Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Przewód turbo->przepływomierz spory problem

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArseSss
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza, Poland
    Auto
    Alfa 146 1.4 TS

DZG
    Gość

Domyślnie

Chodzi o harmonijkę łączącą przepływomierz z turbiną , jest napisane w opisie a te co przesłałęś to :

turbina - intercooler
    interkooler - kolektor ssący

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Nie to nie jest to. Potrzbna jest rura która łączy przepływomierz(filtr powietrza) turbina.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArseSss
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza, Poland
    Auto
    Alfa 146 1.4 TS

DZG
    Gość

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał delif Zobacz post
    Cytat Napisał milek_22 Zobacz post
    ja w aso zapłaciłem za ten przewód około 130zł. Zamówiłem rano a po południu odebrałem. Nr części takie jak kolega wyżej podał czyli ( 46794405 i nazywa się to tuleja giętka według eper-a)

Mogę spytać kiedy to było? I w ASO gdzie? Może i mi by się udało tam zamówić, bo powoli tracę nadzieję, że alfa odzyska "moc"...

Ja kupiłem w ASO w kozach koło bielska białej. Polecam ten serwis bo zawsze szybko i sprawnie załatwiali potrzebne części. Generalnie jest to serwis fiata. Kupowałem to z 6 miesięcy temu!!

Podaj im ww nr części.. (czyli 46794405)
    Ostatnio edytowane przez milek_22 ; 13-05-2012 o 11:40

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    WY
    Auto
    AR 147 1.9 JTDm '05 FL 172KM by Cinek

Domyślnie

powinienem mieć ten przewód giętki gdzieś w garażu, więc jak nadal jest Ci potrzebny to możemy się dogadać

delif
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jacek83 Zobacz post
    Kolega jaboleq podał ci gdzie można kupić za 250 zł. Nie wydaje ci się że lepiej kupić niż czekać do usranej śmierci na ASO ? Nie rozumiem takiego toku myślenia przecież do turbo wpada ci syf z zewnątrz chłopie!!!!!
    Napisał, że widział 2 dni temu na allegro, a nie, że jest nadal i do tego do 156, a pomimo tego, że to ten sam silnik to z tego co pisał poniżej to jednak ten fragment jest inny.

Do turbo nic nie wpada bo to jest przewód za turbo a nie przed i to właśnie powietrze tłoczone przez turbinę "ucieka", co nie zmienia faktu, że jeśli tylko miałbym możliwość to chętnie bym zakupił, bo po pierwsze co mnie chyba bardziej drażni nie po to kupowałem 140km samochód, żeby "ledwo chodził", a po drugie silnik na biegu jałowym nie pracuje aż tak równo jak powinien (i to jest niestety wina tej rurki przez ten krótki okres jak klejenie trzymało wszystko było ok), a po to wymieniłem komplet poduszek żeby było idealnie.

Teraz moja wypowiedz chyba nie ma najmniejszego sensu bo był jakiś błąd i dopiero po tym jak ją wysłałem doczytało mi resztę postów.

---------- Post added at 16:13 ---------- Previous post was at 16:06 ----------

Cytat Napisał ergo Zobacz post
    powinienem mieć ten przewód giętki gdzieś w garażu, więc jak nadal jest Ci potrzebny to możemy się dogadać
    napisałem do Ciebie PW
    Ostatnio edytowane przez delif ; 13-05-2012 o 15:10

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    WY
    Auto
    AR 147 1.9 JTDm '05 FL 172KM by Cinek

Domyślnie

Cytat Napisał delif Zobacz post
    Do turbo nic nie wpada bo to jest przewód za turbo a nie przed i to właśnie powietrze tłoczone przez turbinę "ucieka"...
    ...teraz to już zgłupiałem i nie wiem czy myślimy o tej samej części ..... jeżeli chodzi ci o przewód nr 3 na rysunku (nr katalogowy 46794405) - to właśnie taki powinienem mieć. Tylko jest to przewód przed turbo i kolega jacek83 ma racje pisząc o o syfie który dostaje się do suszarki. Sprawdź czy dokładnie chodzi Ci o ten przewód...

delif
    Gość

Domyślnie

Tak oczywiście chodzi o 3 ale po pierwsze turbina wtłacza do niego powietrze, a nie zaciąga wiec nie ma możliwości dostania się nic do turbiny, po drugie ciśnienie tam panujące jest większe niż na zewnątrz, wiec nie ma co się do środka dostać po prostu powietrze ucieka przez dziury.

Chyba, że chodzi Ci o sytuacje, w której nie byłoby tej rury kompletnie wtedy faktycznie mógłby się jakiś syf dostać do turbo, ale u mnie ta rura jest tylko jest w niej pęknięcie, niewielkie ale powietrze z turbiny tamtędy ucieka i w dużym skrócie samochód jedzie jak bez turbo.

Wiec tak jak pisałem we wiadomości sprawdź proszę czy masz ten element i daj mi znać.