Mysle,ze moze to byc elektrozawor na filtrze oparow paliwa(w mojej jest cos takiego w bagazniku na gorze-centralnie).Terkotanie moze swiadczyc o jakims uszkodzeniu.
Mysle,ze moze to byc elektrozawor na filtrze oparow paliwa(w mojej jest cos takiego w bagazniku na gorze-centralnie).Terkotanie moze swiadczyc o jakims uszkodzeniu.
terkotanie elektrozaworu pochłaniacza par benzyny jest czymś naturalnie normalnymjest obok obok akumulatora
w 'normalnych' samochodach pochłaniacz jest w komorze silnika i nie słychać pracy tego elektrozaworu, lub jest obok wlewu paliwa pod poszyciem błotnika, ale na zewnątrz kabiny, a elektrozawór może być przy nim lub w komorze silnika i go nie słychać
verdebiancorosso
Dzięki za podowiedzi. Tylko, że to terkotanie jest na tyle głośne, że jest uciążliwe.
Nie sądzę, że to jest normalne. Może sprawny elektrozawór terkocze tylko, że ciszej, a teraz
coś się zepsuło i jest głośne. Poza tym nie wspominałem, ale w aucie czuć paliwo.
Może to też tego elektrozaworu przyczyna? Jak często wymienia się filtr oparów paliwa?
Dzisiaj przyszedł mi zamówiony kabel do diagnostyki. Spróbuję pogrzebać przy aucie to
może przy okazji kasowania błędu sondy (ostatnio wymieniłem na nową) czegoś więcej się dowiem.
sie ma
raczej się go nie wymienia, ale może masz któryś przewód odpowietrzający uszkodzony
był kiedyś temat smrodu paliwa w Gtv, poszukaj, może tamte posty coś Ci pomogą
verdebiancorosso
Pooglądałem dokładniej ten bagażnik:
- niebieskie kabelki okazały się kabelkami od głośnika
- w bagażniku benzyną nie śmierdzi
- ten elektrozawór owinąłem na próbę kilkoma szmatkami i jadąc dzisiaj do pracy terkotanie było tak
ciche, że mało słyszalne. Dopiero po większym nasłuchiwaniu dało się słyszeć ciche terkotanie.
Więc to na pewno ten elektrozawór. Pytanie tylko, czy trzeba go wymienić czy on tak ma.
Jak w wszych gtv-kach ? Słyszycie ten elektrozawór? Dodam, że w tej chwili mam powyjmowane
wszystkie wykładziny z bagażnika, więc może przez to że jest niewygłuszona puszka
teraz, to dźwięk ten się nasila.
- 3 godziny walki ze złączem diagnostycznym i fiatecuscanem i porażka. Nie udało się połączyć z autem.
Robiłem wszystko wg instrukcji: instalacja, konfiguracja portu, połączenie kabla, wlączony zapłon i nic
Dzwoniłem dzisiaj do sprzedawcy złącza i powiedział, żebym jeszcze sprawdził jaki w aucie dokładnie jest sterownik.
Może coś pomoże, ale nie sądzę.
Zauważyłem też dzisiaj że benzyną najbardziej czuć jeśli w czasie jazdy uchylę okno.
sie ma
u mnie słychać ten elektrozawór nawet kiedy słucham radia, a przynajmniej ja go słyszę, bo wiem co to za odgłos
2.0 moze mieć dwa rodzaje i musisz przy wyborze w FESie wybrać jedn lub drugi, masz końcówki numerów .3 lub .4 z tego co pamiętam
verdebiancorosso
Tak, próbowałem obydwa sterowniki w FES. Ja mam Bosch Motronic M.2.10.3 (tak jest napisane na wydruku z ASO Alfy
jak auto było przy zakupie u nich podpinane).
Rozmawiałem ze sprzedawcą interfejsu i popróbuję jeszcze przez weekend, ale z tego co mówiłem mu jak
wszystko robię to potwierdził, że prawidłowo. Jeżeli nadal się nie uda to w poniedziałek mam im odesłać
a oni przyślą drugi, bo może ten ma jakieś uszkodzenie.
Dzięki za info o elektrozaworze, trochę mnie to uspokoiło. Ale jednak to paliwko to czuć z bagażnika.
Myślę że otwarcie okna podczas jazdy powoduje ruch masy powietrza, która wyciąga jakoś opary z bagażnika (możliwe to?).
sie ma
jeśli chodzi o zapach paliwa w aucie to u mnie się to pojawiło 2 razy, i zawsze winne były przewody od filtrów, u mnie pomogło porozpinanie i podpięcie tych przewodów ponownie. Myślę że "ten typ tak ma" przewody się starzeją wtyczki też i czasami opary paliwa wydostają się![]()
Wszystko wyglada ok zadne gumy nie sparcialy, zero luzow, podniose jeszcze kolo do gory i zobacze bo wk...... mnie to stukanie
jak wymienie przednie wachacze podjade na stacje djagnostyczną moze zobaczą na tych swoich szarpakach
Wróce do tematu zapachu paliwa w aucie, bo zostało to ogarnięte.
Okazało się, że było pęknięcie na obudowie kosza pompy paliwa (od góry).
Podmieniłem cały ten kosz z pompą na taki bez pęknięcia i teraz jest OK.
Może komuś się przyda ta informacja.
sie ma