Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 107

Temat: kąt pochylenia koła - regulacja

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    A jest jakis 100 procentowo pewny sposob ,aby sprawdzic w jakim stanie jest maglownica ?

---------- Post added at 21:21 ---------- Previous post was at 21:18 ----------

No ale pewnie polskie drogi mi pomogly.Kola 19,255,35,u siebie tylko prekosc patrolowa,do tego rozporki...tarka
    Nie bardzo, ale pewny nie jestem, jak pisałem u mnie po 3 latach zaczęła stukać maglownica przy kręceniu na postoju kołami, przy prędkości 150 jest bicie odczuwalne na kole kierownicy. Też sprawdzałem zawieszenie na wszystkie możliwe sposoby, byłem nawet na szarpakach dla autobusów w stacji diagnostycznej i wyszło, że tylko guma na tylnej belce lekko popękana,wymieniłem dla spokoju i dalej to samo, ale po 3 latach znalazła się winowajczyni- to ona maglownica, żeby było śmiesznie nie ma zestawów naprawczych, tylko cała nowa 1000 złociszy lub regeneracja pićset.
    Pozdrawiam
    Radek
    Ostatnio edytowane przez radzik2908 ; 14-01-2012 o 21:33

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Nie pamietam,nie jestem mechanikiem,tylko kierowca.No ale skoro jestes znawca zawiechy...mam pytanko.Wczoraj stracilem caly dzien na ustalenie...tarabanienia z prawego przedniego kola.Nadmieniam iz,bylem w ASO Fiata,Alfa byla testowana,wszystko TIP TOP.Amortyzatory,zbieznosc,wachacze.Wiec ???????
    Jadac na wprost a szczegolnie po kostce jest to najbardziej odczowalne,tak jakby prawe przednie kolo podskakiwalo.Odczuwalne rowniez przy predkosci od 160 km h w gore ,do 230.Jakis pomysl ???\

Może amortyzator stukać. Będzie sprawny, ale będzie stukał. Trzeba zrobić tak - pobujać autem na boki. Jedna osoba siedzi "w kanale" i nasłuchuje i ogląda, a druga buja autem na boki, stojąc z boku i pchając samochód w okolicach dachu (np. można otworzyć sobie okna, żeby uchwycić za ramki drzwi). Tak się często sprawdza stan stabilizatora oraz właśnie stuki w amorach.

---------- Post added at 20:37 ---------- Previous post was at 20:29 ----------

Jeszcze zapomnialem dodac kola rowniez swiezutko wywazone,w kolach Azot,aby lepiej pracowaly.Niestety wobec posiadania wersji Q4 brak mozliwosci dowazania kol na samochodzie.[/QUOTE]
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Na MPK tez mnie poslali na stacje diagnostyczna.Diagnosta tylko spojrzal na auto ...Panie nieda rady,brak sprzetu takie kola,a jak tam wsadzic reke

---------- Post added at 21:38 ---------- Previous post was at 21:37 ----------

Moje auto sie nie buja Tomaszku

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Na MPK tez mnie poslali na stacje diagnostyczna.Diagnosta tylko spojrzal na auto ...Panie nieda rady,brak sprzetu takie kola,a jak tam wsadzic reke

---------- Post added at 21:38 ---------- Previous post was at 21:37 ----------

Moje auto sie nie buja Tomaszku
    Mam Stilo obniżone tak, że geometria tylko na płytach bo "lasery" się nie widzą i u mnie dali radę, no ale to kolega z podstawówki jest diagnostą a także litr swojskiej. Dał radę to i tamci powinni naprężyć się. Myślę, że za ładny masz samochód, no i za duże koła. Powinieneś rzucić im na butelkę czegoś bezalkoholowego, to Ci pomogą i to pewnie jeszcze jak.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

We Fiacie dal rade i nawet nie chcial pieniedza,spoko gosc...pozdrawiam.Pogledzialismy sobie.Mowi do mnie ,panie pan kocha to auto i wszystko musi byc na 200 procent normy,wiec jak ja moglbym wziazc od pana pieniadze.A ja mu na to-panie,a co ja poradze,ze ja mam taka mala rodzine-ja i moj samochod.W sumie pozytywnych komentarzy oddnosnie auta zebralem sporo.Nawet wczoraj siedze sobie w i zajadam szaszlyka,wchodzi gosciu i -A to pana taka piekna Alfa Romeo,a ja-no mi tez sie podoba

