Chyba chodzi o to:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ow_na_luz.html
U mnie też jak bardzo szybko po zatrzymaniu się wrzucę wsteczny to zgrzytnie. Już przyzwyczaiłem się trochę poczekać z wciśniętym sprzęgłem zanim wrzucę wsteczny, wtedy nic nie zgrzyta i ładnie wchodzi.
Udało się naprawić,biegi wchodzą narazie bez problemów.Sprzęgło zostało odpowietrzone i został zmieniony płyn,ten który był wyglądał jak błoto.
Wymiana plynu hamulcowego pomogla, dobrze rozumiem? Bo jest wspolny zbiorniczek dla ukladu hamulcowego i sprzegla.
Dokładnie odessali jakieś 200-300ml przez serwo sprzęgła i po dolewce nowego płynu odpowietrzyli układ.Możliwe że sie rozczelnił i trzeba obserwować zachowanie sprzęgła i biegów, takie mam info od mechaników.Narazie wszystkie biegi wchodzą bez zarzutów(oby tak zostało)ale pewnie sprzęgło bedzie do wymiany(nie wiem kiedy poprzedni właściciel wymieniał nie mam dokument.)Jak pisałem mam JĄ 7 dzień.Chce wyruszyć na wakację mam nadzieję że nie zawiedzie,pozdrawiam.
A czy jeszcze przed wymiana plynu jak biegi ciezko wchodzily to troche drazla buda przy ruszaniu czy gladko ruszal?
Sprzęgło łapało od podłogi;(teraz jakieś 2-3cm nad).Lepiej sie rusza.Nic sie nie trzęsło i ruszało gładko przed wymianą.
- - - Updated - - -
Oczywiście jak już udało sie włączyć biegbo to był problem.Jedynka i wsteczny to była masakra.
Jeśli zamierzasz wyruszać na wakacje to zrób rozrząd, jeśli nie był robiony.
Na szczęście poprzedni właściciel o to zadbał i na nowym rozrządzie ma przejechane około 20000 max!mam potwierdzenie z ASO (rolki,napinacze,pasek,pompa wody)Martwiło mnie te sprzęgło jednak się uspokoiłem jak na razie testuje przed urlopem![]()
To dobrze, ale warto zdjąć osłonę rozrządu i skontrolować stan napięcia napinacza.
W serwisach napinacz jest ustawiany na zero i w razie wydłużenia sie paska wskazówka napinacza opada niebezpiecznie.
Osobiście miałem taką sytację i gdyby nie wczesna reakcja, mogło być niewesoło.
Już kilku kolegów miało kolizję po niedużych przebiegach od wymiany rozrządu - nie wiadomo, czy z tego powodu, ale skontrolować zawsze warto.