Po czym poznać, że jest lub nie ma filtra DPF. Mam uzasadnione podejrzenia, że w moim aucie nie ma już filtra DPF i jest zrobiony jakiś agresywny program (auto potrafi puścić bąka przy mocnym bucie, mimo że korekty wtrysków mieszczą się w zakresie -0,8 do 0,8). Przez FES odczytuję cały czas komunikat o wymaganej wymianie filtra (ale nie mam żadnego błędu na desce). Dodatkowo wartość "Differential pressure sensor" pokazuje cały czas 0 mBar.
Wg hodometru ok 82000. To chyba jeszcze nie pora na DPF. Jestem jej drugim właścicielem i wszystko wskazuje, że DPF nie był ruszany.
Z załączonego wykresu wynika, że stopień zatkania filtra wzrsta o 1 % co 8 km. Przyjmując, że regeneracja odbywa się przy 80 % zatkania, a po regeneracji jest 20 %, to przebieg pomiędzy regeneracjami (różnica stopnia zatkania 60%) powinien wynieść co najmniej ok 500 k, a FES pokazuje od 100 -250. Stąd prośba o analizę załączonych parametrów z FES. Dlaczego np. napięcie sondy lambda wynosi 0?
A ja mam pytanie z innej beczki - jak utrzymać wysokie obroty silnika w ruchu miejskim w trakcie wypalania filtra, w automacie? W jaki sposób oddziałowuje na proces wypalania jazda w zakresie 1500-1800rpm?
przełączasz się na np. manuala (tiptronic - automatycznie przełącza przy max obrotów) lub sport - przełącza przy min. 2500 obr.
U mnie jest tylko opcja sekwencji, sam muszę zmieniać biegi. Innymi słowy w mieście powinienem machać wajchą, czyli prawie jak manual...
Jeśli DPF jest w stanie wypalić się na postoju, to i zapewne przy jeździe miejskiej będzie w stanie. ECU zadba żeby temperatura filtra była odpowiednia. Co ważne, to żeby nie zgasić silnika.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
witam,
również się podpinam do tematu ..
jadę dzisiaj rano po obwodnicy 3miasta i nagle zauważyłem dość mocne dymienie w lusterku (powiem szczerze że się przeraziłem a moje myśli w kilka sekund wybiegły daleko w przód i już planowałem remont silnika) jednak po dłuższej chwili przypomniałem sobie że auto posiada DPF-a i tak chyba wygląda proces wypalania ??? na FIS-sie spalanie chwilowe pokazało mi 14L /100km przy prędkości 120km na 6biegu.. po chwili wszystko wróciło do normy .. oby chodziło o DPF
![]()
tak to było wypalanie DPFu
U mnie tylko poznaję po wskaźniku doładowania, bardzo szybko opada.
DPF u mnie wypala się co 998km