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Nie no, panowie...
    Ja tu zakładam temat o kącie pochylenia koła i chcę się dowiedzieć co może być przyczyną, że jest niewłaściwy i jak go ustawić, ewentualnie co wymienić, a Wy tu o relingach prawicie...
    Może by ktoś w międzyczasie o tym kącie coś powiedział?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Nie no, panowie...
    Ja tu zakładam temat o kącie pochylenia koła i chcę się dowiedzieć co może być przyczyną, że jest niewłaściwy i jak go ustawić, ewentualnie co wymienić, a Wy tu o relingach prawicie...
    Może by ktoś w międzyczasie o tym kącie coś powiedział?
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    a jakie masz wartości tych kątów?
    jeśli odchylenia są małe ale jednak Cię to niepokoi to dla świętego spokoju sprawdź u innego mechanika, z doświadczenia wiem że różnice mogą być znaczne. Poza tym, czy auto było właściwie obciążone przed pomiarem?

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    a jakie masz wartości tych kątów?
    jeśli odchylenia są małe ale jednak Cię to niepokoi to dla świętego spokoju sprawdź u innego mechanika, z doświadczenia wiem że różnice mogą być znaczne. Poza tym, czy auto było właściwie obciążone przed pomiarem?
    Nie pamiętam dokładnie wartości, ale prawe koło jest delikatnie pochylone. Geometria była sprawdzana bez obciążenia pojazdu. Byłem w sprawdzonym warsztacie, więc jest to fakt. Poza tym niestety widać to po oponach...
    Wiem, że w przypadku kolumny McPhersona możliwa jest "regulacja" poprzez rozwiercenie mocowania amortyzatora... Jednak w przypadku 159 nie ma McPhersona, więc muszę szukać innego rozwiązania, a przynajmniej potwierdzić, że skrzywiona jest zwrotnica, by niepotrzebnie nie wymieniać pół zawieszenia szukając przyczyny...
    Bardzo będę wdzięczny za wszystkie wskazówki dot tego problemu.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Nie pamiętam dokładnie wartości, ale prawe koło jest delikatnie pochylone. Geometria była sprawdzana bez obciążenia pojazdu. Byłem w sprawdzonym warsztacie, więc jest to fakt. Poza tym niestety widać to po oponach...
    Wiem, że w przypadku kolumny McPhersona możliwa jest "regulacja" poprzez rozwiercenie mocowania amortyzatora... Jednak w przypadku 159 nie ma McPhersona, więc muszę szukać innego rozwiązania, a przynajmniej potwierdzić, że skrzywiona jest zwrotnica, by niepotrzebnie nie wymieniać pół zawieszenia szukając przyczyny...
    Bardzo będę wdzięczny za wszystkie wskazówki dot tego problemu.
    Powiem Ci tak - w większości 159-ek po 4-5 latach eksploatacji dochodzi do przekroczenia norm pochyleń kół przednich. Jest to spowodowane zużywaniem się górnych poduszek amorów. Natomiast najczęściej te odchylenia na tyle nieznacznie odstają od normy, że można ten fakt spokojnie zignorować.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Powiem Ci tak - w większości 159-ek po 4-5 latach eksploatacji dochodzi do przekroczenia norm pochyleń kół przednich. Jest to spowodowane zużywaniem się górnych poduszek amorów. Natomiast najczęściej te odchylenia na tyle nieznacznie odstają od normy, że można ten fakt spokojnie zignorować.
    Hm... pewnie bym go i zignorował, ale niestety o ile lewe koło trzyma "pion" o tyle prawe przekracza normy, co objawia się niestety nierównomiernym zużyciem opon...
    Sugerujesz, że może to być poduszka? Zastanawiam się od czego zacząć by rozwiązać problem, a przy tym nie wymieniając pół zawieszenia...
    Pozdrawiam.
    - Rafał