącznie w grę wchodzie wyrzucenie klimy, jest za mało miejsca i nic nie poradzisz.

Powiem Ci tak, mam znajomego który robi takie rzeczy, 0,5 bara nawet się nie opłaca, wzrost mocy będzie, ale ze te koszty które w to włożysz nie będzie opłacalny, choć wiadomo, odczuwalny. Jeżeli chcesz się tak bawić to jedyna sensowna opcja to 1,5 bara, a z tym się wiążą kute tłoki.
    Dając 1,5 bara (tyle właśnie podają dobre sprężarki do merców) ze 150 koni wyciągniesz nawet 250+ . Ale żeby spokojnie móc jeździć same kute tłoki Ci nie wystarczą, musisz mieć inną głowicą, standardowa nie wytrzyma tego sprężania.

Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

http://www.alfaowner.com/Forum/engin...onversion.html

tu wychodzilo by na to ze wystarczy zalozyc wydech z 1.9 i mozna zakladac turbo, kanaly olejowe niby sa nie wiem zobcze

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

Cytat Napisał Sasza Zobacz post
    http://www.alfaowner.com/Forum/engin...onversion.html

tu wychodzilo by na to ze wystarczy zalozyc wydech z 1.9 i mozna zakladac turbo, kanaly olejowe niby sa nie wiem zobcze
    Tego linka wrzuciłem na początku tematu Sam chyba pogadam o tym z moim mechanikiem..

Pytanie czy turbo i kolektor z diesla wytrzymają benzynkę? Inne obroty, inne temperatury.

A i kto mówi, że 0.5bara nie ma sensu:
    http://polskajazda.pl/Samochody/Alfa...6/16439/216740
    +50KM

Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

0,5 bara daje duzo i wcale nie trzeba kuc, niestety turbo ma ten tylko mankament ze trzeba rozgrzac, z kompresorem jest latwiej
    Po za tym wiecie jak to jest z turbo jak juz jest to zawsze malo hehe. Ale ja nie jestem wybredny i nie wymagam nie wiadomo czego. To pol bara w zupelnosci by mi starczylo (na jakis rok) do pojawienia sie 4C - od razu jade do Niemiec i kupuje

Użytkownik Znawca Avatar marshall
    Mieszka w
    śląsk kręcę się tu i tam
    Auto
    jakieś alfy

Domyślnie

nie ze jestem upierdliwy ale jak czytam "
    To pol bara w zupelnosci by mi starczylo (na jakis rok
    ) do pojawienia sie 4C - od razu jade do Niemiec i kupuje" to wiem ze z tym kompresorem to tylko takie gadanie nio ale mimo wszystko życze powodzenia
    zakup eatona ok 1000zł używka
    zawsze ktos musi byc pierwszy kto to zrobi

Zaczęło się niewinnie od pięknej 147 po 30sztuce tej marki stwierdzam że virus Alfa działa
    Aktual:
    AR 166FL 3.0 v6
    AR GT
    AR 166FL 2.4jtd 20v
    Zastava 750

K1991
    Gość

Domyślnie

Oprócz tego, że to totalnie bez sensu, bo biorąc pod uwagę koszta takiej modyfikacji i cenę choćby 156 v6, albo GTA to chyba nie do końca wiesz co piszesz. Chcesz zakładać kompresor do 1.8 TS, zmieniać przełożenia w skrzyni na pierwszych dwóch biegach, żeby mniej palił w trasie. Nie do końca wiesz na co się porywasz.