chyba kupując auto które nowe kosztowałoby coś koło 200kzł nie oczekiwałeś że części będą
w cenie jak do punto...
chyba kupując auto które nowe kosztowałoby coś koło 200kzł nie oczekiwałeś że części będą
w cenie jak do punto...
gumis_kiler, spokojnie. Po kolei. Masz listę od mechanika i to jest najważniejsze.
Teraz możesz spokojnie zbierać części i po kolei wykonywać naprawy.
Zresztą Alfaholicy pomogą.
Jak obserwator737 ironicznie zauważył, części nie będą tanie, ale warto,
bo i tak są tańsze niż do aut z tego samego segmentu (Audi A6, MB E-Classe).
A tak z innej beczki, to częsci do Punto tanie nie są :wink:
A przestrzegali? Ciesz się, że pomimo zaniedbania Alfa tak wiernie Ci służyła![]()
Jest: Maserati Levante S
Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.
Ja kupilem swoja Belle (156 2.4JTD)za 14tys.+okolo 2tys.zl. wyniosly mnie oplaty!
Moj blad polegal na tym ze nie sprawdzilem autka przed zakupem,sprzedawca oczywiscie chwalil jakie to auto jest super!I oczywiscie jest SUPER ale po zakupie wyszlo ze do wymiany mam szereg rzeczy!Koszty czesci i napraw wyniosly mnie ok.7tys.zl. (serwis fiata) i teraz moge zadac sobie pytanie cz zaluje tego zakupu?Przeciez w sumie za ta kwote czyli ponad 20tys.zl. mialbym moze duzo lepsze autko ale naprawde nie zaluje,mam taka radoche z jazdy moja Alfa ze zapominam o reszcie chociaz wiem ze kilka rzeczy musze jeszcze wymienic!Naprawde polecam!Sprawdzajcie autka przed zakupem!!!
M nie też przestrzegali przed Alfą, ale kupiłem i najlepsze w tym jest to że koleś (mechanik). który krzyczał najgłośniej NIE NIE NIE KUPUJ!!!! (niechęć do alfy argumentował doświadczenie na swoim warsztacie) po dwóch miechach kupuje 156 - hehehehe. Nie słuchałem nikogo i kupiłem, jeżdżę dość sporo około 3-4tyś miesięcznie i nie narzekam wymieniam elementy teak zwane eksploatacyjne, bo czy to nowe auto czy kilku letnie jeżeli ma przejechane 40tyś rocznie to części się zużywają. A poza tym myślę że taki mały remoncik można zrobić na pewno taniej niż 7tyś,
156 Sportwagon 2,4JTD 2000r - była
159 Sportwagon 1,9JTDM 2006r - teraz
Kolego wg mnie regeneracja turbiny nie jest dobrym pomysłem ponieważ musisz zapłacic od 900-1200zł a nowa turbina do alfy 166 2,4jtd kosztuje od 1600 w górę więc myśle,że lepiej dołozyc kilka stów i mieć nówencjeZobaczysz jak doprowadzisz Alfę to poczujesz,że dobrze zainwestowałeś,oraz radzę tak jak inni koledzy w tym temacie kupuj części na własną rękę tak jest taniej i bezpieczniej
Pozdrawiam.
mnie też przestrzegali i co z tego?
kupiłam, zainwestowałam kasę w Belle i teraz się odwdzięcza!
życzę cierpliwości i wytrwałości, a satysfakcja gwarantowana![]()
pozdrawiam
http://ann156.fotosik.pl/
GT 3.2 V6 Q2 '05 (09.2014)
MiTo 1.4 T-Jet 155 KM '09 (10.2016)
Spider 2.0 TS '99 (10.2022)
Gdzie kolega widział nową turbinę od 1600 zł ? Pytam, bo chętnie kupię na zapas za tyle jedną. Te "nowe" co sprzedają np na allegro za 1400-1600 są tak naprawdę regenerowane. Jeśli chodzi ci o takie "nowe" to wg mnie niczym nie różni się ta oferta od regeneracji własnej.Napisał alfaholik-Bioły
Co do kosztów napraw zawieszenia 166, to też uważam, że to przesadzone mity. Sam robiłem tylne zawieszenie, które podobno miało być kosmicznie drogie w naprawie. Pewnie by było, gdyby trzymać się cen z ASO, ale wystarczyło poszukać po necie i okazało się np. że da rade znaleźć tuleje wahliwe najdroższych elementów, a reszta elementów nie była wcale tak droga. Radzę poszperać na allegro jest tam kilka osób które mają kupę części do belli w atrakcyjnych cenach i to często oryginały. Tak więc radzę nie panikować i szukać, szukać ... a potem cieszyć się tak wdzięcznym autem jakim jest 166![]()
[quote="Scorpion"]Gdzie kolega widział nową turbinę od 1600 zł ? Pytam, bo chętnie kupię na zapas za tyle jedną. Te "nowe" co sprzedają np na allegro za 1400-1600 są tak naprawdę regenerowane. Jeśli chodzi ci o takie "nowe" to wg mnie niczym nie różni się ta oferta od regeneracji własnej.Napisał alfaholik-Bioły
Tak chodzi mi o te z allegro i są regenerowane jak i nowe więc wystarczy wpisać w wyszukiwarce i się kila ofert pojawi. Jeżeli kolega nie ma zaufania do tych nowych,które może są regenerowane to można gdzieś kupić droższą lub swoją regenerować gdy padnie... Nie wiem czy te na allegro ''nowe'' są regenerowane czy też nie, nigdy nie sprawdzałem.
Właśnie te z allegro i w tytule mają słowo "nowe" w opisie mają już wzmiankę, że nowy środek, regenerowane lub firma ta po prostu zapomina o tym nadmienić w opisie. Za 1600 zł, a nawet 2600 niestety raczej się nie da legalnie kupić nowej turbiny i to do jakiegokolwiek autaNapisał alfaholik-Bioły
![]()
Dlatego wg mnie lepiej, gdyby gumis_kiler dal swoją do regeneracji w dobrej sprawdzonej firmie niż kupował od kogoś z allegro kto, świadomie czy nie, wprowadza potencjalnych klientów w błąd.
W takim razie sprostowanie i lepiej daj do regeneracji tak jak kolega wyżej napisał.