Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Helix Dark Blue 4

Użytkownik Ogier Avatar ksiazelasic
    Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

wlasnie to przerabiam, zobaczymy czy ktorys sie podejmie.. bede mial niedlugo schematy tej navi to powinno jakos pojsc

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Zanim napisze po co sie laczy masy zadam pytanie.
    Czy nie logiczne by bylo puszczanie RCA jak najdalej od kabla zasilajacego a pozniej puscic +12V kablem przyczepionym do RCA ?

Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

w sumie masz racje.. tylko ten kabelek nie jest tak gruby jak zasilajacy i moze az tak bardzo nie przeszkadza ?

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Ja tylko mowie o teori praktyka jest taka ze tez tego kabelka nie raz tak uzywalem i nie mialo to zlego skutku , teraz nie uzywam tego kabelka wogole poniewaz mam inaczej rozwiazane wlaczanie wzmaka . Cos tam pamietalem z teori do czego sie go uzywa ale teraz troche zwatpilem , wydaje mi sie ze laczt sie obudowe radia z masa wzmaka w celu wyeliminowania petli masy lub zaklocen. Ale nie jestem pewny do czego dokladnie Musze pogadac z osoba ktora mnie oswiecila w tym teamcie dwa lata temu jak sie upewnie to napisze bo nie lubie pisac bzdur.

Oczywiscie nie zmienia to faktu ze 99% uzytkownikow dla ulatwienia uzywa tego kabla jako remote a nawet producenci go od jakiegos czasu opisuja jako zyla sterujaca. WQiec jest to bardziej ciekawostka niz dogmat ktorym trzeba sie kierowac.

Co do podlaczenia do radia to chyba gdzies na tym forum albo na strefie car audio byl plik opisujacy podlaczenie RCA do fabrycznego radia bo sam mialem podobny plan. Poszukam jak znajde napisze.

Ale na forum car audio odradzano mi takie rozwiazanie poniewaz nadal nie bedzie to ta jakosc jakiej bym oczekiwal i czasami nie ma co sobie utrudniacz zadania kiedy rezultal i tak moze byc kiepski. Wiec ja sugeruje kup sobie adapter jakis tani a jak bedzie zupelna lipa dopiero wtedy kombinuj.

Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

najlepsza jakosc (bez zmiany radia), ktora mozna uzyskac to tylko wyciagniecie sygnal przedwzmacniacza z radia.. zobacze schematy nawi, zobacze ile bedzie z tym roboty.
    ale pewnie kupie adapter i sprawdze efekty, niestety.. chyba ze podlacze czinczami te kable glosnikowe do wzmacniacza bo niby jest hi-input, ale boje sie ze cos popale

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Najlepsza jakosc mozna uzyskac w jeszcze inny sposob ale dosc drogi
    Stworzyc wyjscie optyzne w radiu i sygnal z niego skierowac na zewnetrzny procesor z ktorego dopiero przesylac dzwiek do wzmacniaczy ale koszt takiej operacji jest na tyle duzy ze wolalbym przebudowac kokpit i kupic odpowiednie adaptery zeby zamontowac ie fabryczne radio estetycznie i nadal ze sterowaniem z kierownicy bo chyba o to chodzi ludzia zostawiajacym seryjne radyjko.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał N...SALTO Zobacz post
    , wydaje mi sie ze laczt sie obudowe radia z masa wzmaka w celu wyeliminowania petli masy lub zaklocen.
    gut, gut, gut ...... tak w skrócie. Dawaj po hi-input, jak będzie zadowalająco to dobrze , jak kiepsko będziemy myśleć dalej...
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

puszcze po czinczach sygnal z glosnikow, przelacze na hi-level input na wzmaku i zobaczymy jak bedzie dzialac.. zabieram sie za to po swietach to napisze jak to wyszlo
    chyba nie bedzie tragedii z tego hi-inputa bo sprzet jest dosyc przecietny.. zestaw helix: wzmacniacz tak jak wczsniej pisalem dark blue 4, glosniki z przodu helix 62.1 i sub helix deep blue 12, kable podwojnie ekranowane dietz, sprzet w szafie kurzy sie od jakis dwoch lat
    zaryzykuje i nie bede uzywal adaptera RCA.. zeby tylko nic sie nie przepalilo...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Ja tylko mowie o teori praktyka jest taka ze tez tego kabelka nie raz tak uzywalem i nie mialo to zlego skutku , teraz nie uzywam tego kabelka wogole poniewaz mam inaczej rozwiazane wlaczanie wzmaka . Cos tam pamietalem z teori do czego sie go uzywa ale teraz troche zwatpilem , wydaje mi sie ze laczt sie obudowe radia z masa wzmaka w celu wyeliminowania petli masy lub zaklocen. Ale nie jestem pewny do czego dokladnie Musze pogadac z osoba ktora mnie oswiecila w tym teamcie dwa lata temu jak sie upewnie to napisze bo nie lubie pisac bzdur.
    Musze powiedzieć, że pierwszy raz się spotykam z opinią o takim przeznaczeniu tego kabelka i niestety nie mogę się z nią zgodzić. Przecież takie połączenie to dodatkowy przewód z masą i duża szansa na to, że taka pętla masy powstanie, a nie że zostanie wyeliminowana Obudowa radia nie powinna mieć styku z masą auta (przynajmniej u mnie tak jest), a obudowę wzmacniacza przy montażu też należy odizolować od masy auta. Przy takim podłączeniu nie ma prawa się tworzyć żadna pętla.
    Jeżeli jest obawa, że kabel remote będzie robił zakłócania to co za problem olać go i pociągnąć drugą stroną auta razem z zasilajacym. Poza tym ten dodatkowy kabelek mają przeważnie tylko te najtańsze przewody RCA, to też o czymś świadczy.

Oczywiscie nie zmienia to faktu ze 99% uzytkownikow dla ulatwienia uzywa tego kabla jako remote a nawet producenci go od jakiegos czasu opisuja jako zyla sterujaca. WQiec jest to bardziej ciekawostka niz dogmat ktorym trzeba sie kierowac.

Co do podlaczenia do radia to chyba gdzies na tym forum albo na strefie car audio byl plik opisujacy podlaczenie RCA do fabrycznego radia bo sam mialem podobny plan. Poszukam jak znajde napisze.

Ale na forum car audio odradzano mi takie rozwiazanie poniewaz nadal nie bedzie to ta jakosc jakiej bym oczekiwal i czasami nie ma co sobie utrudniacz zadania kiedy rezultal i tak moze byc kiepski. Wiec ja sugeruje kup sobie adapter jakis tani a jak bedzie zupelna lipa dopiero wtedy kombinuj.
    Co do podłączenia wzmacniacza to bym powiedział, że to nie jest kwestia wyboru sposobu, a raczej poprawności podłączenia. Chodzi o to żeby sygnał z radia leciał bezpośrednio do wzmaka z pominięciem końcówki mocy w radiu. Podłączenie przez wyjścia głośnikowe trudno nawet nazwać kompromisem, bo sygnał leci przez końcówkę i jeszcze przez konwerter, więc niestety zawsze będzie mniejsza czy wieksza lipa.
    Ostatnio edytowane przez piter ; 09-04-2012 o 13:00