Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: [156] Klimatyzacja - czujnik ciśnienia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Ja też mam czarny , ale jak w trasie ustawię mniej niż 22C to w środku robi się po prostu zimno - oczywiście latem
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156
    Ja też mam czarny , ale jak w trasie ustawię mniej niż 22C to w środku robi się po prostu zimno - oczywiście latem
    Czyli u mnie jednak jest coś nie tak...
    Ja nawet ustawiając temp. na "low" i wentylator na jeden z wyższych biegów, to nie zmarznę w dłoń przykładając ją prosto pod nawiew...
    Co radzisz?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Yaro
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Co radzisz?
    Sprawdzic osuszacz. To element rzadko wymieniany, a jego zuzycie powoduje drastyczne pogorszenie wydajnosci klimy, ktora, porownujac do niektorych niemieckich wynalazkow, nie nalezy do najwydajniejszych :/. Poza tym odczucie zimna jest bardzo subiektywne . Ja np. jezdze z temp. ustawiona na 18,5 .

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Yaro
    Cytat Napisał alces1
    Co radzisz?
    Sprawdzic osuszacz. To element rzadko wymieniany, a jego zuzycie powoduje drastyczne pogorszenie wydajnosci klimy, ktora, porownujac do niektorych niemieckich wynalazkow, nie nalezy do najwydajniejszych :/. Poza tym odczucie zimna jest bardzo subiektywne . Ja np. jezdze z temp. ustawiona na 18,5 .
    Który to element - osuszacz?
    Dodam jeszcze, że kiedy podniosę maskę i klima działa, to wszystkie przewody od klimy (te aluminiowe) są bardzo zimne, skrapla się na nich nawet woda. A podczas pracy klimy na postoju cieknie woda spod samochodu, więc osuszacz chyba jest OK.
    Rozmawiałem wczoraj z mechanikiem, mówi, że na pierwszy rzut oka, to czujnik zewnętrznej temperatury. Mam podjechać do niego we wtorek. Może coś poradzi.
    Natomiast wsiadłem wczoraj do samochodu kuzyna i sprawdziłem klimę - działa znacznie lepiej niż moja, tzn temp nawiewanego powietrza jest znacznie niższa niż u mnie...
    Niby wszystko sprawne, a wydajność mojej klimy mierna.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Ogier Avatar pablop
    Mieszka w
    Mieroszów
    Auto
    159 Sportwagon 1,9JTDm 2006r

Domyślnie

Z tego co czytałem Alfa nie ma super wydajnej klimy, ja po ustawieniu temp na min. i włączeniu trybu AUTO na wylocie mamo około 7-6 stopni, natomiast u znajomego w Lagunie II jest 3 a nawet czasami 2 (sprawdzaliśmy termometrem ), w JEEPIE po odpaleniu silnika po jakiś 5 sekundach ręka zamarzała więc temp była dość niska. W swojej Alfie ustawiam temp na 18 tryb AUTO i jest całkiem nieźle (tylko że kręci mi cały czas wentylator chłodnicy co podnosi mi ciśnienie - he) Sprawdź u siebie temp. na wylocie jeżeli będzie w okolicy 7 stopni to myślę, że wszystko jest OK.

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pablop
    Z tego co czytałem Alfa nie ma super wydajnej klimy, ja po ustawieniu temp na min. i włączeniu trybu AUTO na wylocie mamo około 7-6 stopni, natomiast u znajomego w Lagunie II jest 3 a nawet czasami 2 (sprawdzaliśmy termometrem ), w JEEPIE po odpaleniu silnika po jakiś 5 sekundach ręka zamarzała więc temp była dość niska. W swojej Alfie ustawiam temp na 18 tryb AUTO i jest całkiem nieźle (tylko że kręci mi cały czas wentylator chłodnicy co podnosi mi ciśnienie - he) Sprawdź u siebie temp. na wylocie jeżeli będzie w okolicy 7 stopni to myślę, że wszystko jest OK.
    Kiedyś sprawdzałem (w zeszłym sezonie) i była w granicach 6 - 7*C i było OK. Jednak w tym roku nie jest już tak "cool" niestety
    Sprawdzę jednak tą temp. tak jak mówisz, bo w tym roku jeszcze tego nie sprawdzałem.
    Z tego coś orientuję, to jeśli temp jest w granicach 5 - 6*C (na wylocie z nawiewu), to znaczy, że klima działa poprawnie.
    Jak sprawdzę u siebie (dzisiaj), to dam znać.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Yaro
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1
    Osuszacz w 156 jest wbudowany w chlodnice klimy. Wymienia sie tylko takie biale granulki . Koszt ok. 200-300zl + ponowne nabicie klimy.
    Przewody klimy moga byc lodowate, co wskazuje na dobra prace sprezarki. Jednak zapchany osuszacz moze dlawic przeplyw czynnika, wiec spada wydajnosc. To tylko jedna z mozliwosci. Rownie dobrze moga zle pracowac silowniki klap powietrza regulujace temperature.
    Mozesz przeprowadzic parametryzacje polozen krancowych tych silowniczkow. Odlacz na chwile aku. Po ponownym podlaczeniu odczekaj minimum 20s zanim wlaczysz zaplon - to czas potrzebny na ustawienie polozen krancowych. Z ciekawosci mozesz wejsc do auta i posluchac jak "pracuja" klapki powietrza .

