Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Alfa kręci nie odpala :(

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

A u mnie dzisiaj tez zonk,Alfa rano zapalila,przejechalem kilka kilometrow,zgasilem ja i juz nie chciala zapalic,kreci ladnie,czasami zalapie i odrazu gasnie!Po dluzszej probie zapalila ale zaswiecila sie kontrolka wtryskow!Dojechalem do mechanika bez problemu,moc jest ok,nic sie nie dzieje tylko swieci kontrolka!U mechaniora zgasilem autko i znowu dupa,nie zapala,ponadto zauwazylem po zdjeciu oslony ze w kanalikach w ktorych znajduja sie wtryskiwacze jest dosc duzo ropy,jakby cos cieknie i Alfa nie zapala!W poniedzialek bede wiedzial cos wiecej!

A tak przy okazji to powiedzcie czy ewentualnie jezeli bylby walniety jakis wtrsk to czy lepiej go zregenerowac czy poszukac uzywanego w dobrym stanie,czy kazdy wtrysk z 2.4 JTD 136KM bedzie pasowal?
    Czy te wycieki moga byc przyczyna ze auto nie ma ochoty zapalic?
    Ostatnio edytowane przez danloo23 ; 14-04-2012 o 13:45

Mell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Hoody Zobacz post
    Jak się sprawa rozwiązała? Bo tak się składa że właśnie mam ten sam problem w AR 156 SW 1,9 JTD 140KM, 2004r po lifcie. Kręci smiało, tak jakby na ułamek sekundy odpala ale momentalnie gaśnie.
    Sprawdź przekaźniki, u mnie jeden od wtrysków narobił dużo problemów

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 140KM, 2004r.

Domyślnie

Okazało się że zawór EGR był zawalony spalinami totalnie

Bladzior
    Gość

Domyślnie

Witam.
    U mnie taka sama przypadłość tylko , że w AR GT 2.0 JTS ;/
    Tylko , że moja w ogólnie nie chce odpalić , a kręcić na chama też jej nie chcę .
    Czy jest możliwość , że też może być zawalony ten zawór EGR ??
    Jeśli tak , to czy jest to łatwa naprawa? poradzi sobie z nią laik czy trzeba do fachowca jechać ??

Pozdrawiam

---------- Post added at 21:27 ---------- Previous post was at 21:16 ----------

Dupa , przecież ten zawór EGR jest chyba tylko w dieslach ;/

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Amadi
    Mieszka w
    Skaryszew
    Auto
    AR 147 FL 2005R 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Też mam ostatnio problem z odpaleniem mojego JTDka i chcaiłbym podjechać na kanał i sprawdzić ten czujnik położenia wału. Czy z plaka go odpale jeśli czujnik położenia wału jest walnięty? Gdzie mu dać autostarta ?

Objawem u mnie dodatkowo jest to że wywala błąd P0335 - brak sygnału z czujnika wału. Przy kręceniu rozrusznikiem obroty na obrotomierzu jak i na FESie są w stanie 0 a powinno się coś ruszyć takze obstawiam ten czujnik.

Jednak żeby wyjechać od siebie z garażu (gdzie auto stoi unieruchomione) i dojechać do mechanika na kanał chciałbym "oszukać" moment odpalenia autostartem, czy się uda w mojej sytuacji? Bez kanału ciężko się dostać do tego czujnika a bez Alfy jak bez ręki ;(

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał Amadi Zobacz post
    Też mam ostatnio problem z odpaleniem mojego JTDka i chcaiłbym podjechać na kanał i sprawdzić ten czujnik położenia wału. Czy z plaka go odpale jeśli czujnik położenia wału jest walnięty? Gdzie mu dać autostarta ?

Objawem u mnie dodatkowo jest to że wywala błąd P0335 - brak sygnału z czujnika wału. Przy kręceniu rozrusznikiem obroty na obrotomierzu jak i na FESie są w stanie 0 a powinno się coś ruszyć takze obstawiam ten czujnik.

