Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Alfa 156 1.9 JTD 105 km gaśnie Pomocy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110 km

Domyślnie

Witam

Postanowiłem napisać jakie było rozwiązanie mojego problemu.

To nie była pompa. Okazało się że któryś z wtrysków przy szybkim skoku ciśnienia się zacina i całe paliwo leci w przelew. Dlatego właśnie ciśnienie na listwie było za niskie i auto gasło. Z tego co powiedział mi mechanik pompa przed uszczelnieniem musiała już mieć mniejsza wydajność i nie dawała wysokiego skoku ciśnienia tylko ciśnienie rosło powoli. Teraz gdy pompa jest uszczelniona daje większe ciśnienie i wkoncu któryś z wtrysków nie wytrzymał i przy takim skoku przestał trzymać ciśnienie. W tej chwili po wymianie wtrysków wszystko chodzi jak marzenie. Auto jak by zyskało drugą młodość.

Dziękuje wszystkim za pomoc w drodze do rozwiązania może temat się komuś jeszcze przyda

Ja się cieszę nowym autem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał sznikers138 Zobacz post
    Witam

Postanowiłem napisać jakie było rozwiązanie mojego problemu.

To nie była pompa. Okazało się że któryś z wtrysków przy szybkim skoku ciśnienia się zacina i całe paliwo leci w przelew. Dlatego właśnie ciśnienie na listwie było za niskie i auto gasło. Z tego co powiedział mi mechanik pompa przed uszczelnieniem musiała już mieć mniejsza wydajność i nie dawała wysokiego skoku ciśnienia tylko ciśnienie rosło powoli. Teraz gdy pompa jest uszczelniona daje większe ciśnienie i wkoncu któryś z wtrysków nie wytrzymał i przy takim skoku przestał trzymać ciśnienie. W tej chwili po wymianie wtrysków wszystko chodzi jak marzenie. Auto jak by zyskało drugą młodość.

Dziękuje wszystkim za pomoc w drodze do rozwiązania może temat się komuś jeszcze przyda

Ja się cieszę nowym autem
    Super... gratuluję wytrwałości, bo w twoim przypadku problem nie był taki oczywisty szczególnie że problemy wyszły po zabiegu doszczelnienia pompy a mechanik dodatkowo użył jakiegoś mazidła przy regulatorze... Takie pytanie czy weryfikowałeś próbą przelewową który wtrysk niedomaga? Szerokiej drogi i zadowolenia z BELLI. Pozdrawiam

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110 km

Domyślnie

Witam

Tak kolego weryfikowałem wszystkie zwalone wtryski ale niestety nic ta metoda nie pomogła. Wszystkie miały takie same wartości przelewu. Uważam że powodem był nagły wzrost ciśnienia przy czym któryś z wtrysków nie wytrzymywał i dawał w przelew i wtedy regulator otwierał się na 100% ale i to niestety nie wystarczyło by podtrzymać ciśnienie.

Myślę ze najlepszą weryfikacja było by wymienianie każdego wtrysku po kolei i po wymianie każdego podłączanie pod komputer by się przekonać ze ciśnienia są w normie. Ale już na taki zabieg nie miałem siły. Wolałem wymienić wszystkie od razu i nie bawić się w jazdę próbną po każdym wtrysku. Po prostu już siły nie miałem aby kolejne godziny z tym walczyć.

Ale to i tak nie był koniec moich problemów. Jak uzupełniałem klimatyzację to spece tak mi wymieniali rurki od klimy że nawet chłodnic nie przykręcili. Dopiero po 2 tygodnia gdy podniosłem maskę przy pracującym silniku to zauważyłem ta super robotę speców. Jedyny fakt jaki mnie pociesza to jest taki że gdy przyjechałem na reklamacje to od razu przyznali się do winy i naprawili swój błąd bez dodatkowych kosztów.

- - - Updated - - -

A dodam jeszcze kilka wskazówek dla potomnych:

Jeśli sprawdzasz ciśnienia na listwie FES-em to pamiętaj że muszą się one idealnie zgadzać, różnica miedzy ciśnienie mierzonym a pożądanym nie powinna wynosić więcej niż 2 bary na wolnych obrotach i ciśnienie na ciepłym silniki nigdy nie powinno się wahać (jedna zmiana na 30 sek jest oczywiście dopuszczalna ale zmiana ciśnieni co sekundę i to o 20 barów to już jest znak że coś jest nie tak). Za zbyt niskie ciśnienie na listwie może też odpowiadać zużycie samego regulatora a raczej uszczelek gumowych które są założone na trzpieniu (zużycie uszczelek widać gołym okiem po wyjęciu regulatora)
    Dodam że przy sprawnych wtryskach i pompie to zawór regulujący ciśnienie nigdy nie powinien otworzyć się więcej niż na 48% nawet przy maksymalnych obrotach rzędu 4 tyś.
    A w przypadku gdy ciśnienie na listwie jest zbyt wysokie to na pewno masz zawór ciśnienia do wymiany albo jakiś spec mechanik wsadził ci uszczelkę miedzy zawór a pompę bo myślał że tak trzeba albo nasmarował to jakimś dziwnych silikonem.

W razie pytań w tym temacie służę pomocą. W tym temacie to chyba połowę włosów straciłem na głowie.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110 km

Domyślnie

Tak zgadzam się z tobą że przy ostrym wciśnięciu gazu pompa może nie domagać. Ale w moim przypadku mechanik tylko wtryski wymienił i ciśnienia wróciły do normy. Nawet na wyższych prędkościach obrotowych i przy gwałtownym dodaniu gazu ciśnienia się zgadzają. Domyślam się iż któryś wtrysk musiał być tak padnięty że przy skoku ciśnienia nagłym oddawał wszystko w przelew i pompa niedomagała.