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Yaro
    Cytat Napisał alces1
    Osuszacz w 156 jest wbudowany w chlodnice klimy. Wymienia sie tylko takie biale granulki . Koszt ok. 200-300zl + ponowne nabicie klimy.
    Przewody klimy moga byc lodowate, co wskazuje na dobra prace sprezarki. Jednak zapchany osuszacz moze dlawic przeplyw czynnika, wiec spada wydajnosc. To tylko jedna z mozliwosci. Rownie dobrze moga zle pracowac silowniki klap powietrza regulujace temperature.
    Mozesz przeprowadzic parametryzacje polozen krancowych tych silowniczkow. Odlacz na chwile aku. Po ponownym podlaczeniu odczekaj minimum 20s zanim wlaczysz zaplon - to czas potrzebny na ustawienie polozen krancowych. Z ciekawosci mozesz wejsc do auta i posluchac jak "pracuja" klapki powietrza .
    To jakiś obłęd. Dzisiaj kiedy wracałem z pracy klima znów kiepsko działała - objawy jak opisywane wcześniej.
    Więc po obiedzie myślę sobie - podjadę do mechanika, co mam mu samochód odstawić we wtorek by tą klimę zdiagnozował, niech zobaczy co konkretnie się dzieje.
    Podjechałem, pokazałem mu, akurat objawy nie ustąpiły. No i OK, umówiłem się na wtorek. Wracam sobie do domu i myślę - spróbuję teraz zobaczymy co się będzie działo. No i jak ręką odjął! Ustawiłem na "low" i z nawiewów "popłynęło" bardzo zimne oraz charakterystycznie suche powietrze. ustawiłem temp. na 16,5*C i wszystko działa!
    Od mechanika do domu mam 4km. Spokojnie dojechałem i wszystko funkcjonowało. Również w domu, na podjeździe, podniosłem maskę i patrzę, no kurde klima się nie zawiesiła ani raz...
    To są jakieś czary...
    Dzięki za wszelkie rady, w weekend mam trochę jazdy, mam nadzieję, że będzie upał, to przetestuję klimę jeszcze raz! Jeśli wszystko wróci do normy, to chyba nie mam po co jechać do mechanika, a jeśli nadal sprężarka będzie świrować i dmuchać "na ciepło" to we wtorek odstawiam samochód...
    Się rozpisałem...
    Jeszcze raz dzięki (za cierpliwość również )
    Pozdrawiam.
    - Rafał

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Yaro
    Mozesz przeprowadzic parametryzacje polozen krancowych tych silowniczkow. Odlacz na chwile aku. Po ponownym podlaczeniu odczekaj minimum 20s zanim wlaczysz zaplon - to czas potrzebny na ustawienie polozen krancowych. Z ciekawosci mozesz wejsc do auta i posluchac jak "pracuja" klapki powietrza
    Ostanio jak przekrącam kluczyk i czekam kilka sekund aż pogasną kontrolki by odpalić, to słuszę dziwny dzwięk jakby właśnie klapek, czego się domyśliłem. Czy to normalne?

Użytkownik Ogier Avatar pablop
    Mieszka w
    Mieroszów
    Auto
    159 Sportwagon 1,9JTDm 2006r

Domyślnie

Wracam do tematu - Czy ktoś wie ile czynnika chłodzącego powinno być w układzie ???
    156 Sportwagon 2,4JTD 2000r - była
    159 Sportwagon 1,9JTDM 2006r - teraz