Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Światła przeciwmgłowe przednie

Czacha01
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał _tomek_ Zobacz post
    to jakis sztuczny problem, samo jezdzenie na pozycyjnych i przeciwmglowych tez nie legalne jest.
    majac dzienne w julce wlaczyc sie da przeciwmgielne nie wiem czy przygasaja dzienne i co wazniejsz czy wlaczaja sie tylne swiatla
    Jest jak najbardziej legalne:
    Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną
    ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza,
    spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a
    ponadto:

1. kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
      1. włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,

Poza tym nie wydaje mi się, aby włączenie samych świateł przeciwmgłowych było zależne od aktywacji świateł dziennych. To dwie niezależne funkcje. Światła dzienne muszą gasnąć po włączeniu świateł przeciwmgłowych, natomiast przeciwmgłowych nie da się włączyć bez świateł pozycyjnych - przednich i tylnych. Ponieważ w tych autach projektant nie dał kierowcy możliwości samodzielnego włączenia świateł pozycyjnych, jedyną możliwością jest, że po włączeniu przeciwmgielnych włączą się one wraz z pozycyjnymi - podobnie jak mijania.

Jeśli chodzi o samą przydatność takiego rozwiązania, to sprawdza się w gęstej mgle, czyli w takich warunkach, do których te światła są stworzone i zaprojektowane. Nie bez powodu znajdują się nisko - mają świecić poniżej mgły i nie rozpraszać się na niej. Włączenie łącznie z nimi świateł mijania niweluje wszystkie zalety świateł przeciwmgielnych i nie ma kompletnie sensu. A jeżeli światła mijania oświetlają nam drogę wystarczająco dobrze to nie ma potrzeby włączać przeciwmgłowych, bo wiele się przez to nie poprawi, jedynie kierowcy jadący z naprzeciwka będą 2x mocniej oślepiani.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ciastek C
    Mieszka w
    Mazowsze :)
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

Cytat Napisał barnio Zobacz post
    Nie polecam rozwiązania, przednie przeciwmgielne są bardzo silne w Julce, kilkukrotnie jak zapomniałem je wyłączyć dostałem długimi po oczach.
    heh a jak dla mnie sprawiały całkiem inne wrażenie. Ale zobaczę któregoś wieczoru najwyżej jak świecą naprawdę, bo w dzień to tylko sprawdzałem czy w ogóle działają
    1+1 = 69 czyli Wyższa Matematyka Stosowana

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał barnio Zobacz post
    Nie polecam rozwiązania, przednie przeciwmgielne są bardzo silne w Julce, kilkukrotnie jak zapomniałem je wyłączyć dostałem długimi po oczach.
    Radzę sprawdzić poprawność ich ustawienia, bo są fabrycznie źle ustawione....
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Radzę sprawdzić poprawność ich ustawienia, bo są fabrycznie źle ustawione....
    Hmm to może być rozwiązanie problemu z oślepianiam innych. Co do ich skuteczności to w normalnych nocnych warunach, przy przednich lampach xenonowych nie wydają się szczególnie użyteczne, doświetlają nieco mocniej z jakiś metr przed samochodem. Ale we mgle pozwalają na ominięcie dziur, których normalnie nie widać aż tak dobrze prz samych xenonach ew. przewróconych słupków na mój pas odgradzających np pas remontowany. Przerabiałem to wracając z miesiąc temu z Warszawy i przeciwmgłowe wtedy zdały egzamin.