Witam Was wszystkich,
długo szukałem na naszym forum odpowiedzi na te pytania i niestaty go niema, możliwe że komuś to pomoże. Możesz ominąć wstęp i przejść do następnej części postu.
Objawy w mojej Alfie 156 1.8 T.Spark 1999r to muł na bęzynie. Straszny muł, nie wchodzi na obroty, jak się polata nim to jeszcze można go rozbujać do 80km/h. Jeśli chodzi o LPG to pływa na obrotach, czasem gaśnie oraz ma potworne spalanie ok 20L na 100km.
Jeździłem po różnych gazownikach, nikt mi nie pomógł z gazem. Bo oprócz tego pływania na obrotach i spalania, to Alf lata jak szalony, jest super.
Dopiero pewnego razu jeden mechanik wyszedł z teorią X
Podjechałem pod warsztat i powiedziałem o mule i o gazie, facet zachował się jak na filmach, powiedział
"Już Ci mówię co jest. Otwórz maskę. Widzisz te dwa przewody? one są od sondy..., w tej instalacji (ja nieznam nazwy) która jest dobrą instalacją, nie potrzebna jest taka sonda. To świadczy o tym, że poprzedni właściciel miał inną instalacje, która uszkodziła mapy paliwa
Człowiek ten nie mógł sobie poradzić i najprawdopodobniej zmienił instalacje na tą aktualną.
Nikt Ci nie ustawi tego gazu dopuki nie zzerujesz map paliwa, w tym momencie, mają błędne wartości nażucone przez instalacje LPG kiepskiej jakości. Musisz jechać do servisu, oni Ci nie będą chcieli tego ustawić, ale marudź i Ci to zrobią. Jak to zrobisz, nie włanczaj gazu i jedź do gazownika, niech ustawi gaz i problem zniknie"
Zrobiłem tak i lipa, servis tego nie zrobi. Ponieważ jest to nielegalne. Taka ingerencja w mapy to chiptuning i oni nie mogą tego ruszać. Ponieważ nie mam 1700zł na chip tuning pogadałem z kumplem, podpioł mnie pod komputer i podał takie dane:
poszukaj wsadu
2010-08-16 21:11 :14
do ecu
2010-08-16 21:11 :18
(sterownika silnika)
2010-08-16 21:11 :22
CAR MANUFACTIRER HW ID 46739435
ECU MANUFACTURER HW NUMBER 0261204947
ECU MANUFACTORER HW VER. NUMBER 00
ECU MANUFACTURER SW NUMBER 1037359649
ECU MANUFACTURER SW VER. NUMBER 02
2010-08-16 21:11 :26
dla takich numerów
2010-08-16 21:12 :00
są storny zwierające tylko pliki eep (eprom)
Nie mam zielonego pojęcia jak to znaleść. Mój kolega ma dostęp do sprzętu PRO i mówi że jak zdobęde te dane to mi pomoże. Co myślicie o tym wszystkim i czy ktoś z Was może mi pomóc?