Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Wysprzęglik - Pilna sprawa

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał DamianS Zobacz post
    W takim układzie LPR 8102 powinien pasować. Jest to najbardziej typowy wysprzęglik. Dziwne bo w więszosci TSów jest na 2 śruby.
    Jesli chodzi o autosklep24 mogę zaproponować taki wysprzęglik z Samko za 62 PLN.
    Pewnie wersje CF2 i ze skrzynią "5".
    -----------------------------------------------------------------------------------------

Ok, dzięki panowie za pomoc, już kupiłem w IC za 55 zł LPR'a, dzisiaj montaż....najbardziej obawiam się segera :-).
    Ostatnio edytowane przez Paazik ; 05-03-2012 o 13:13

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jeszcze za nim zaczniesz odkrecac to polewaj odrdzewiaczem. Po wyciagnieciu oklep pozadnie. Potem przecinaki poklepuj pierscien zeby troche odpuscil, chociaz drgnal. I szczypczyki do pierscieni zewnetrznych. A potem wszystko w rekach i mlotku

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

I po sprawie.
    - wysprzęglik LPR lux pasuje, wszystko idealnie
    - nie wiem dlaczego, może w miarę młode i zadbane autko :-) , ale u mnie nie było nic zapieczone, wężyk odkręciłem bez problemu, seger również, bez wd 40 itp.
    - musiałem dość długo jeździć z lekkim wyciekiem, płyn gromadził się pod kapturkiem
    - teraz sprzęgło nie dość, że lekko chodzi to i bierze prawidłowo, czyli w połowie, a nie od dołu ( jak bierze wam od samego dołu to na bank zapowietrzone)

Rady przy wymianie:
    - odkręcamy wężyk elastyczny tej bańki antywibracyjnej i zatykamy go małym gwoździkiem nawiniętym szmatą
    - odkręcamy całą konstrukcję z wysprzęglikiem -3 śruby 13, spokojnie grzechotką z przedłużką od góry
    - odginamy bolec uniemożliwiający obrót wysprzęglika
    - odkręcamy przewód od wysprzęglika i na bok z nim
    - ściągamy harmonijkę i bolec i na imadło, młot w rękę i wbijamy wysprzęglik (uwaga nie za mocno, aby nie wykrzywić konstrukcji)
    - czyścimy wszystko i montaż w odwrotnej kolejności
    - uwaga najpierw zakładamy harmonijkę na nowy wysprzęglik, dopiero potem przeciągamy przez nią bolec (ja zrobiłem odwrotnie i bawiłem się 15 min)
    - odpowietrzanie..hmm około 30 razy odkręcanie odpowietrznika (pompujemy kilka razy i odkręcamy przy wciśniętym pedale, na początku pedał będzie martwy, ale za około 12 odkręceń odpowietrznika, powoli twardnieje)

To co u mnie pękło to nasadka na bolec stalowy z teflonu (występuje tylko w oryginalne) LPR ma całą stalową(lepsze rozwiązanie moim zdaniem).

Poniżej fotki starego syyfiastego wysprzęglika i nowego :-). Pozdro, dzięki za wszelką pomoc.