i ja się wypowiem-mam JTD-ka i praktycznie nie czuje różnicy w przyspieszaniu, klimasprawna jak najbardziej, ale nie mam jakiegoś dużego spadku mocy-mogę powiedzieć, że jest to praktycznie nie zauważalne
i ja się wypowiem-mam JTD-ka i praktycznie nie czuje różnicy w przyspieszaniu, klimasprawna jak najbardziej, ale nie mam jakiegoś dużego spadku mocy-mogę powiedzieć, że jest to praktycznie nie zauważalne
a moze problemem jest juz zuzyty osuszacz i on powoduje takie opory przy pracy sprezarki.kiedy wymienialiscie swoje?
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Mam podobny problem w swoim TS-ie. Po wlączeniu klimatyzacji (ale nie od razu po wciśnięciu guziczka lecz po jakimś czasie pracy klimy) wyraźnie spada moc. Jazda w mieście staje się wtedy uciążliwa... Nie wierzę w opinie ,że "tak ma być" -to nienaturalne by samochód z dużym bądz co bądz silnikiem stawał się takim ślimakiem. I to Alfa!
Myślę,że to "mulenie" na klimie powoduje jakaś usterka.
Jak napisał piotriix może faktycznie to zapchany jakiś element układu?
Może powodem jest zbyt duża lub zbyt mała ilość czynnika w układzie?
Jedno jest pewne- stwierdzenia, że "wszystko jest w porządku" to nieporozumienie...
Oj to coś z waszymi autkami jest coś nie tak.
U nie automatycznie przy włączeniu klimy wyraźnie rośnie czas wtrysku bo ECU dostaję info, że silnik został obciążony, musi zredukować tą stratę i dzięki temu czuję tylko chwilowy brak mocy, później jest ok.
Może za mocno napięty pasek(przy dodatkowym obciążeniu robi się sztywniejszy), może łożysko klimy, za duże ciśnienie gazu(wtedy też by awaryjnie wyłączało klimę) ?
Jedyną bolączką jest zwiększenie zużycia wachy :-)
U mnie w 2.0TS też czuć spadek mocy. Szczególnie przy delikatnym ruszeniu jak już dociśnie sie pedał a obroty nie przekroczyły 2000-2500rpm to muli strasznie.. Na pewno nie jest to winą małej ilości czynnika chłodzącego, bo uzupełniałem go tydzień temuCzasy wtrysku się również wydłużają, obciążenie silnika rośnie.. Dla porównania u mojego kumpla w A4 2.8 spadek mocy czy jakieś zwiększone obciążenie silnika jest NIEMAL NIEZAUWAŻALNE! Jak mu regulowaliśmy LPG to chcieliśmy zwiększyć obciążenie silnika na postoju, ale sie nie dało: wszystkie światła, długie, halogeny, klima na maxa, ogrzewanie foteli i nic się nie zmieniało.. Albo inaczej, zmiana była tak mała, że niemal żadna :/ Tak się zaraziłem V6
![]()
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
potwierdzam - V6 - brak jakichkolwiek oznak spadku mocy przy włączonej klimatyzacji![]()
- napewna tak nie ma być, włączenie klimatyzacji ma być prawie nie zauważalne przez użytkownika w sprawnym technicznie samochodzie.
- o kurka wodna to parownik sie też wymienia, tylko co jaki czas ?
- byłem u konserwatora klimatyzacji i facet ani mru, mru o tym.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
No cóż, rozmawiałem na ten temat ze specem od klimatyzacji, który przysłowiowe zęby zjadł na sprawianiu żeby ludziom było chłodniej i potwierdza to, że klima zabiera moc, a tym bardziej może być to zauważalne w Alfie 156, gdzie wentylator od chłodnicy klimy działa cały czas.
Pozdrawiam.
- Rafał
Bubu, kolejna misja sprawdzić jak bardzo obciąża motor włączenie klimatyzacji?Nie pamiętam jak u w Twojej alfie, ale u mnie AlfaDiag wskaże dokładnie ile zwiększa się obciążenie ( jutro lub pojutrze zdjęcia będą
).. Bo moja niunia serio zdycha na włączonej klimie.
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
u mnie w 1/2 GTA (czytaj 1.6 TS ) :-) z klima i bez bez różnicy