Myślę że to nie jest wina synchronizatora, o ile się nie mylę za 3-4 bieg nie odpowiada jeden synch. Więc biegi wchodziły by źle ale 2 z 4 i 3 z 5. Jeśli się mylę poprawcie mnie. Kolega niech sprawdzi stan oleju i doleje![]()
Myślę że to nie jest wina synchronizatora, o ile się nie mylę za 3-4 bieg nie odpowiada jeden synch. Więc biegi wchodziły by źle ale 2 z 4 i 3 z 5. Jeśli się mylę poprawcie mnie. Kolega niech sprawdzi stan oleju i doleje![]()
Ja zalalem Mobil shc 75w 90. Lepkosc ta jest zgodna ze specyfikacja. Wchodza rowno 2 litry
Wreszcie zajrzałem, olej jest znacznie poniżej minimum (zakładam że sprawdza się na zimnym), na bagnecie to tak może z 1cm od czubka.
A jeśli chodzi o wymianę to jeszcze dopytam, jak to tam zalać przez tę dziurę, jest jakiś patent? Bo samo sprawdzenie dla mnie było wystarczającym wyzwaniem, trzeba mieć w rodzinie ginekologa żeby tak umieć rękę wygiąć. To się jakoś od dołu z kanału robi?
....powstaje pytanie dlaczego ubyło...
Gdzieś musiało uciec, jak wejdę pod auto to pooglądam może się coś poci. Jest też opcja że nigdy nie było pełno, wydaje mi się że olej był wymieniany przy okazji większego remontu silnika ze 3 lata temu, może mechanik nie zalał na full. Ale generalnie może przez to zgrzytać, nie? Czy się niepotrzebnie pocieszam?
Kupiłem Shell Spirax S5 ATE 75W-90, syntetyk, spełnia normę GL5 i powinien się nadać (producent zaleca bodajże SAE 75W-80 EP z API GL-5).
Yoozef może ale nie musi. Zgrzytanie w 99% przypadków oznacza zużyte/ uszkodzone synchronizatory. Ojciec miał kiedyś Carismę, w której po przejechaniu 60tys km z lekko wyjącą skrzynią, w końcu mnie dopuścił do jej remontu. Okazało się, że w skrzyni zamiast 3,5l oleju był niecały litr. po wymianie wycie ustało, ale pomimo faktu praktycznie braku oleju nic mu nie zgrzytało. Wymiana oleju nie zaszkodzi, może delikatnie uciszyć, ale nie zlikwiduje zgrzytania.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Pytanie dlaczego pada synchronizator? Skoro w skrzyni nie ma oleju to nie ma smarowania i słychać zgrzyty po uzupełnieniu może pomóc bo zębatki kapią się w nim. Ja mam olej na max nie mam zgrzytów synchronizatory płynnie wkładają biegi i cicho. Umówmy się przez 3 lata nie sprawdzać stanu oleju? sprawdza się powiedzenie "jak dbasz tak masz"