Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Temat: Dźwięk układu wydechowego Ragazzon

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał lechtak Zobacz post
    Rura zastępująca katalizator Ragazzon 55.0196.00 960,00zł. Sportowy wydech catback RAGAZZON 50.0304.60 + 55.0198.00 3250,00zł http://www.tuning-sklep.com.pl/rezul...wyrazenie=alfa Katalizator z sondą Lambda Ragazzon jest dosyć drogi, kosztuje okolo 3800,00zł Ja natomiast metalowy katalizator kupiłem tu http://www.polonez-kat.com.pl/sklep/...c-8_11_35.html cena 750,00zł, wspawałem w rurę, a sonda kontrolna pasuje od AR 156 GTA ( przewód 145 cm)Bosch za 250,00zł całkowity koszt około 1000,00zł Suma Sumarum kompletny układ kosztował około 5250,00zł
    Przy takim zestawie napewno i bez wirusa masz już przyrost mocy.. założyłeś konkretny wydech..

Co do ceny to tyle kosztują takie zabawy niestety.. sam mam za sobą właśnie zrobienie kompletnego wydechu z kwasówki.. no i wyniosło mnie to podobną sumę.. i dźwiękowo również.. porównywalnie..

Dobra robota ;D
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał Geordie Zobacz post
    Żadne przeróbki, choćby w ASO nie wchodzą w grę?
    Jeżeli byś przytargał do ASO swoje części, i zamontowane by zostały w ASO to prawdopodobnie z gwarancją by nie było problemu. Przynajmniej jeśli chodzi o sam wydech, bo nie wiem jak to by było z katalizatorem, z lambdą...

---------- Post added at 23:05 ---------- Previous post was at 22:55 ----------

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Mnie ten Ragazzon nie siedzi... Dźwiękowo najlepiej wypada chyba Remus:
    http://www.youtube.com/watch?v=U00jX9MIlD8
    Po takich filmikach na youtube ciężko wyrokować co jaki ma dźwięk w rzeczywistości, ale jeśli chodzi o Alfy z nowszymi, niewielkimi silnikami benzynowymi, to mi najbardziej pasuje dźwięk Supersprinta - niestety słyszany właśnie tylko na youtube. Natomiast co do Remusa, to miałem w swoim poprzednim aucie, i brzmiał naprawdę świetnie. Przy nim mój seryjny wydech w Brerze brzmi wprost żałośnie...
    A ten Ragazzon, jak by nie brzmiał, to i tak jest pod tym względem dużo lepiej niż w serii. Ciekawe co po kolejnych modach pokaże hamownia...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Supersprint nie różni się istotnie od serii - jest nieco bardziej basowy (mówimy tu o tłumiku końcowym tylko). W przypadku MultiAira na kolana nie powala. U Yonasha (ma Brerę V6) wywołał tylko śmiech .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Supersprint nie różni się istotnie od serii - jest nieco bardziej basowy (mówimy tu o tłumiku końcowym tylko).
    Głównie o ten bas chodzi, i sądzę, że jednak w porównaniu do serii jest różnica, tylko mam wątpliwości czy ta różnica jest warta powiedzmy tych 4-5 tys PLN-ów, hehe. Choć pewnie jak bym miał nadmiar zbędnej gotówki to bym się skusił, ale chyba raczej na indywidualnie dobranego MG Motorsporta
    Porównując na youtube dźwięk Ragazzona i Supersprinta to bardziej mi pasuje Supersprint, ale to zwłaszcza u Noviteca - czyli tam zmiany pewnie nie dotyczyły tylko tłumika końcowego...
    U kolegi lechtaka ten Ragazzon jeszcze inaczej brzmi niż na innych filmikach - najlepiej by to było ocenić na żywo.

W przypadku MultiAira na kolana nie powala.
    W ogóle za bardzo nie wiem o co chodzi z tymi nowymi silnikami, że nawet sportowy wydech nie brzmi tak jak powinien. Ten Remus w Julce też mnie nie przekonuje - w mojej poczciwej Tigrze brzmiał o wiele lepiej, a miałem tam tylko ten tłumik końcowy Remusa i nic więcej.

U Yonasha (ma Brerę V6) wywołał tylko śmiech
    No bo co by złego nie mówić o tym silniku Holdena, to dźwięk on ma, i żadna czterocylindrowa pierdziawka nawet ze sportowym wydechem nie będzie przy nim pod tym względem wyglądała poważnie

Drag-On
    Gość

Domyślnie

Tylko jesteście pewni, że po zmianie wydechu i to na dość konkretny (bez wirusa) będzie jakakolwiek poprawa? Zdarzają się przypadki, że wręcz osiągi się pogarszają.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja wymieniałem wydech głównie dla efektu wizualnego (2 rury z tyłu) i trochę dźwiękowego. Te założenia Supersprint spełnia w 100% .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar lechtak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Mito TCT 135 KM / Giulia Veloce Pakiet Q

Domyślnie

Generalnie można zwiększyć efekt ( bardziej basowy) zastępując rurę z katalizatorem, rurą N - grupową. Dźwięk jest basowy od samego dołu. Jednak jak dla mnie zbyt głośny, dlatego wyciszyłem go montując katalizator. Zapomniałem dodać że w pierwszej części filmu silnik pracował w trybie 'D w drugiej części w trybie N, wyraźnie słychać różnice.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulia 2.0 RWD MY'20

Domyślnie

zalozylem do swojej julki 1.4 Ragazzona z dwiema centralnymi koncowkami, chodzilo mi raczej o efekt wizualny. Jesli chodzi o dzwiek brzmi troche inaczej ale niewiele glosniej niz seria, dopiero jak zamienimy srodkowy tlumik na rure koncowy box ragazzona daje porzadny rasowy dzwiek, przy czym nie jest za glosny, powoluje sie tu na jednego z uzytkownikow z forum alfaowner.co.uk, ktory dokonal takiej modyfikacji. Rura juz zamowiona takze zobaczymy

ku mojemu zaskoczeniu o wiele wieksze zmiany w dzwieku robi wymiana filtra powietrza. Ja wlozylem BMC. Blow-off jest ze 3x glosniejszy a dzwiek zasysania bardzo wyraznie slyszalny nawet przy nizszych obrotach, przy pelnym otwarciu przepustnicy pow. 4 tys. obr. odglos zasysania jest wrecz glosny, porownalbym do rury odkurzacza przylozonej do rogu przy scianie ma to zapewne zwiazek z uksztaltowaniem rurki dolotowej, ktora pobiera powietrze pod maska, wewnatrz komory silnikowej a nie z zewnatrz, trzeba bedzie pomyslec o jakiejs modyfikacji tego dolotu

wrzucam fotki, dzwiek moze nagram jak wywale srodkowy tlumik

Ostatnio edytowane przez method ; 08-08-2012 o 18:33

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adalbrecht
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Hyundai i30N

Domyślnie

Jestem na tak! Gdzie kupiłeś dyfuzor?