Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Temat: Teoria przeglądu zawieszenia

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Ja się wziąłem za to skrzypienie prawej przedniej strony i na razie poległem. Opcja z lewarkiem nic nie ujawniła, nie wiem może trzeba mieć taki warsztatowy lewarek żeby szybko podnieść/opuścić, ja mam tylko takie podręczne kompaktowe.
    Ale chyba się pogorszyło, bo zauważyłem, że jak się pobuja zawiasem (wiecie, ręką normalnie jak się naciśnie na błotnik, tak jak "fachowcy" sprawdzają amorki na giełdzie samochodowej ) to skrzypi jak tapczan. A podczas jazdy to już bez przerwy skrzypi.

Wrzucam fotki, może ktoś coś zasugeruje. Przypominam, że jestem totalnym ignorantem jeśli chodzi o zawiechę i chcę się zwyczajnie nauczyć .

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PRE_2012-07-06-175906.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	62.1 KB
ID:	62105Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PRE_2012-07-06-175913.jpg
Wyświetleń:	124
Rozmiar:	58.1 KB
ID:	62106Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PRE_2012-07-06-175921.jpg
Wyświetleń:	116
Rozmiar:	62.5 KB
ID:	62107Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PRE_2012-07-06-175927.jpg
Wyświetleń:	117
Rozmiar:	56.2 KB
ID:	62108Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PRE_2012-07-06-175937.jpg
Wyświetleń:	121
Rozmiar:	61.3 KB
ID:	62109Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PRE_2012-07-06-180004.jpg
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	63.9 KB
ID:	62110

Moje typy:
    - na fotce 2 jest taki łącznik który jest nad dolnym wahaczem, w miejscu gdzie wchodzi w karoserię wystaje kawał gumy, chyba nie to skrzypi ale nie wygląda zdrowo. Co to za ustrojstwo? Jak się za to brać?
    - górny wahacz (foto 4) może skrzypieć, z tego co pamiętam niedawno był wymieniany (ze 2 lata temu może ale przebieg niewielki w tym czasie zrobiłem), po czym poznać zużyty sworzeń?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

kolego jak skrzypi Ci przód to obstawiam gumy na stabilizatorze i to jest ta rzecz na 2 fotce, brzmi to dokładnie jak stary tapczan, moje wyglądały o wiele lepiej a i tak po wymianie bajka! tylko przy zakladaniu trzeba zastosowac sie do kilku spraw! powiem Ci ze cale przedni zawias wymienialem sam (oprocz dolnych wahaczy- bo one jeszcze daja rade) koszt cos kolo 750-800 na czesciach TRW i jest naprawde rewelacja! a gorny wahacz to bedzie Ci pukał a pozniej walil niemilosiernie na drobnych wybojach, idealnie sprawdza sie kostka brukowa do odsluchania gornego wahacza! nie jestem wyksztalconym mechanikiem, wystarczy poczytac forum i myslec przy pracy i mozna to samemu wymieniac... fakt faktem zajelo mi to 2 dni, ale koszt robocizny zostal w mojej kieszeni ! ps. ile wolaja za wymiane przedniego zawiasu kompletnego? ps.2 gdybys mieszkal blizej pomoglbym Ci ogarnac temat, moze na Audioriver bede to mozna sie spotkac w Plocku pozdrawiam

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Dzięki kolego skladak, czyli to pewnie to, bo tę gumę to ja mogę łapą wydłubywać . Czyli da radę same gumy zamówić i wymienić? Reszta chyba wygląda ok, zanim zaczęło skrzypieć to nic nie stukało (teraz nie słychać bo skrzypi ), jedzie prosto więc nie ma co się na razie chyba na pozostałe rzeczy rzucać.
    Macałem lewą stronę i tam wygląda wszystko w porządku. Jeśli chodzi o samą wymianę to jak to się robi? jak już zdemontuję to zakładam nową gumę i wio, czy czymś trzeba smarować? Muszę ogarnąć przed sierpniem bo na wakacje później jedziemy i dostanę cholery od tego skrzypienia, pomijając fakt że coś w końcu odpadnie.

Na audioriver nie wiem czy się urwę, dzidzia mi się druga urodziła i żonka niechętna żebym się gdzieś oddalał . Jedyne co mi się udaje ugrać to siedzenie czasem w garażu, bo przecież auto musi być sprawne. Ale można pomyśleć, w weekend raczej będę w okolicy.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Ja używam do tego zwykłego hydraulicznego podnośnika. Pozwala w miarę szybko podnosić i jeszcze szybciej opuszczać. Zawsze możesz jeszcze odkręcić sworzeń górnego wahacza i wybić go. Sprawdzisz sobie wtedy ruszając góra-dół czy nie skrzypią Ci tulejki w nim oraz stan samego sworznia.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

Kolego yoozef z tego co widać po zdjęciach to będzie raczej wina tej tulejki stabilizatora, ale leje ci olej z maglownicy i nową tuleje tez szybko trafi.

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał sqadak Zobacz post
    leje ci olej z maglownicy i nową tuleje tez szybko trafi.
    To z maglownicy leci? Olej w sensie płyn wspomagania? Nic nie ubywa, miałem zimą awarię przewodów wspomagania tylko to było z przodu, od tego czasu prowadzi się niby ok.

Czy ta tulejka to jest to?
    http://allegro.pl/tuleja-drazka-stab...452407959.html
    Ostatnio edytowane przez yoozef ; 12-07-2012 o 16:11

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

tak, to sa te tulejki

Mata
    Gość

Domyślnie

Przy tulejkach na stabilizatorze dużo pracy nie ma. Najlepiej odkręcić dwa łączniki ( najlepiej jednocześnie ), później odkręcić obejmy i tutaj trzeba wziąć dobry młotek i przecinak lub śrubokręt w który będzie można uderzać. Między hmmm podstawą tej obejmy a "uchem" trzeba przyłożyć przecinak i uderzać tak aby rozczepić tą obejmę bo jest ona chyba zgrzana. Trochę cierpliwości i powinna puścić Później pozostaje tylko wymiana gumy i skręcenie z powrotem wszystkiego...
    Mam nadzieję, że w miarę przejrzyście napisałem.
    Powodzenia

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

dokladnie tak, najgorsze jest "rozpołowienie" tych obejm, i uwazaj na laczniki stabilizatora przy odkrecaniu zeby "glowiczki nie uszkodzic w srodku(na szczycie sruby jest otwor na imbus, przytrzymaj przy odkrecaniu i dokrecaniu- zeby sie nie krecilo) ! ja tez gdzies wyczytalem ze te gumy powinno sie do stabilizatora przykrecac na opuszczonym samochodzie( ja podlozylem klocki pod dolny wahacz i jak opuscilem to wtedy je dokrecalem bo wtedy guma jest w optymalnym polozeniu ( nie wiem jak to fachowo ujac... takie jakby zerowe polozenie pracy) w innym wypadku ta guma mocno sie skreca jak zalozysz na podniesionym aucie a pozniej opuscisz i wydaje mi sie ze szybciej sie eksploatuje...

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Dzięki panowie, zamawiam te gumki i wezmę się za robotę, z takim opisem raczej nie spaprzę . Właśnie o takie konkrety mi chodziło w tym wątku, pewnie bym sam nie zgadł żeby imbusem blokować łączniki albo żeby montować na pracującym zawieszeniu.