ok dzieki, mam nadzieje ze bedzie smigac, i ze wymiana nie jest mega skomplikowana :}
ok dzieki, mam nadzieje ze bedzie smigac, i ze wymiana nie jest mega skomplikowana :}
Tak mniej więcej wyglądała naklejka która jest zerwana.
Na naklejce oznaczenia są następujące
Lewy górny MASA
Ub - Stałe 12v
Słoneczko - 12v po włączeniu świateł
Obok słoneczka - 12v po zapłonie
AUT. ANT. - 12v dla wzmacniacza w antenie FM
Ostatnio edytowane przez cuoreventi ; 14-09-2012 o 14:57
czyli musze zamienić pomaranczowy z czerwonym ? dopytuje bo wolałbym się nie pomylić![]()
Hehe, to nie takie proste. Np na przedostatnim zdjęciu widzę że nie ma w ogóle pinu 12v po zapłonie.
Weź miernik cyfrowy w dłoń i sprawdź gdzie jest napięcie po zapłonie, gdzie po włączeniu świateł, a gdzie jest stałe.
Prawdopodobnie kiedyś miałeś inne radio i mimo kostki ISO podłączenie pinów było inne.
aj no to szkoda, będę musiał się wybrać do elektryka bo chyba nic sam nie zdziałam, a co do radia to masz racje bo wcześniej był pioneer z wyświetlaczem
w każdym razie wielkie dzięki za pomoc
Po co do elektryka? Wystarczy miernik za 20 zł
http://allegro.pl/miernik-multimetr-...631946956.html
Czarny kabel wbijasz w pin z masą, a czerwonym sprawdzasz po kolei kiedy pojawia się napięcie - przekręcając kluczyk/włączając światła.
kurcze, może wydawać się to śmieszne ale obawiam się ze mogę nie ogarnąć :/
a tak mi teraz przeszło przez myśl ze może przy wpinaniu kostki czerwony przewód po prostu się wysunął czy tak ma być ?
orientujesz się ile może sobie za to zażyczyć fachowiec?
ostatnio wykręcałem te zegary i podświetlenie jest wspólne dla nich 3. wykręć żarówkę 1,2W i spr miernikiem rezystancjęwystarczy tylko radio wyciągnąć, żeby mieć dostęp (mało, ale da się)