jak je sprawdzic?
jak je sprawdzic?
Jak będzie ciemno to podnieś maskę, zdejmij osłonę z silnika i obserwuj. Możesz dla ułatwienia psiknąć wodą żeby ja rozpylić na mgiełkę, wilgoć pomaga się wydostać iskrze na zewnątrz przewodu. Przytknij palec do przewodu jak lubisz łaskotkitylko uważaj bo tam jest napięcie kilkunastu kV.
Ostatnio edytowane przez kwasnybartek ; 11-04-2012 o 14:48
1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
witam, ja sprawdziłem dzisiaj te przowody i nie ma u mnie przebicia ale martwi mnie i to bardzo ilej w komorze świecy pod 3 cewką i troche na 4 ( uszczelka pod pokrywą zaworów do wymiany) mimo to o dziwo prauje w miare równo i teraz moje drugie pytanie bo pracuje nirówno ale zaczeło sie to dziać po wymianie filtra powietrze ( przepływomierz ?) i moje pytanie czy te objawy moją być skutkiem walniętej uszczelki pod tą pokrywą ? (bierze lewe powietrze ?)
Kolego pisz jak będziesz trzeźwiejszy albo postaraj się pisać bardziej zrozumialeSilnik pracuje równo czy nierówno bo się pogubiłem. Co do brania lewego powietrza przez tą uszczelkę to koledzy na forum pisali, że jest taka możliwość. Mi się wydaje że jednak nie jest to możliwe bo pod pokrywą panuje nadciśnienie, które zresztą wyrzuca Ci olej więc o zasysaniu chyba nie ma mowy. Niech mnie ewentualnie poprawi ktoś znający się bardziej.
od początku ( na tej uszczelce jeżdze już ze 3 miesiące ) filtr powietrza wymieniłem 2 miesiące temu, przed wymianą silnik pracował równo , przyspieszenie było ok nie tracił mocy, po wymianie filtra powietrze ,pracuje nierówno ,strzela w wydech i nie ma mocy , podejrzenie pada na przepływomierz który czyściłem i nic z tego, świece ale dziś patrzyłem i nie ma przebicia albo branie lewego powietrza
---------- Post added at 21:29 ---------- Previous post was at 21:12 ----------
w sumię miałbyś rację bo olej wyrzuca ale jak zawory dolotowe się otwierają to przy walniętej uszczelce może brać olej z zewnątrz ,czy się myle ?
Po założeniu nowego filtra powinno być lepiej a nie gorzej, może coś tam nie poskładałeś tak jak powinno być. Sprawdź szczelność dolotu, może harmonijka ma już dość. Jak masz możliwość to się podepnij pod kompa, może pokaże jakieś anomalia które nakierują Cię na usterkę.
dodam jeszcze że pod 3 i troche pod 4 cewką mam olej w gnieździe świecy ale przed wymianą filtra jeździł normalnie chociaż nie mam pewności czy przed wymianą też był olej w tych gniazdach .
---------- Post added at 21:36 ---------- Previous post was at 21:32 ----------
jutro będe miał interfejs to zobacze, dolot sprawdzałem, w sumie ten filtr to wymieniał mi mechanik "fachowiec" i co prawda rozkręcałem i skręcałem go od filra do przepływomierza bo troche krzywo koleś te gumy poskręcał ale poprawiłem z tym że jeżeli przed przepływomierzem by brał lewe powietrze to nie powinno sie tak dziać, co prawda za przypływomierzem nie rozkręcałem tej harmonijki a ten koleś mówi że dalej nie ruszał, ale to było moja pierwsze podejrzenie że bierze lewe powietrze za przepływką , co prawda przyglądałem się temu dolotowi i te gumy wyglądają z pozoru ok
Pozowle sobie odswiezyc temat bo czeka mnie wymiana przewodów. W wilgotne dni zmula, gasnie, jeden garczek nie pali. Dzisiaj zarówno na pb jak i lpg.
Tylko teraz mam pytanie które kupic bo sie róznia.
http://allegro.pl/przewody-zaplonowe...433856730.html
http://allegro.pl/przewody-zaplonowe...426744454.html
147 po FL 1,6 TS 120 KM. Czyli wychodzi na to, że te z pierwszego linku? Czy jeszcze jakies inne?