Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: [156] układanie hamulców

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

nom podajede jutro albo w poniedziałek. Generalnie spec twierdzi że to dlatego że mam koła ustawione w lekki negatyw ale jutro sam to sobie obejrzy Ja się przez moment zaczałem zastanwiac czy pokanie to nie cos z zawieszniem a tylko wyszło przy tej okazji. sam nie wiem. Jak sie dowiem to sie pochwale. Za to auto hamuje super

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Ale piszczy

Bywalec
    Gość

Domyślnie Re: układanie hamulców

Cytat Napisał b.pawelek
    Witam
    w swojej belli zmieniłem hamulce. Poimine fakt że przy lekkim hamowaniu strasznie piszcza(ebc green stuff + tarcze mikody) to jak skrecam w lewo słycha głosne pukanie. To moze podobno pokać kolcek o tarcze a powodem jest zle ustawiona zbieznosć. Czy to mozliwe? i czy dzwiek ustapi.
    Czy wpływ na to może miec złe traktowanie klocków na poczatku?? Słyszałem ze np jazda w korku i czeste dochamowywanie ma na świeże klocki zły wpływ?
    To jest mój pierwszy post i witam wszystkich forowiczów. Mam identyczny zestaw (EBC green + tarcze mikoda frezowane) w dwóch samochodach (156 i mercedes A). W żadnym z nich nie piszczą i nie stukają, jedynie delikatnie buczą przy hamowaniach pow. 100 km/h (przy setce buczenie ustaje). Przez pierwsze kilkadziesiąt km po montażu hamulce były dosyć głośne - klocki ebc gs mają specjalną warstwę ścierną powodującą szybsze dopasowanie się tarcz. Moim zdaniem to głośne pukanie nie ma związku ze zbieżnością - może przy wymianie tarcz zostało coś niedokręcone.
    PS. Oba samochody na tych zestawach hamulcowych hamują rewelacyjnie - dużo lepiej niż na oryginalnych (dotychczas na tych hamulcach przejechałem alfą ok. 20 tys. i mercedesem ok. 10 tys. km)
    PPS. Przypomniałem sobie, że razem z klockami były naklejki z takiej jakby gumy o gr. ok. 1 mm, które trzeba było nakleić na klocki przed montażem - może ich nie nakleiłeś i klocki wpadają w wibracje przy hamowaniu.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Odkurzyłem temat ze względu na znalezioną fajną stronę dot. tej tematyki.

http://topbrakes.pl/klocki-hamulcowe...=cms&id_lang=1