Jednak żeby wyjechać od siebie z garażu (gdzie auto stoi unieruchomione) i dojechać do mechanika na kanał chciałbym "oszukać" moment odpalenia autostartem, czy się uda w mojej sytuacji? Bez kanału ciężko się dostać do tego czujnika a bez Alfy jak bez ręki ;(
    Wiesz powinieneś odpalić ale całkiem możliwe że po chwili ci zgaśnie - szkoda auta na autostart. Odczytaj błędy z komputera. Dodatkowo sprawdź ciśnienie paliwa na listwie podczas kręcenia. Czujnik położenia wału też nie jest taki drogi ale upewnij się czy to czujnik położenia wału korbowego a nie wałka rozrządu, bo to dwa różne czujniki. Jeżeli masz jakieś pojęcie o mechanice to na pewno wymieniłbyś go samodzielnie.

Reason
    Gość

Domyślnie

czesc ja nadal walcze jestem umówiony na wizytę u elektro-mechanika po długim weekendzie.
    Amadi plak czy autostart piskasz w miejscu gdzie przychodzi taka gruba rura gumowa z IC do silnika. odkręcasz uszczelkę i psikasz.
    http://img683.imageshack.us/img683/8...przedpraca.jpg
    na zdjęciu poz. nr2

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał Bladzior Zobacz post
    Witam.
    U mnie taka sama przypadłość tylko , że w AR GT 2.0 JTS ;/
    Tylko , że moja w ogólnie nie chce odpalić , a kręcić na chama też jej nie chcę .
    Czy jest możliwość , że też może być zawalony ten zawór EGR ??
    Jeśli tak , to czy jest to łatwa naprawa? poradzi sobie z nią laik czy trzeba do fachowca jechać ??

Pozdrawiam
    Ale ty masz JTS a to zupełnie inne silniki z innymi przypadłościami. Wrzuć swojego posta do wątku z jakimś JTSem i poproś na PW Bubu żeby ci pomógł. Jeżeli masz kabelek i zrobisz logi takie jak cie poprosi to napewno znajdziecie przyczynę. Pozdrawiam

---------- Post added at 10:52 ---------- Previous post was at 10:47 ----------

Cytat Napisał danloo23 Zobacz post
    A u mnie dzisiaj tez zonk,Alfa rano zapalila,przejechalem kilka kilometrow,zgasilem ja i juz nie chciala zapalic,kreci ladnie,czasami zalapie i odrazu gasnie!Po dluzszej probie zapalila ale zaswiecila sie kontrolka wtryskow!Dojechalem do mechanika bez problemu,moc jest ok,nic sie nie dzieje tylko swieci kontrolka!U mechaniora zgasilem autko i znowu dupa,nie zapala,ponadto zauwazylem po zdjeciu oslony ze w kanalikach w ktorych znajduja sie wtryskiwacze jest dosc duzo ropy,jakby cos cieknie i Alfa nie zapala!W poniedzialek bede wiedzial cos wiecej!

A tak przy okazji to powiedzcie czy ewentualnie jezeli bylby walniety jakis wtrsk to czy lepiej go zregenerowac czy poszukac uzywanego w dobrym stanie,czy kazdy wtrysk z 2.4 JTD 136KM bedzie pasowal?
    Czy te wycieki moga byc przyczyna ze auto nie ma ochoty zapalic?
    To najprawdopodobniej przewody wysokiego ciśnienia. Jak zlokalizujesz wyciek to zrób sobie jeszcze logi z ciśnienia paliwa na listwie CR podczas odpalania i wrzuć je tu. Dobrze by było jak będziesz miał już wszystko rozgrzebane gdybyś zrobił jeszcze próbę przelewową.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

U mnie takie same objawy powodował lejący wtrysk.
    Pozdrawiam

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Reason
    Gość

Domyślnie

witam, a wiec tak wtryski sprawdzone - wszystko ok. czujnik halla - polozenia walka rozrzadu wymieniony, czujnik wałka korbowego - wymieniony. Auto dalej nie odpala . na komputerze błędów brak. po odpaleniu na plaka jeździ nie kopci nie brak mu mocy zachowuje się całkiem normalnie. jakies pomysly co to moze byc? orietnuje się ktoś czy w kujawsko pomorskim najlepiej okolice grudziądza znajduje się jakiś naprawde dobry elektromechanik?